• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Water ontkalken? Nuttig of niet?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Water ontkalken? Nuttig of niet?

Water ontkalken? Nuttig of niet?

Kalkaanslag is niet alleen lelijk en vervelend om te kuisen, maar het heeft wel degelijk ook negatieve effecten voor het milieu en voor uw energiefactuur. U leest hier waarom, wat de nadelen van kalkaanslag zijn en vooral ook hoe u dat aanpakt.

Is water ontkalken nuttig?

De hardheid van het leidingwater is overal in ons land verschillend. In sommige regio’s valt dat heel erg mee, maar in andere regio’s is het water echter zo hard dat dit problemen met zich meebrengt.

Wie woont in regio met hard water, heeft er zeker baat bij om het leidingwater te ontkalken. Een waterverzachter of waterontharder installeren, voorkomt heel wat problemen. Welke leggen we zo uit. Maar eerst, hoe kunt u zelf nagaan of u zacht of hard water heeft?

Meten hoeveel kalk er in uw leidingwater zit

Het meeste drinkwater bevat calcium dat bij opwarming neerslaat als calciumcarbonaat. Calciumcarbonaat kent u beter als kalk of kalkaanslag. Dat is op zich niet zo erg, maar in te grote hoeveelheid gaat dat wel gevolgen hebben.

U kunt gemakkelijk zelf met teststrips controleren of u met hard of zacht water zit, al is dat een eerder grove meting. Het voordeel is dat u zo meteen weet met wat voor soort water u te maken heeft. De exacte samenstelling heeft u niet nodig, tenzij u van plan bent om heel veel water voor één of andere nijverheid te gebruiken. Bijvoorbeeld als u van plant om thuis zelf bier te brouwen. Dan kan het interessant zijn om uw leidingwater door een laboratorium te laten analyseren.

Voor de waterhardheid gebruiken we in België voornamelijk de term ‘Franse hardheid (fH)’. Hoe hoger het getal, hoe meer deeltjes (vooral kalk) er in het water zitten en dus hoe harder het water is.

Waarom water ontkalken?

Om uw leidingwater te ontharden, zijn er drie hoofdredenen:

  • Omdat kalk niet goed is voor uw apparaten.
  • Omdat kalkaanslag gewoon vervelend en lelijk is.
  • Omdat minder kalkaanslag beter voor uw portefeuille is.

Kalk is niet goed voor uw huishoudelijke toestellen

Door regelmatig te ontkalken, gaat uw buizenstelsel en zo ook uw apparaten veel langer mee. Waarom? Kalkaanslag vormt vooral door opwarming van warmen en laat dat nu net iets zijn dat veel huishoudelijke toestellen doen, denk aan uw wasmachine, koffiezetapparaat en vaatwasser.

Het verwarmingselement wordt aangetast door de kalk en verslijt veel sneller: door dat laagje kalk werkt het apparaat minder efficiënt en zal het langer en harder moeten werken om hetzelfde resultaat te behalen.

Interesse in een waterverzachter? →Contacteer ons voor een gratis offerte

Water ontkalken om esthetische redenen

Dat dit nuttig is, hoeven we u waarschijnlijk niet uit te leggen. Er zijn weinig mensen die graag schrobben op kalkaanslag, of dit nu op uw kranen is, in het toilet of in uw douche.

Ontkalk water en bespaar geld

Zacht water is beter voor uw huishoudelijke apparaten, maar hetzelfde principe van rendementsverlies is ook van toepassing op uw volledige verwarming. Kalkaanslag in uw ketel zorgt ervoor dat ze minder efficiënt werkt en de aanslag in uw leidingen en radiatoren zorgt ervoor dat deze minder goed warmte verspreiden.

Het laagje kalk werkt namelijk isolerend waar u dat liever niet heeft. Al een millimeter aan kalk kan een groot verschil maken op uw energierekening.

Hoe water ontkalken?

De meest directe oplossing is kiezen voor een waterverzachter, ook wel waterontharder of ontkalker genoemd. Er zijn verschillende methodes om water te ontharden, maar u kiest best voor een apparaat dat via een harsfilter de kalkdeeltjes uit het water haalt. Een waterverzachter is nuttig in nieuwbouw, maar ook in renovatiewoningen.

Aan de hand van een ionenuitwisseling gaan deze harsen de stoffen uit het water halen die kalkaanslag veroorzaken. Om de zoveel tijd moeten de harsen gespoeld worden met een speciaal zout, zodat ze opnieuw hun volledige opslagcapaciteit kunnen benutten en het water optimaal kunnen ontkalken. Meer over hoe een waterverzachter werk, leest u hier.

Installeer bij hard water een waterverzachter en bespaar je het poetswerk en een hogere energiefactuur. Contacteer ons voor meer informatie of een vrijblijvende prijsopgave.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie