• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Vochtwerende verf: Op gemakkelijke wijze vochtige muren voorkomen

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Vochtwerende verf: Op gemakkelijke wijze vochtige muren voorkomen

Vochtwerende verf: Op gemakkelijke wijze vochtige muren voorkomen

Vochtwerende verf is een uitstekend preventief middel om op vrij gemakkelijke wijze vochtige muren te voorkomen.
U legt een laagje aan over verschillende soorten oppervlakken, dat voorkomt dat vocht binnen kan dringen in poreuze oppervlakken. Goede vochtwerende verf heeft damp-open eigenschappen, waardoor vocht sneller uit zal kunnen drogen.

Vochtwerende verf is daarom een zeer prettig hulpmiddel, maar bij bestaande vochtproblemen moet er vaak wel eerst het één en ander gebeuren alvorens u deze methode kunt hanteren. In dat geval zal vochtwerende verf in combinatie met vochtbestrijding worden toegepast.

Wij leggen u in dit artikel uit hoe, wanneer en waarom u vochtwerende verf kunt toepassen.

Wanneer is het aanbrengen van vochtwerende verf het meest effectief?

Wanneer vochtwerende verf preventief wordt aangebracht, dus voordat vochtproblemen de kop opsteken, dan profiteert u veruit het meest van deze methode. Zo kunt u uw muren en eventueel plafond zeer goed beschermen tegen vocht, zowel van binnen als van buiten. U kunt tevens vochtwerende verf op uw gevel aanbrengen, om uw woning van buitenaf tegen water en vocht te beschermen. Hou er wel rekening mee dat deze methode na een aantal jaren zal moeten herhaald worden.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Vochtwerende verf om uw binnenmuren te beschermen

Vochtwerende verf wordt veelvuldig binnenshuis toegepast. Het is een goede methode om binnenmuren te beschermen tegen vocht van buiten en van binnen.
Met name condens zal zich vele malen minder snel hechten aan de muur, zodoende voorkomt u vochtplekken en uiteindelijk ook schimmelvorming. De verflaag dekt ook meteen eventuele donkere plekken af die door vocht zijn ontstaan.

Vochtwerende verf kan ook buiten worden toegepast

Ook buiten zult u met vochtwerende verf goede resultaten kunnen behalen. U kunt op deze wijze een barrière tegen regen en andere vormen van natte weersomstandigheden creëren, waardoor u veel minder snel last zult hebben van doorslaand vocht. Vooral wanneer u een gevel heeft van pleisterwerk is dit een mooie manier om de porositeit van de gevel op te vangen. Daarnaast oogt uw gevel meteen weer als nieuw.

Hoe wordt vochtwerende verf het beste aangebracht?

Om de eigenschappen van vochtwerende verf zo goed mogelijk te laten werken, is het verstandig bepaalde zaken in aanmerking te nemen:

  • Zorg er altijd voor dat de ondergrond die u wilt verven vrij is van beschadigingen. Beschadigingen zullen de werking van de verf deels teniet doen, omdat vocht alsnog via deze route binnen zal kunnen dringen.
  • Daarna is het belangrijk om de oppervlakte schoon en vetvrij te maken, om een goede hechting te garanderen.
  • Breng de eerste laag aan en laat goed drogen volgens de voorschriften op de verpakking.
  • Breng daarna de tweede laag vochtwerende verf aan en laat wederom drogen. In de meeste gevallen zijn twee lagen verf voldoende zijn voor een goede werking.
  • De hoeveelheid verf die u nodig heeft ligt aan het merk en type verf, het soort ondergrond, de porositeit van de ondergrond en natuurlijk de oppervlakte. Laat u desgewenst bijstaan door een expert om dit te bepalen.
  • U kunt kiezen uit een roller of een (half-harde) kwast om de verf aan te brengen.

Is vochtwerende verf ook effectief toepasbaar bij bestaande vochtproblemen?

Indien u reeds kampt met vochtproblemen, dan kan vochtwerende verf ook een oplossing bieden in enkele gevallen. Niet alle vochtproblemen zijn echter op te lossen met vochtwerende verf, in veel situaties is er teveel aan de hand om een goede barrière te kunnen bieden. In 2 gevallen biedt deze methode wel succes:

Vochtwerende verf bij vochtige binnenmuren en vochtplekken

Bij vochtige binnenmuren kunnen een aantal oorzaken de boosdoener zijn. Uw woning kan te maken hebben met opstijgend vocht, in dat geval is er ergens op begane grondniveau iets niet in orde en komt er vocht binnen dat langzaamaan naar boven trekt. Ook kunt u last hebben van doorslaand vocht dat via de gevel binnendringt.

Condensatieproblemen kunnen ook aanleiding geven tot vochtige muren. Vochtwerende verf kan al deze vochtproblemen een halt toeroepen, al zult u dan wel tegelijkertijd ook iets aan het vochtprobleem zelf moeten doen.

Vochtwerende verf bij schimmel in huis

Vochtwerende verf kan uitstekende bescherming bieden tegen schimmelvorming. Schimmels kunnen alleen goed gedijen op vochtige oppervlakken, omdat deze een goede voedingsbodem bieden voor de schimmelsporen om zich te vermenigvuldigen.

Met het aanbrengen van vochtwerende verf kunt u daarom voorkomen dat u schimmels in huis krijgt, maar u zult wel eerst de schimmels moeten verwijderen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Zorg er in elk geval altijd eerst voor dat het vochtprobleem wordt aangepakt

De bovengenoemde scenario’s zijn dus weliswaar te voorkomen met het aanbrengen van vochtwerende verf, maar dit betekent niet dat alleen vochtwerende verf het probleem ook oplost.

Om voorgoed van de oorzaak af te zijn, dient u het vochtprobleem aan te pakken alvorens u vochtwerende verf toepast.

De volgende behandelmethoden kunnen u daarbij helpen:

  • Opstijgend vocht: u kunt opstijgend vocht behandelen door op begane grondniveau voor een nieuwe waterkering in de muur te zorgen. Dit zorgt ervoor, dat het vocht van buiten of onder niet meer kan opstijgen in de binnenmuren. Nadien .
  • Doorslaand vocht: met gevelimpregnatie is doorslaand vocht zeer goed te behandelen. Uw gevel wordt voorzien van een onzichtbare waterafstotende coating, die bovendien er ook voor zorgt dat uw gevel zeer snel uit kan drogen in natte weersomstandigheden. Soms is het ook nodig om uw gevel te repareren op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld in het geval van scheuren of barsten.
  • Condensatieproblemen: met het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem bent u in één klap van de problemen af. Een dergelijk systeem zorgt voor een continu aanvoer van droge lucht en tegelijkertijd wordt vochtige lucht afgevoerd. Uw muren zullen daardoor heerlijk droog blijven, vaak is vochtwerende verf dan enkel nog nuttig in de natte ruimten.
  • Schimmels in huis: schimmels ontstaan altijd door een onderliggend vochtprobleem, dit zult u derhalve met één van bovenstaande methoden dienen te behandelen. Ook dient u de schimmels met een speciaal schimmeldodend middel te verwijderen, let er dan op dat u beschermende kleding draagt zoals handschoenen en een mondkapje om te voorkomen dat u de schimmelsporen inademt. Daarna kunt u de plekken behandelen met vochtwerende verf.

Home Solution pakt elk vochtprobleem effectief en vakkundig aan

Met welk vochtprobleem u ook te maken heeft; Home Solution pakt dit gegarandeerd op de meest efficiënte en vakkundige wijze aan.

Na een grondige inspectie en vochtdiagnose weten wij meteen wat er aan de hand is en hoe wij dit voor u kunnen oplossen.

Ook vochtwerende verf kunnen wij voor u aanbrengen indien gewenst, zodat u daarna verzekerd bent van droge en frisse muren. Meer weten? Bel ons via het gratis nummer 0800/26.004 direct en maak vrijblijvend een afspraak om de situatie te inspecteren.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie