• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Verwarming laten plaatsen

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Verwarming laten plaatsen? Wat zijn de mogelijkheden?

In de voorbije jaren is er een groot vraagstuk ontstaan inzake verwarming laten plaatsen. We zitten enerzijds met CV-ketels op gas of stookolie die nu nog voor een belangrijk deel van onze huizen en bedrijven van warmte voorzien, maar aan de andere kant steken ook alternatieve verwarmingssystemen zoals warmtepompen, warmtepompboilers en hybride warmtepompen de kop op voor de toekomst.

Kortom: waar moet je nu eigenlijk naartoe met die verwarming voor je bouw of renovatie? Wij helpen je graag om helderheid te scheppen. Contacteer ons gerust voor een situatieschets en vrijblijvende offerte.

Interesse in een verwarmingssysteem? Maak vrijblijvend een afspraak →Contacteer ons voor een gratis offerte

CV-ketel plaatsen of vervangen: wat mag nog?

We vallen meteen met de deur in huis. Wat mag er nu en straks eigenlijk nog qua verwarming? We leggen het hier even beknopt uit, let wel dat het antwoord niet zo eenduidig is als je misschien zou denken.

1. Plaatsen van nieuwe installaties

Sinds 1 januari 2022 is er in ieder geval vrij veel veranderd aan het plaatsen van CV-installaties met stookolie. Kort gezegd: hier begin je beter niet meer aan.

  • Bij bestaande gebouwen mag je geen stookolieketel meer plaatsen van zodra er een aardgasnet aanwezig is. In nieuwbouw is het uiteraard reeds verboden.
  • Bij nieuwbouw mag je vanaf 2025 eigenlijk alleen nog warmtepompen plaatsen. Aardgasaansluitingen worden dan ook algemeen verboden bij nieuwbouw.

Vervangen van CV-installaties

Vervang je een installatie? Dan zal een traditionele hoogrendementsketel wellicht al niet meer voldoen aan de strenge eisen van de overheid. Dan kan je kiezen voor een condensatieketel die op aardgas kan werken.

Overzicht van de actuele situatie

Hierbij een overzicht van de situatie op dit moment. Wat mag je nog doen in welk geval?

(update 2022 - bron: vlaanderen.be)

Traditionele verwarming met condensatieketel of toch alternatieve energie?

Op basis van het voorgaande, lijkt het dus in de meeste gevallen interessanter om al naar hernieuwbare energiesystemen te kijken. Bij nieuwbouw moet je het sowieso doen, maar bij renovaties zit je met het euvel dat het gebouw misschien helemaal nog niet klaar is om efficiënt te verwarmen met een warmtepomp. Dat vereist immers een hoge isolatiescore en luchtdichtheid. En daarnaast heb je natuurlijk nog de kost van de andere installatie zelf.

Is een warmtepomp qua investering nog een paar bruggen te ver voor je bestaand gebouw? Dan is een installatie op aardgas wellicht meer aangewezen. En dan kijken we voornamelijk naar gascondensatieketels die een laag verbruik combineren met een aantal ecologische verbeteringen. Zo wordt bijvoorbeeld de waterdamp uit het verbrandingsproces gecondenseerd, waardoor je energie recupereert. Condensatieketels kunnen zowel voor verwarming als voor sanitair warm water.

Warmtepomp en warmtepompboilers: hoe zit dat?

Als het gaat over hernieuwbaar en ecologisch verwarmen, zijn warmtepomp en warmtepompboiler de twee systemen die je gegarandeerd overal hoort. Maar hoe zit dat daar nu eigenlijk mee en wat moet je daarover weten?

Belangrijk is alvast het verschil tussen de twee:

  • Een warmtepomp gebruik je voor de verwarming van het gebouw zelf en eventueel voor sanitair warm water
  • Een warmtepompboiler gebruik je alleen voor sanitair warm water

1. Warmtepomp: soorten

Bij warmtepompen zijn er 3 verschillende soorten: lucht-lucht, lucht-water en geothermisch

  • Een lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk hetzelfde systeem als een airco, je kan ermee verwarmen en koelen door middel van warmte of koelte die uit de buitenlucht wordt gehaald en door een warmtewisselaar gaat.
  • De lucht-water warmtepomp haalt eveneens warmte uit de buitenlucht, maar dit wordt gebruikt om water op te warmen dat dan door vloerverwarming of radiatoren gaat en/of voor sanitair warm water dient.
  • Een geothermisch systeem is een warmtepomp die gevoed wordt door aardwarmte uit de bodem. Hiervoor is dus een diepteboring nodig. Deze kan verwarming en warm water voorzien.

2. Warmtepompboilers

Warmtepompboilers moet je vooral zien als een alternatief voor gas- of elektrische boilers, want je kan ze enkel gebruiken voor je warm water. Het verwarmingsproces werkt wel op basis van warmte uit de buitenlucht die dan het water kan opwarmen tot ongeveer 50 graden. De elektrische component doet dan de rest om tot pakweg 65 graden te gaan.

Wat met renovatie van een bestaande verwarming?

De meeste bestaande installaties mag je dus voorlopig wel nog renoveren, tenzij het om de vervanging van een stookolieketel gaat. Kijk je eerder in de richting van een gedeeltelijke upgrade naar een ander verwarmingssysteem? Dan wordt het vraagstuk groter. Wil je bijvoorbeeld een warmtepomp integreren bij bestaande radiatoren? Dan moet je zien of dit überhaupt wel haalbaar is in jouw specifieke woning of als er nog zaken moeten gebeuren. 

Doet Home Solution ook onderhoud en reparatie van CV-ketels?

Ja, je kan ons ook inschakelen voor onderhoud of herstellingen van je verwarmingsinstallatie. Informeer gerust naar de mogelijkheden en maak een afspraak.

Home Solution installeert jouw verwarmingssysteem

Ben je nog op zoek naar de meest geschikte verwarmingsoplossing? Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken volgens je actuele verwarmingsnoden en de toekomst. Onze expert komt graag vrijblijvend bij je langs om de situatie in kaart te brengen en een passend voorstel op te maken. Contacteer ons snel voor een afspraak.


Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie