• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Beslagen ramen? Wat te doen en wat is de oorzaak?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Beslagen ramen? Wat te doen en wat is de oorzaak?

Beslagen ramen? Wat te doen en wat is de oorzaak?

Merk je dat de ramen in de badkamer beslagen zijn na een warme douche? Beslaan de ramen in de keuken nadat je boven de kookpotten gehangen hebt? Of word je wakker en zijn de ramen van de slaapkamer beslagen? Dan is de luchtvochtigheid in huis te hoog. En daar moet je iets aan doen, want beslagen ramen wijzen op een ongezonde leefomgeving en kunnen vochtproblemen in de hand werken. Wat doe je bij beslagen ramen? We vertellen het je hieronder.

Ventilatiesysteem nodig? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Waarom beslaan ramen in huis?

Merk je dat er ramen in je woning vaak beslagen zijn? Dan is de relatieve luchtvochtigheidsgraad te hoog. Dat betekent in simpele woorden dat er te veel waterdamp in de lucht hangt. En dat is niet goed, want de lucht kan al die waterdamp niet dragen. Wanneer de damp in contact komt met het koude raam, condenseert de waterdamp terug tot vloeibare toestand. Het resultaat: de typische, beslagen ramen.

  • Die hoge luchtvochtigheid is in de meeste gevallen te wijten aan een gebrek aan ventilatie. Na het koken of douchen moet alle waterdamp die in de lucht hangt kunnen ontsnappen. Dat doe je door een raam open te zetten, of nog beter, door een ventilatiesysteem te installeren.

  • Maar een te hoge luchtvochtigheid kan ook wijzen op een ander vochtprobleem. Opstijgend vocht ontstaat wanneer er water uit de ondergrond naar boven in de bakstenen dringt. Dat water kan dan verdampen in de woning en de luchtvochtigheidsgraad verhogen. Je herkent opstijgend vocht aan vochtplekken onderaan de muur, maar ook door een muffe geur of loskomende plinten.

  • Bij woningen met oude gevels kan ook doorslaand vocht ontstaan. Scheurtjes in de voegen of bakstenen van de gevel laten dan regenwater door, met hetzelfde effect.

Beslaan de ramen in je woning vaak, maar ventileer en verlucht je vaak? Dan kan een vochtexpert uitsluitsel bieden over wat er precies aan de hand is.

Wat als je ramen aan de buitenkant beslaan?

Het is ook mogelijk dat ramen langs de buitenkant beslaan. Dan gebeurt het omgekeerde. De waterdamp in de buitenlucht slaat dan neer op de buitenste glasplaat van je raam. Het is een typisch fenomeen in goed geïsoleerde woningen in de zomer, vooral in de vroege ochtend. Niets om je zorgen over te maken dus!

Hoe kan je beslagen ramen oplossen?

Een te hoge luchtvochtigheidsgraad, die niet te wijten is aan opstijgend of doorslaand vocht, is gelukkig makkelijk te voorkomen. Je moet al die waterdamp in de lucht afvoeren en vervangen door droge, verse buitenlucht. Dat kan op twee manieren.

Verluchten tegen beslagen ramen

De eenvoudigste manier om beslagen ramen te voorkomen, is door meteen na een douche, nadat je wakker bent of nadat je gekookt hebt de ramen open te zetten. Zo kan de vochtige lucht ontsnappen en komt er nieuwe buitenlucht binnen. In de winter is dat niet aangenaam, maar wel nodig om je woning gezond te houden.

Er zijn nog andere manieren om de kans op beslagen ramen te verkleinen. Gebruik bijvoorbeeld altijd de afzuigkap tijdens het koken. Eventueel kan je ’s nachts ook een raam op een kiertje zetten. Zo beslaan de ramen niet en vul je de ruimte niet met waterdamp.

Een mechanisch ventilatiesysteem tegen beslagen ramen

Helaas is verluchten in de meeste gevallen niet voldoende. Zodra je het raam terug sluit, kan de lucht niet meer ontsnappen en stapelt de waterdamp zich op. Wat je dan wel kan doen tegen beslagen ramen? Een ventilatiesysteem installeren. Zo wordt de lucht continu ververst en heb je in principe geen openstaande ramen meer nodig. Het installeren van een dergelijk ventilatiesysteem vereist doorgaans bovendien geen grote werken. Je voorkomt er niet alleen beslagen ramen mee, maar helpt ook de luchtkwaliteit vooruit.

Er zijn twee ventilatiesystemen die vandaag de dag geïnstalleerd worden: ventilatiesystemen C en D. De systemen met code C zijn uitgerust met een mechanisch afzuigsysteem. Er wordt dus continu vochtige lucht naar buiten gezogen. De aanvoer van nieuwe lucht gebeurt op natuurlijke wijze via roostertjes in de ramen of de muur.

Bij het systeem D gebeurt ook die aanvoer automatisch. Dat heeft twee voordelen: je hebt minder last van geluidshinder en de aangevoerde lucht wordt opgewarmd met de warmte van de uitgevoerde lucht. Dergelijke ventilatiesystemen zijn uitgerust met meters en sensoren die een optimale luchtkwaliteit garanderen en beslagen ramen voorkomen.

ventilatiesysteem plaatsen

Wacht niet met het bestrijden van beslagen ramen

Heeft je woning vaak last van beslagen ramen? Dan lijkt dat misschien een onschuldig probleem. Helaas lijdt er meer dan enkel de ramen onder die hoge luchtvochtigheid. Condens gebeurt namelijk ook op muren en plafonds, vooral in badkamers. Daar dringen de waterdruppeltjes door tot in het pleisterwerk of zelfs de bakstenen. Zo vormen er zich vochtplekken waar heel vaak schimmels op afkomen. En die zijn dan weer schadelijk voor je gezondheid.

Ligt opstijgend of doorslaand vocht ten grondslag aan de beslagen ramen? Dan moet je extra snel in actie schieten. Vochtige muren verliezen hun stabiliteit en creëren een ongezonde leefomgeving.

Home Solution installeert ventilatiesystemen om beslagen ramen te voorkomen

Heb je last van beslagen ramen in huis, dan moet je dus aan ventilatie denken. Bij Home Solution installeren we ventilatiesystemen in jouw omgeving. We geven je graag alle informatie over de mogelijkheden wat ventilatie betreft en stemmen onze adviezen af op jouw woning en wensen. Onze expert komt graag vrijblijvend bij je langs om de situatie in kaart te brengen en een passend voorstel te maken. Contacteer ons snel voor een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie