• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Wat is relatieve vochtigheid? Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Wat is relatieve vochtigheid? Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Wat is relatieve vochtigheid? Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De lucht bevat altijd een bepaald percentage waterdamp. Zowel binnen als buiten, maar vooral binnenshuis is het van belang dit percentage periodiek te meten. De hoeveelheid waterdamp wordt uitgedrukt in de term relatieve luchtvochtigheid en deze heeft invloed op het leefklimaat binnenshuis.

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid te hoog is, dan kunt u met vele problemen in huis te maken krijgen. Hoe dan ook is een te hoge luchtvochtigheid niet goed voor uw gezondheid, maar ook zullen oppervlakken en materialen in uw woning hier onder te lijden hebben. In dit artikel vindt u meer terug over de term relatieve luchtvochtigheid, wat dit is en hoe u dit op een gezond peil houdt.

Wat is relatieve luchtvochtigheid en waarom is dit belangrijk?

De lucht bevat altijd een bepaalde hoeveelheid waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid legt in essentie de verhouding bloot tussen de waterdamp in de lucht en de maximale mogelijke hoeveelheid waterdamp. De temperatuur op dat moment bepaalt de maximale hoeveelheid, want warme temperaturen kunnen meer vocht bevatten dan koude.

Een hoeveelheid van 100% is in principe de maximale hoeveelheid waterdamp, maar die 100% zal bij warm weer dus meer waterdamp bevatten dan bij koud weer. Maar wat wordt dan gezien als een optimale relatieve luchtvochtigheid? Dit ligt tussen ongeveer 40 en 60% in. Deze percentages zijn ideaal in een woning en voor een gezond leefklimaat.

Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Hoe ontstaat een te hoge luchtvochtigheid in huis?

Om er voor te zorgen dat een woning over lucht beschikt met een optimale hoeveelheid waterdamp, is het altijd belangrijk goed te ventileren én waakzaam te zijn op het bestaan van vochtproblemen. Heeft u namelijk last van vocht in huis, dan gaat automatisch de relatieve luchtvochtigheid ook omhoog. Vochtproblemen in huis zijn onder andere:

Wanneer u met één van deze vochtproblemen te maken krijgt, dan kunt u ervan uitgaan dat de luchtvochtigheid ook gestegen is. Een hoge luchtvochtigheid kan vooral in de kelder al snel vochtproblemen met zich meebrengen. Maar ook in andere ruimtes van de woning.

Hoe kunt u de luchtvochtigheid in een ruimte meten?

Om altijd op de hoogte te zijn van de relatieve luchtvochtigheid in uw woning, kunt u een zogeheten hygrometer aanschaffen. Deze meet op elk gewenst ogenblik precies de hoeveelheid waterdamp in de lucht en geeft dit weer. U hangt deze het beste niet te dicht bij een raam, omdat de meting dan af kan wijken. Een hygrometer is tevens helemaal niet duur: vanaf 15 euro beschikt u al over zo'n handig apparaatje.

Ventileer uw woning altijd goed

Als u denkt dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is, is er altijd één solide oplossing: ventilatie. Open dan wat ramen en deuren, in de zomer het liefst in de nacht omdat de warme lucht ook vochtig is. Wilt u het liever professioneel aanpakken? Bel dan eens met Home Solution en informeer naar de vele opties op het gebied van mechanische ventilatie. Daarmee zal de luchtvochtigheid altijd op een gezond peil blijven, zonder dat u hier iets zelf aan hoeft te doen. Contacteer ons snel en wij komen bij u langs voor meer informatie en een diagnose van uw luchtvochtigheid. Bel ons gratis op 0800/26.004 voor een afspraak, wij helpen u graag!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie