• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Waterverzachter in nieuwbouw plaatsen? Wat moet je weten?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Waterverzachter in nieuwbouw plaatsen? Wat moet je weten?

Waterverzachter in nieuwbouw plaatsen? Wat moet je weten?

Bent u bezig met een nieuwbouwproject of heeft u daar bouwplannen toe? Dan is de keuze om al dan niet een waterverzachter in uw nieuwbouw te plaatsen een van de vele vraagstukken. Is het handig om direct een waterontharder te plaatsen in uw nieuwe woonst? Of kan dat wel nog een tijdje wachten tot u goed en wel gesetteld bent. Lees hier alles wat u moet weten bij de keuze voor een waterontharder.

Geen waterverzachter in nieuwbouw door het beschermlaagje

Soms geeft de loodgieter aan dat een waterontharder in uw nieuwbouwwoning tijdens de eerste jaren niet nuttig is. Sommigen raden het zelfs af. De reden die daarbij wordt aangehaald is dat het voor nieuwe leidingen beter zou zijn dat er zich een laagje kalk rond de randen kan vormen dat als extra beschermlaag dient tegen spleten in de buizen. Alsook om koppelingen in metaal van bijvoorbeeld de boiler en andere toestellen wat te beschermen

Vroeger viel daar zeker wat voor te zeggen, maar hedendaagse leidingen zijn allemaal in kunststof vervaardigd in plaats van metaal, waardoor dat beschermeffect eigenlijk niet meer van toepassing is.

Hedendaagse douches en boilers zijn gevoeliger aan kalk

U kent vast wel het verschil tussen een moderne regendouche in een nieuwbouw en de oude douchekop bij uw ouders of grootouders. De trend bij douches komt vandaag neer op kleinere stroomgaatjes, maar wel meer ervan. Dat heeft echter als nadeel dat de moderne douches ook gevoeliger zijn aan kalk. De kleinere gaatjes van regendouches verstoppen een stuk makkelijker. Vaak is ook de doucheslang wat smaller, dat heeft dan ook weer hetzelfde nadeel bij kalk.

Andere nadelen van kalk kan je vinden bij moderne boilers, warmtepompen en CV-ketels. De troeven van die hedendaagse installaties is dat ze energiezuiniger werken dan hun voorgangers. Maar het neveneffect is dat hun efficiëntie ook sneller teniet wordt gedaan door kalkaanslag. ​Daarom is de keuze voor een waterverzachter in een nieuwbouw natuurlijk wat sneller gemaakt voor veel mensen.

Waterverzachter in nieuwbouw plaatsen

Achteraf iets bij moeten plaatsen in een woning is vaak moeilijker dan er in het begin al ruimte voor te voorzien. Wanneer u weet dat er een waterverzachter komt, kunt u er onmiddellijk rekening mee houden in het ontwerp van de ruimte waar hij moet komen. In veel gevallen zal dat in de garage of in de wasplaats zijn. Voor uw gemak voorziet u dan een vlot bereikbare plaats voor wanneer het zout aangevuld moet worden en werkt u het toestel zo weg dat er geen nuttige ruimte verloren gaat.

Voordelen van een waterontharder in een nieuwe woning

Wanneer u verhuist, maakt u het zichzelf natuurlijk graag comfortabel in uw nieuwe woonst. En een waterontharder heeft dan enkele verrassend interessante voordelen voor uw nieuwe huishouden:

  • De wekelijkse schoonmaak gaat sneller: de badkamer en keuken moeten bijvoorbeeld niet iedere keer met antikalk gedaan worden
  • Uzelf wassen is aangenamer en er is wat minder zeep en shampoo nodig voor uw huid en haar zacht aanvoelen
  • Watertoestellen en kranen leven langer
  • De afwas ziet er properder uit: geen aangekalkte glazen
  • Koffie of thee smaken beter, want er zit veel minder kalk in de waterkoker of het koffiezetapparaat
  • Gewassen kleren voelen zachter aan en er is wat minder waspoeder nodig

kalkvrij water waterverzachter

Interesse in een waterverzachter? →Contacteer ons voor een gratis meting van de waterhardheid bij u thuis

Welke waterverzachter kiezen?

De keuze voor een waterverzachter is natuurlijk een redelijk technisch gedoe. Veel mensen gaan dan ook wat rondhoren bij vrienden en familie die er al eentje hebben staan. Dat is een goed begin. Wij verzamelen ook alvast enkele aandachtspunten om u te helpen bij de keuze voor de waterverzachter in uw nieuwbouw.

1. Soort waterverzachter

Er zijn doorgaans 2 grote types van waterontharders die worden aanbevolen. Ofwel de elektrisch aangedreven ofwel de hydraulische waterontharders die op basis van waterdruk werken zonder stroom. Op zich is dit vooral een keuze van persoonlijke voorkeur. Een elektrische ontharder werkt met een timer en gaat het water dagelijks op een vast tijdstip ontkalken, terwijl hydraulische toestellen zich aanpassen aan het effectieve waterverbruik van de dag. Beide soorten hebben zo hun logische voor- en nadelen.

  • Een elektrisch toestel kunt u steevast op nachttarief laten draaien of als dat niet uitmaakt op een tijdstip overdag wanneer het u niet kan storen.
    Maar u zit natuurlijk wel met elektriciteitsverbruik.

  • Een hydraulische verzachter verbruikt geen stroom, het waterverbruik is de maatstaf.
    Maar zonder vaste timer kunt u dan ook niet beslissen wanneer het toestel draait.

Er zijn nog wat meer technische verschillen, die lichten we u desgewenst ook graag toe. Neem gerust contact op indien interesse.

2. Afmetingen

Wij plaatsen bewust de compacte toestellen van Delta Water Softeners omdat ze niet onnodig veel ruimte innemen, wat bij sommige merken wel eens het geval is. Maar de afmetingen zijn dus wel belangrijk bij de keuze. Een simplex model met één reservoir heeft vanzelfsprekend minder plek nodig dan een duplex model met twee tanks.

3. Verbruik en aantal personen

Het waterverbruik is natuurlijk ook een belangrijke factor om te beslissen welke waterontharder er nodig is en met welk reservoir. Maar dat is niet alleen van belang: ook het aantal personen speelt een rol, alsook de levensstijl en eventuele dagelijkse routine qua uren dat iedereen thuis is of gaat werken of naar school is.

Wilt u dat graag in kaart brengen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Dan kunnen wij u daar een volledig beeld bij geven en een passend toestel adviseren.

Interesse in een waterverzachter? →Contacteer ons voor een gratis offerte

4. Prijs en rendement

Als laatste moet u natuurlijk ook kijken naar de prijs. Dan denken we aan de kostprijs van het apparaat en de installatie. Maar ook aan het btw-tarief. Bij een nieuwbouw zal dat normaal gesproken 21% zijn. Verder zijn er ook wat onderhoudskosten en natuurlijk het zout dat af en toe moet worden aangevuld. Daarnaast is ook het rendement van belang dat u voor die kostprijs krijgt.

Hoe snel kan een waterontharder zichzelf terugverdienen? Hoewel het moeilijk is om daar een exacte termijn op te plakken, mag u rekenen dat hetop 10 à 15 jaar wel moet lukken om het rendement eruit te halen.

Enkele factoren die het rendement beïnvloeden:

  • De aankoopprijs
    Een simplex is goedkoper dan een duplex en er zijn nog wat prijsverschillen tussen aanbieders en merken.

  • Het onderhoud
    Tarieven voor onderhoud kunnen wat verschillen. Het is aan te raden om een jaarlijks onderhoud te laten doen.

  • Prijs voor zout
    De prijzen voor zout kunnen wat fluctueren. Hier en daar kunt u natuurlijk ook goedkoper aan zout geraken.

  • Besparing op ontkalkingsmiddelen
    Het spreek vanzelf dat u deze middelen veel minder vaak zult moeten aankopen.

  • Apparaten minder snel kapot
    Een wasmachine en vaatwas die bijvoorbeeld vijf jaar langer meegaan leveren al een forse besparing op. Maar ook de boiler en kleinere toestellen zoals een strijkijzer, waterkoker en een koffiemachine dikken aardig aan.

  • De waterhardheid zelf
    Hoe harder het water in uw buurt, hoe intensiever de werking van de ontharder zal moeten zijn. Graag weten wat uw waterhardheid is? Vraag ons gerust voor een gratis wateranalyse.

  • Besparing op andere huishoudmiddelen (wasmiddel, etc.)
    Zepen, shampoos, waspoeder en afwasmiddel: het zal allemaal met iets minder lukken.

  • Energiezuinigheid van de toestellen
    Hoe minder kalk in toestellen zoals de boiler en de verwarming, hoe minder energieverbruik er nodig is om te stoken. Die besparing loopt doorheen de jaren ook aardig op.

Home Solution helpt u bij de plaatsing van uw waterverzachter

Heeft u behoefte aan een waterverzachter in huis? Of overweegt u de aankoop maar wil u eerst de waterhardheid laten checken? Dan staan wij graag voor u klaar.

Home Solution kan bij u thuis langskomen en alle mogelijkheden voor u in kaart brengen. Contacteer ons voor uitgebreide informatie.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie