• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Vochtplekken in huis? Oorzaken en oplossingen

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Vochtplekken in huis? Oorzaken en oplossingen

Vochtplekken in huis? Oorzaken en oplossingen

Heeft u te kampen met vochtplekken in uw woning? Dan is het allereerst belangrijk om te kijken, waar u deze vochtplekken exact opmerkt. De locatie van de vochtplek(ken) kan u namelijk de mogelijke oorzaak van het vocht verklappen.

Pas wanneer u de oorzaak weet, kunt u verder bepalen welke behandelmethode het meest geschikt is om de situatie te herstellen. In dit artikel vindt u alle oorzaken van vochtplekken in huis inclusief de bijbehorende behandelmethoden.

Wat zijn vochtplekken en hoe ontstaan deze in huis?

Vochtplekken kunnen om diverse redenen ontstaan. Is een oppervlakte of muur eenmaal nat? Dan zal ze continu nat blijven, indien u niets doet aan het onderliggende vochtprobleem. Het vocht zal niet kunnen verdwijnen omdat de muur niet uit kan drogen. Om te achterhalen welk vochtprobleem de vochtplekken veroorzaakt, vindt u hieronder een lijst met specifieke plaatsen waar u vochtplekken kunt terugvinden inclusief mogelijke oorzaken.

Vochtplekken in de kelder

In de kelder kunt u last hebben van vochtplekken indien uw kelder op één of andere wijze niet geheel waterdicht is. Dit kan liggen aan barstjes of scheuren in de muren of materialen die water doorlaten, lekkages, of sijpelwater dat binnen kan treden door constructiefouten. Ook kunt u te maken krijgen met ventilatieproblemen in de kelder, omdat kelders over het algemeen over geen of beperkte ventilatiemogelijkheden beschikken of bewoners ze supprimeren. 

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Vochtplekken op de begane grond

Vochtplekken op en rondom het gelijkvloers duiden in de meeste gevallen op opstijgend vocht. In dat geval is er iets mis met de spouwmuur of heeft u geen of kapotte waterkering in de muur. Dit leidt er toe dat grondwater via uw muren naar binnen dringt en steeds verder stijgt door capillaire krachten. Opstijgend vocht kan op termijn ook hoger gelegen muren vochtig maken.

Vochtplekken op muren elders in uw woning

Vochtplekken op hogere verdiepingen kunnen de veel oorzaken hebben. Zoals net vermeld kan het opstijgend vocht betreffen, maar in dat geval zult u ook zeker op begane grondniveau vochtplekken moeten waarnemen. Ook kunnen vochtplekken op hogere etages veroorzaakt worden door doorslaand vocht. Uw gevel is dan niet waterdicht en zal behandeld moeten worden.

Een andere veel voorkomende oorzaak is condensatie, net als in de kelder. Vooral natte ruimten zoals de badkamer, wasruimte en keuken maar ook slaapkamers kunnen lijden onder een te hoge luchtvochtigheid. De aanwezige waterdamp in de lucht moet kunnen ontsnappen.  Dit kan bereikt worden met een goede ventilatie. Is dit niet mogelijk? Dan zal de waterdamp tegen koudere oppervlakken condenseren en zult u vochtplekken waarnemen.

Vochtplekken op uw plafond

U kunt ook vochtplekken op uw plafond waarnemen. Het kan dan ook gaan om ofwel condensatie of doorslaand vocht maar evengoed kan het gaan om een lekkage ter hoogte van het dak. Allicht is uw dakbedekking aan vervanging toe, of uw dakgoot of regenpijp dient te worden geïnspecteerd en gerepareerd.

Hoe vochtplekken in de kelder bestrijden?

  • Muur reparatie: vochtplekken in de kelder worden vaak veroorzaakt door kleine beschadigingen, scheuren die vocht doorlaten. Door deze beschadigingen op te vullen met een speciaal waterafstotend middel, zorgt u ervoor dat vocht niet meer in de muren kan treden. Het is wel duidelijk dat niet eender welke scheur of waterinfiltratie op deze manier kan aangepakt worden.
  • Kelderdichting of kelderdrainage: twee andere methoden om uw kelder in het geheel op te knappen zijn kelderdrainage en –dichting. Beide methoden voorzien uw kelder in feite van gloednieuwe muren en/of een betonnen vloer, zodat u voorgoed af bent van vochtplekken in de kelder indien er via muren of vloer vocht binnenkomt.
  • Installeren van een ventilatiesysteem: is de oorzaak van het vocht in de kelder te wijten aan condensatie? Dan kunt u deze situatie goed verhelpen door het installeren van een ventilatiesysteem. Hierdoor zal waterdamp continu effectief afgevoerd worden en vervangen door drogere lucht. Meestal verdwijnt dan ook de muffe geur die gepaard gaat met de condensatie.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Hoe vochtplekken op de begane grond bestrijden?

  • Muren injecteren: op de begane grond is muurinjectie effectief indien het om opstijgend vocht gaat. Door het inbrengen van een vochtwerende gel in de muren (bij een spouwmuur zowel in de binnen- en buitenmuur) zal de muur goed uitdrogen en vocht vanaf nu afweren. Hou er wel rekening mee dat er ook gevolgschade kan optreden bij vochtige muren: door zoutuitbloeing kan behangpapier, verf of zelfs pleisterwerk en plinten loskomen van de muur en moet dan eveneens grondig hersteld worden.
  • Muren onderkappen: u kunt er ook voor kiezen uw muren te onderkappen, dit is echter een vrij drastische methode die lang duurt. De muren van uw woning zullen dan onderkapt of doorgeslepen worden waarna er een nieuwe vochtwering wordt geplaatst. Het is duidelijk dat dit slechts stap voor stap kan en wordt deze methode enkel bij grote renovaties toegepast.

Hoe vochtplekken op andere muren bestrijden?

  • Gevel impregneren: bij doorslaand vocht is hydrofuge een uitstekende methode om vochtplekken tegen te gaan. Uw gevel wordt dan behandeld met een speciaal vochtwerend middel met damp-open eigenschappen, waardoor uw gevel gedurende 10-15 jaar beter beschermd is tegen vocht en tegelijkertijd goed kan uitdrogen. Op die manier komt er geen vocht meer via uw binnenmuren in huis terecht.
  • Gevel behandelen met vochtwerende verf: in plaats van hydrofuge kunt u ook opteren voor het aanbrengen van vochtwerende verf op uw gevel. Vochtwerende verf biedt ook bescherming tegen vocht van buitenaf, maar uw gevel dient wel eerst geheel uitgedroogd te zijn voordat u dit kunt aanbrengen.
  • Nieuwe gevelbekleding: u kunt er ook voor kiezen uw gevel te bekleden, bijvoorbeeld met crepi of kunststof. Dit zal ook zorgen voor een verbeterde waterdichtheid. Vooral crepi is erg geschikt voor beschadigde gevels, omdat deze vorm van pleister ook meteen beschadigingen goed afdekt.
  • Een ventilatiesysteem installeren: net als in de kelder kunt u elders in uw woning zorgen voor betere ventilatiemogelijkheden. Zo voorkomt u dat condensatieproblemen de kop opsteken en zijn vochtplekken verleden tijd.
  • Beter isoleren: condensatieproblemen kunnen plaatselijk optreden bij koudebruggen. In dat geval zal u het isolatiemateriaal moeten vervangen, zodat de koude lucht van buiten niet meer in aanraking komt met de warme lucht van binnen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Hoe vochtplekken op het plafond bestrijden?

  • Lekkages repareren: indien u een vochtplek hebt op het plafond, dan is het zaak te achterhalen waar de lekkage zich bevindt die dit veroorzaakt. Na het verhelpen van de lekkage zou u geen last van vochtplekken meer moeten hebben.
  • Uw plafond behandelen met vochtwerende verf voor binnen: u kunt uw plafond preventief beschermen door vochtwerende verf aan te brengen. Zo zal vocht minder snel in uw plafond kunnen trekken.

Home-Solution rekent af met alle soorten vochtplekken in huis

Waar de vochtplekken zich ook bevinden, zelfs met de tips en informatie is het soms bijzonder lastig om de exacte aard van de vochtplekken te bepalen.

Home Solution kan u hiermee helpen. Met behulp van onze gratis vochtdiagnose brengen wij in kaart met welk vochtprobleem u te maken heeft, hoe lang dit speelt, welke bestrijdingsmethode het beste effect zal hebben en hoeveel het zal kosten voor reparatie en herstel.

Meer weten? Bel ons via het gratis nummer 0800/26.004 direct en maak vrijblijvend een afspraak om de situatie te inspecteren.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie