• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Dakisolatie verplicht vanaf 2020? Wat is de nieuwe dakisolatienorm voor huizen?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Dakisolatie verplicht vanaf 2020? Wat is de nieuwe dakisolatienorm voor huizen?

Dakisolatie verplicht vanaf 2020? Wat is de nieuwe dakisolatienorm voor huizen?

In 2015 heeft de Vlaamse overheid besloten, dat de normen in verband met dakisolatie een stuk strenger mogen worden. Daarom is de Vlaamse dakisolatienorm in het leven geroepen. Deze nieuwe regelgeving zal vanaf 2020 officieel van kracht gaan, met het doel woningen en appartementen een stuk duurzamer en milieuvriendelijker te maken.

Een gemiddeld dak is namelijk verantwoordelijk voor een derde van het totale energie- en warmteverlies van een pand. Het spreekt dus voor zich dat een goed geïsoleerd dak wonderen kan verrichten voor de energiezuinigheid van een woning.

Wilt u weten of deze norm invloed zal hebben op uw situatie? En wat u kunt doen om eraan te voldoen? In dit artikel meer informatie over de Vlaamse dakisolatienorm voor huizen.

Is uw dak goed geïsoleerd en voldoet u daarmee aan de norm?

Dit is natuurlijk de allereerste vraag die velen zichzelf zullen stellen. Er is een minimum isolatiewaarde opgesteld van 0,75 m²K/W en wordt uitgedrukt in de zogeheten R-waarde, dat staat voor warmteweerstandscoëfficiënt.
Die norm zal gelden voor alle daken die 2 vierkante meter of meer bedragen. Het dak mag zowel langs buiten als langs binnen zijn geïsoleerd. En indien de zolder niet gebruikt of verwarmd wordt, dan geldt een geïsoleerde zoldervloer als een geïsoleerd dak.

Uw woning laten isoleren? →Contacteer ons voor een gratis offerte

Hoe kunt u checken of uw dak al voldoet aan de isolatienorm?

Om te achterhalen of uw dak voldoende is geïsoleerd, kunt u zelf wel een aantal controles uitvoeren. De meest voor de hand liggende manier is het opzoeken van de offerte of factuur van de laatste firma die werkzaamheden aan uw dak heeft verricht. Daar kunt u veelal op terugvinden of er isolatie is geplaatst en welke soort. Kunt u dit niet terugvinden, of is uw dak al enige tijd niet meer onderhouden?

Dan kunt u in de winter bijvoorbeeld kijken of sneeuw snel smelt op uw dak, dit is een teken van slechte isolatie. De sneeuw smelt immers omdat het dak een warme temperatuur heeft die vanuit binnen doorslaat. Ook ijspegels vormen zich zo redelijk snel, dit is tevens een teken van slechte isolatie. Als u binnen voelt dat het op zolder veel kouder is dan in de rest van uw woning, dan kunt u er ook vanuit gaan dat uw dak niet voldoende is geïsoleerd.

Wat te doen bij onvoldoende dakisolatie?

Indien u tegen 2020 uw dak nog steeds niet heeft geïsoleerd, dan kan dit consequenties voor u hebben als u uw huis verhuurd. Vanaf 2017 start de overheid al met controles, waarbij strafpunten worden uitgedeeld aan eigenaars met daken die niet aan de norm voldoen. Een woning kan zelfs als onbewoonbaar worden verklaard en dit gaat samen met fikse boetes.

Bent u één van de velen die strafpunten hebben gekregen? Dan mag u uw huis niet meer verhuren. Voor beleggingspanden betekent dit dus een flink verlies in inkomsten. Het spreekt voor zich, dat het slim is om dus alsnog het dak aan te pakken om aan de norm te voldoen.

 Woont u in een appartementsgebouw? Let er dan op dat alle appartementen dezelfde strafpunten krijgen bij onvoldoende isolatie. Roep dus snel de syndicus erbij met de andere eigenaars van de flats en probeer de situatie op te lossen.

Home Solution helpt u graag bij het voldoen aan de dakisolatienorm in 2020

Wilt u een expert eens laten kijken naar uw dak? Om te achterhalen of uw dak aan de norm voldoet, of allicht dient te worden gerenoveerd en geïsoleerd? Home Solution kan u met alle werkzaamheden bijstaan.

Tevens zullen wij uw dak nakijken op vochtproblemen en de isolatiematerialen dusdanig aanbrengen, dat u in de toekomst geen enkel risico loopt op bijvoorbeeld koudebruggen.

Bel ons direct om een afspraak te plannen en voorkom dat u nadelen ondervindt.

Uw woning laten isoleren? →Contacteer ons voor een gratis offerte

Meer over isolatie

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie