• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Wat is de invloed van het weer op je woning?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Wat is de invloed van het weer op je woning?

Wat is de invloed van het weer op je woning?

Het weer kan het je woning behoorlijk lastig maken. Neerslag zoals regen en sneeuw kunnen bij oudere, beschadigde woningen vochtproblemen veroorzaken. Ook vorst is niet gezond voor je woning. In de zomer kan de zon dan weer voor helse temperaturen binnen zorgen en mogelijk scheurtjes in de gevel veroorzaken.

In dit artikel kom je te weten hoe de weersomstandigheden je woning kunnen beschadigen en hoe die schade verholpen en vermeden kan worden.

Regen en sneeuw: stille boosdoeners

In Vlaanderen regent het veel en de meeste van onze huizen zijn dan ook uitstekend aangepast aan dat gure weer. Toch kunnen regen en sneeuw voor vochtschade zorgen. Kleine scheurtjes in het dak of de muren kunnen namelijk vochtproblemen veroorzaken. Dat geldt ook voor water dat blijft stilstaan op een plat dak. Het water sijpelt dan in de muren en dat resulteert in donkere vochtplekken die je binnenin kan waarnemen.

Het vaakst voorkomende vochtprobleem zijn vochtige muren. Je ziet dan vochtplekken verschijnen, de getroffen muur voelt koud aan en je zal vaak ook een muffe geur waarnemen. Niet behandelde vochtproblemen zijn bovendien de ideale broeihaard voor schimmels. Huiszwammen, witte aanslag of zwarte plekken wijzen allemaal op onderliggende vochtproblemen.

We helpen je bij Home Solution graag om de vochtproblemen in je woning te verhelpen. Voor elk vochtprobleem bestaat een andere oplossing. Is er enkel sprake van een lokale vochtplek, dan volstaat een muurinjectie. Situeert het probleem zich in de kelder, dan is er een grondigere behandeling nodig.

Vochtproblemen in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Tip: voorkom vochtproblemen met een goede ventilatie

Vocht- en schimmelproblemen in badkamers en kelders zijn ook vaak te wijten aan condens. Door een gebrek aan ventilatie ontstaan lokale vochtplekken waarop schimmels kunnen groeien. Een goed ventilatiesysteem kan dergelijke problemen verhelpen. Home Solution helpt je graag om een efficiënt ventilatiesysteem in je woning te installeren. Zo voorkom je vochtplekken in de toekomst.

Vorst

Vorst is sneller schadelijk voor je woning dan neerslag. Wanneer stilstaand water bevriest, zet het uit en zo kunnen scheurtjes in de gevel en het dak ontstaan. Het smeltwater kan vervolgens langs die scheurtjes in je woning binnendringen en zo vochtproblemen veroorzaken.

Wanneer het water in je leidingen bevriest, kunnen de leidingen bovendien scheuren waardoor lekkages optreden. Ook die zorgen voor lokale vochtproblemen.

Ook in dit geval kan Home Solution die vochtproblemen voor je oplossen. Bovendien voorkomen we verdere problemen door de beschadigde gevel te impregneren. Er wordt dan een waterdichte laag aangebracht die de gevel opnieuw waterafstotend maakt.

Zon

Warme zomerdagen zijn leuk voor jou, maar kunnen schadelijk zijn voor je woning. Grote temperatuurschommelingen zorgen er namelijk voor dat materiaal uitzet en krimpt. Dat kan, net als bij vorst, scheurtjes veroorzaken in de muren en de gevel. Tijdens een zomerstorm of een natte herfst zal je dan mogelijk vochtplekken opmerken op de muren.

Hoge temperaturen tasten ook schilderwerk aan. Wanneer het om vochtwerende verf gaat die bijvoorbeeld hout beschermt, breng je daarom beter een verse laag aan op het einde van de zomer.

Daarnaast zijn warme zomerdagen ook minder comfortabel binnenshuis. De temperatuur kan heel snel oplopen waardoor je moeilijk in slaap valt en doorheen de dag niet kan afkoelen. Dé oplossing bij uitstek is dan natuurlijk een aircosysteem.

Home Solution komt graag bij je langs om je te informeren over welke airco het beste bij jouw woning past en om de airco vervolgens te installeren. Zo heb je overdag geen last van de warmte en slaap je ’s nachts even goed als in de winter.

Op zoek naar een goede airco? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Tip: ga na wat de weerkant van je woning is

Elke gevel van je woning krijgt te maken met andere problemen. Het is goed om even na te gaan welke gevels gevoeliger zijn voor welke weersinvloeden. Zo kan je af en toe de gevels afspeuren op mogelijke problemen. Hoe sneller je ze opmerkt, hoe makkelijker het is om ze te verhelpen.

  • Meestal is de westelijke gevel het gevoeligst voor regen en wind. Het is dan ook de westmuur van je woning die het snelst te kampen zal krijgen met vochtproblemen. Controleer die gevel af en toe om te zien of je geen scheurtjes opmerkt. Langs de binnenkant van je woning kan je op vocht controleren door donkere of koude plekken te zoeken.

  • De noordkant van je woning zal nooit zonlicht krijgen. Die gevel is bijgevolg vochtiger dan de andere gevels. Ook daar kan je dus sneller vochtproblemen verwachten.

  • De zuidkant van je woning krijgt dan weer de meeste zon. Een jaarlijkse controle op scheurtjes of afgebladderde verf is daar dus aan de orde.

Home Solution helpt je woning tegen het weer te beschermen

Heeft je woning te kampen met vochtproblemen door regen, sneeuw of vorst? Of wil je warme zomers comfortabel maken met een aircosysteem? Of is de isolatie in je woning onvoldoende om je woning warm te houden? Bij Home Solution helpen we je graag om je woning helemaal gezond én comfortabel te houden. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie