• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Vocht in de muur drogen? Methodes, tips en offerte

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Vocht in de muur drogen? Methodes, tips en offerte

Vocht in de muur drogen? Methodes, tips en offerte

Heeft je woning last van waterschade na een overstroming of een lek? Of merk je vochtplekken op de muur die er voorheen niet waren? Dan moet je het vocht in de muur drogen. Zo vermijd je dat de bouwmaterialen gaan afbrokkelen en dat er zich schimmel op de muur vormt.

Kan je het vocht in de muur zelf uitdrogen of heb je een expert nodig? En welke methodes worden gebruikt om vochtige muren uit te drogen?

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Waarom moet je een muur snel uitdrogen?

Heeft je woning last van een vochtprobleem? Dan is het belangrijk om het vocht in de muur uit te drogen. Vochtproblemen zijn niet onschuldig.

Wanneer vocht zich opstapelt in de muur, brokkelt het bouwmateriaal langzaam af. Onopgeloste vochtproblemen kunnen op die manier de stabiliteit van je woning in het gedrang brengen. Daarnaast gaan vochtproblemen vaak hand in hand met schimmelproblemen. En die ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk. Zie je vochtplekken op de muur? Bel dan dus een vochtexpert!

Kan je zelf een muur uitdrogen of is een expert nodig?

Vochtproblemen zijn hardnekkig en een muur uitdrogen is niet eenvoudig. Bovendien vindt vocht op verschillende manieren een weg naar de muren van je woning. Mogelijk heb je last van waterschade na een overstroming. Of misschien verkeert de waterkering onder je woning niet meer in goede staat en heb je last van opstijgend vocht.

Anderzijds kan vocht ook via scheurtjes in de gevel of het dak je woning binnendringen. Kortom, het ene vochtprobleem is het andere niet en elk soort vochtprobleem vraagt om een andere oplossing. Een expert weet precies hoe het vocht in de muur gedroogd kan worden.

Bovendien is de ware omvang van het vochtprobleem meestal niet zichtbaar met het blote oog. Een expert kan het vocht in de muur helemaal in kaart brengen en zoeken naar de bron van het probleem. Enkel zo kan de juiste behandeling opgestart worden.

Hoe kan je een muur uitdrogen na waterschade?

Indien opstijgend of doorslaand vocht de oorzaak van de vochtige muur is, heb je altijd de hulp van een expert nodig. Muurinjecties moeten door een expert uitgevoerd worden, net als kelderdichtingen, impregneren van muren of onderkappingen. Maar in bepaalde gevallen kan je wel het vochtprobleem zelf proberen te verhelpen.

Lekkage herstellen

Is het vochtprobleem te wijten aan een lek? Dan moet je dat lek natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Nadat het lek is gedicht, moet je de ruimte veelvuldig ventileren. Zo kan het vocht in de muur opdrogen.

Ventileren

Merk je vochtproblemen bovenaan de muur of op het plafond in de badkamer, keuken of wasplaats? Dan is die vochtplek waarschijnlijk te wijten aan condensatie. De waterdamp in de lucht slaat neer op de muren en het plafond en veroorzaakt daar lokaal een vochtplek. Vaak groeien er al snel schimmels op die plek.

Ventileren is dan de boodschap. Kan je geen raam openzetten? Dan raden we je aan om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. De vochtige lucht wordt dan afgevoerd en condens kan zich niet vormen.

Maak de muur vrij

Heeft je woning waterschade opgelopen? Dan moet je het vocht in de muren de tijd geven om te verdampen. Je kan dat proces wel versnellen. Verwijder bijvoorbeeld plinten en maak het behang los. Dat kan met speciale lijmoplossende middelen. De vochtige muur krijgt zo ademruimte en het vocht in de muur zal sneller uitdrogen.

Belangrijk: geef de muur tijd om uit te drogen

Een vochtige muur uitdrogen vergt tijd. Ook wanneer de vochtplek aan de oppervlakte verdwenen lijkt, moet je de muur nog een aantal weken of maanden de tijd geven om helemaal uit te drogen. Pas daarna kan je opnieuw behangen of de muur een likje verf geven.

Twijfel je of de muur volledig uitgedroogd is? Een vochtmeter brengt uitsluitsel.

De muur blijft vochtig, wat nu?

Zijn de lekken hersteld en is de muur helemaal vrij gemaakt, maar verdwijnen de vochtplekken op de muur niet? Dan is het belangrijk om de hulp van een expert in te roepen. Het vochtprobleem is in dat geval vermoedelijk groter dan het lijkt.

Mogelijk werd het lek niet helemaal gedicht of is er een nieuw lek ontstaan. Of misschien heeft je woning last van opstijgend of doorslaand vocht en is een grondigere aanpak nodig. De experts van Home Solution helpen je dan graag zoeken naar de oplossing om het vocht in de muur te drogen.

Home Solution helpt je de muur uitdrogen

Heeft je woning na wateroverlast te kampen met vochtige muren? En krijg je de vochtige plekken op de muren maar niet uitgedroogd? We helpen je bij Home Solution graag verder! Onze vakmannen adviseren je met alle plezier en zoeken samen met jou naar de beste oplossing voor de vochtplekken op jouw muur. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie