Warmtepompen zijn duurzaam, groen en verhogen de waarde en energiescore van je woning aanzienlijk. Toch zitten veel mensen nog met vragen over de systemen en de mogelijkheden die warmtepompen bieden zijn niet voor iedereen bekend. Warmtepompen zijn namelijk veel meer dan omgekeerde aircosystemen. Je kan ze ook combineren met radiatoren of vloerverwarming. Zo verwarm je je woning zonder daarvoor fossiele brandstoffen te gebruiken.
De warmtepomp: een groen verwarmingssysteem
Warmtepompen gebruiken geen fossiele brandstoffen om je woning te verwarmen. Het zijn systemen die werken op elektriciteit en warmte absorberen uit ofwel de lucht, water of de ondergrond.
Een warmtepomp kan dus warmte uit de buitenlucht onttrekken. De warmtepomp werkt via een koelmiddel dat onder druk warmte creëert. Daarnaast kan een warmtepomp ook de stabiele temperatuur van het grondwater of een nabijgelegen waterlichaam gebruiken om warmte te vinden. Een derde optie is warmte uit de ondergrond halen. Dat gebeurt via sondes die enkele meters onder de tuin worden geplaatst.
Welke soorten warmtepompen kan je combineren met vloerverwarming?
Die opgewekte warmte kan dan op twee manieren verspreid worden door de woning: via lucht of via water.
Lucht-lucht warmtepomp: niet combineerbaar met vloerverwarming
Een lucht-lucht warmtepomp zal de warmte uit de buitenlucht onttrekken en vervolgens lucht opwarmen om die dan door de woning te verspreiden. Dit soort warmtepomp werkt als een aircosysteem, maar dan omgekeerd.
Warmtepompen met watercircuits en vloerverwarming
Een lucht-water warmtepomp daarentegen zal de warmte niet via de lucht, maar wel via water door de woning verspreiden. Dat zijn de soort systemen die je nodig hebt om een warmtepomp met vloerverwarming te kunnen combineren. Er wordt in dat geval geen lucht, maar wel water opgewarmd dat dan via radiatoren of vloerverwarming de binnenlucht verwarmt.
Andere warmtepompen die je met vloerverwarming kan combineren zijn de water-water warmtepompen en de geothermische systemen. Ook die verwarmen een watercircuit en zijn dus perfect voor vloerverwarming.
Vloerverwarming: comfort en duurzaamheid
Vloerverwarming biedt een ongeëvenaarde gelijkmatige warmteverdeling in een ruimte, waardoor er geen koude plekken zijn zoals bij traditionele radiatoren. De verwarmde vloer straalt warmte omhoog, waardoor de hele ruimte op een comfortabele temperatuur wordt gebracht.
Dat is ook bijzonder energie-efficiënt en dus goed nieuws voor je energierekening. Je hoeft de thermostaat bovendien niet al te hoog te zetten om een comfortabele temperatuur te creëren. En wie wandelt er nu niet graag over een opgewarmde vloer?
Een ander aantrekkelijk voordeel van vloerverwarming is de ruimtebesparing. Omdat er geen radiatoren of andere verwarmingsapparaten aan de muren hangen, biedt vloerverwarming meer vrijheid bij het inrichten van de ruimte. Zo krijg je een mooie, strakke uitstraling die je geen limieten oplegt.
Laat je een warmtepomp installeren, dan loont het dus zeker om een systeem met vloerverwarming te overwegen.
Vloerverwarming en warmtepomp: een gouden duo
De combinatie van vloerverwarming en warmtepompen biedt heel wat voordelen.
1. Lage werkingstemperaturen
Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan het hoge energierendement van vloerverwarming in combinatie met warmtepompen is het gebruik van lage werkingstemperaturen. Vloerverwarmingssystemen werken effectief bij lagere temperaturen in vergelijking met traditionele radiatoren, waarbij doorgaans hogere temperaturen nodig zijn. Dankzij die synergie kunnen warmtepompen efficiënter werken en maximale energieprestaties leveren, waardoor het totale energieverbruik wordt verminderd.
Bovendien biedt vloerverwarming een continue en gelijkmatige afgifte van warmte in de ruimte, zonder de noodzaak van frequente aan- en uitschakelingen. Zo kan de warmtepomp in een meer constante, energiezuinige modus blijven, wat gunstig is voor het algehele energierendement.
2. Lagere energiekosten
De combinatie van vloerverwarming en warmtepompen kan leiden tot lagere werkingskosten in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Omdat warmtepompen werken op elektriciteit, ben je niet afhankelijk van de schommelende gasprijzen. Warmtepompen zijn het voordeligst in energiezuinige woningen die goed geïsoleerd zijn. Zo heeft de warmtepomp het minste elektriciteit nodig om je woning te verwarmen. Om het elektriciteitsverbruik op te vangen, kan je zonnepanelen overwegen, eventueel met een thuisbatterij. Zo maak je je woning zo goed als zelfvoorzienend.
3. Milieuvriendelijkheid
Een ander voordeel is de verminderde impact op het milieu. Warmtepompen gebruiken duurzame energiebronnen en verminderen het gebruik van fossiele brandstoffen, wat resulteert in lagere CO2-uitstoot. Dankzij die milieuvriendelijke aanpak draagt de combinatie van vloerverwarming en warmtepompen bij aan een duurzamere en groenere manier van verwarmen.
Home Solution installeert warmtepompen in jouw omgeving
De combinatie van warmtepompen met vloerverwarming is een verstandige investering, zowel voor het klimaat als voor de waarde van je woning en je energiefactuur. Zit je nog met meer vragen? Die beantwoorden we graag bij Home Solution. Neem vandaag nog contact met ons op.