• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Vochtplekken in huis? Oorzaken en oplossingen

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Vochtplekken in huis? Oorzaken en oplossingen

Vochtplekken in huis? Oorzaken en oplossingen

Heeft u te kampen met vochtplekken in uw woning? Dan is het allereerst belangrijk om te kijken, waar u deze vochtplekken exact terugziet. De locatie van de vochtplek(ken) kan u namelijk alvast de oorzaak van het vocht verklappen.

Pas wanneer u de oorzaak weet, kunt u verder bepalen welke behandelmethode het meest geschikt is om de situatie te herstellen. In dit artikel vindt u alle oorzaken van vochtplekken in huis inclusief de bijbehorende behandelmethoden.

Wat zijn vochtplekken en hoe ontstaan deze in huis?

Vochtplekken kunnen om diverse redenen ontstaan. Is een oppervlakte of muur eenmaal nat? Dan zal deze continu nat blijven, indien u niets doet aan het onderliggende vochtprobleem. Vocht zal tevens niet kunnen verdwijnen omdat de muur niet uit kan drogen. Om te achterhalen welk vochtprobleem de vochtplekken veroorzaakt, vindt u hieronder een lijst met specifieke plaatsen waar u vochtplekken kunt terugvinden inclusief mogelijke oorzaken.

Vochtplekken in de kelder

In de kelder kunt u last hebben van vochtplekken indien uw kelder op één of andere wijze niet geheel waterdicht is. Dit kan liggen aan barstjes of scheuren in de materialen die water doorlaten, lekkages, of sijpelwater dat binnen kan treden te wijten aan constructiefouten. Ook kunt u vooral in de kelder te maken krijgen met ventilatieproblemen in de kelder, omdat kelders over het algemeen niet over ventilatiemogelijkheden beschikken.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Vochtplekken op de begane grond

Vochtplekken op en rondom de begane grond duiden in veruit de meeste gevallen op opstijgend vocht. In dat geval is er iets mis met uw spouwmuur of heeft u geen waterkering in de muur. Dit leidt er toe, dat grondwater via uw muren naar binnen treedt en steeds verder stijgt. Opstijgend vocht kan op termijn ook hoger gelegen muren vochtig maken.

Vochtplekken op muren elders in uw woning

Vochtplekken op hogere verdiepingen kunnen de meeste oorzaken hebben. Zoals net vermeld kan het opstijgend vocht betreffen, maar in dat geval zult u ook zeker op begane grondniveau vochtplekken moeten waarnemen. Ook kunnen vochtplekken op hogere etages veroorzaakt worden door doorslaand vocht. Uw gevel is dan minder waterdicht en zal behandeld moeten worden.

Een andere veel voorkomende oorzaak is condensatie, net als in de kelder. Vooral natte ruimten zoals de badkamer, wasruimte en keuken kunnen lijden onder een te hoge luchtvochtigheid. De aanwezige waterdamp in de lucht moet kunnen ontsnappen, dit wordt bereikt met goede ventilatie. Is dit niet mogelijk? Dan zal de waterdamp tegen oppervlakten aan condenseren en zult u vochtplekken waarnemen.

Vochtplekken op uw plafond

U kunt ook vochtplekken op uw plafond waarnemen. Het kan dan ook gaan om ofwel condensatie, of doorslaand vocht. Maar vaak gaat het om een lekkage ter hoogte van het dak. Allicht is uw dakbedekking aan vervanging toe, of uw dakgoot of regenpijp dient te worden geïnspecteerd en gerepareerd.

Hoe vochtplekken in de kelder bestrijden?

 • Muurinjectie: vochtplekken in de kelder worden vaak veroorzaakt door kleine beschadigingen die vocht doorlaten. Door deze beschadigingen op te vullen met een speciaal waterafstotend middel, zorgt u ervoor dat vocht niet meer in de muren kan treden.
 • Kelderdichting of kelderdrainage: twee andere methoden om uw kelder in het geheel op te knappen zijn kelderdrainage en –dichting. Beide methoden voorzien uw kelder in feite van gloednieuwe muren en een betonnen vloer, zodat u voorgoed af bent van vochtplekken in de kelder indien er ergens vocht binnen treedt.
 • Installeren van een ventilatiesysteem: is de oorzaak van het vocht in de kelder intern van aard door condensatie? Dan kunt u deze situatie goed verhelpen door het installeren van een ventilatiesysteem. Hierdoor zal waterdamp continu effectief afgevoerd worden en vervangen door frisse en droge lucht.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Hoe vochtplekken op de begane grond bestrijden?

 • Muren injecteren: ook op de begane grond kan muurinjectie effectief blijken, indien het om opstijgend vocht gaat. Door het inbrengen van een vochtwerende gel in de muren (bij een spouwmuur zowel in de binnen- en buitenmuur) zal de muur goed uitdrogen en vocht vanaf nu afweren.
 • Muren onderkappen: u kunt er ook voor kiezen uw muren te onderkappen, dit is echter een vrij drastische methode. De muren van uw woning zullen dan opgeheven worden, daarna wordt er een vochtwering onder geplaatst. Vaak wordt deze methode enkel bij grote renovaties toegepast.

Hoe vochtplekken op andere muren bestrijden?

 • Gevel impregneren: bij doorslaand vocht is hydrofuge een uitstekende methode om vochtplekken tegen te gaan. Uw gevel wordt dan behandeld met een speciaal vochtwerend middel met damp-open eigenschappen, waardoor uw gevel beter beschermd is tegen vocht en tegelijkertijd beter kan uitdrogen. Zodoende komt er geen vocht meer in uw binnenmuren terecht.
 • Gevel behandelen met vochtwerende verf: in plaats van hydrofuge kunt u ook opteren voor het aanbrengen van vochtwerende verf op uw gevel. Vochtwerende verf biedt ook bescherming tegen vocht van buitenaf, maar uw gevel dient wel eerst geheel uitgedroogd te zijn voordat u dit kunt aanbrengen.
 • Nieuwe gevelbekleding: u kunt er ook voor kiezen uw gevel te bekleden, bijvoorbeeld met crepi of kunststof. Dit zal ook zorgen voor een verbeterde waterdichtheid. Vooral crepi is erg geschikt voor beschadigde gevels, omdat deze vorm van pleister ook meteen beschadigingen goed afdekt.
 • Een ventilatiesysteem installeren: net als in de kelder kunt u elders in uw woning zorgen voor betere ventilatiemogelijkheden. Zo voorkomt u dat condensatieproblemen de kop opsteken en zijn vochtplekken verleden tijd.
 • Beter isoleren: condensatieproblemen kunnen plaatselijk optreden bij koudebruggen. In dat geval zal u het isolatiemateriaal moeten vervangen, zodat de koude lucht van buiten niet meer in aanraking komt met de warme lucht van binnen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Hoe vochtplekken op het plafond bestrijden?

 • Lekkages repareren: indien u een vochtplek hebt op het plafond, dan is het zaak te achterhalen waar de lekkage zich bevindt die dit veroorzaakt. Na het verhelpen van de lekkage zou u geen last van vochtplekken meer moeten hebben.
 • Uw plafond behandelen met vochtwerende verf voor binnen: u kunt uw plafond preventief beschermen door vochtwerende verf aan te brengen. Zo zal vocht minder snel in uw plafond kunnen trekken.

Home-Solution rekent af met alle soorten vochtplekken in huis

Waar de vochtplekken zich ook bevinden, zelfs met de tips en informatie is het soms bijzonder lastig om de exacte aard van de vochtplekken te bepalen.

Home-Solution kan u hiermee helpen. Met behulp van onze gratis vochtdiagnose brengen wij in kaart met welk vochtprobleem u te maken heeft, hoe lang dit speelt, welke bestrijdingsmethode het beste effect zal hebben en hoeveel het zal kosten voor reparatie en herstel.

Meer weten? Bel ons via het gratis nummer 0800/26.004 direct en maak vrijblijvend een afspraak met u om de situatie te inspecteren.

Download onze infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en herkennen.
Naam*
E-mail*

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie