• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Inbouw airco op de wand? Wat zijn de mogelijkheden?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Inbouw airco op de wand? Wat zijn de mogelijkheden?

Inbouw airco op de wand? Wat zijn de mogelijkheden?

Een aircotoestel hoeft geen doorn in het oog van je interieur te zijn. Er bestaan tegenwoordig heel wat manieren om je airco op een subtiele manier in te bouwen in een wand. Zo kan je je woning koelen (en eventueel opwarmen) zonder steeds te moeten kijken op een lelijk, wit aircotoestel.

We geven je een overzicht van welke aircotoestellen je kan inbouwen in de muur en we vertellen je op welke manieren je airco’s kan inbouwen en hoeveel je daarvoor zal moeten betalen.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Waarom kiezen voor een ingebouwde airco?

Airco’s bestaan in alle vormen, kleuren en maten, maar toch vallen de meeste airco’s nog steeds op in het interieur. Zelfs de moderne, witte toestellen zie je meteen hangen. Een ingebouwde airco biedt in dat geval de oplossing. Wanneer je airco’s inbouwt in je interieur, vallen ze niet meer op.

Bovendien biedt een ingebouwde airco ook nog een ander voordeel. Je kan de airco inwerken op een slimme plek in het plafond of in een muur en zo zorgen voor een betere verspreiding van de gekoelde lucht. Zo werkt je airco dus ook efficiënter.

Welke soorten airco kan je inbouwen in de muur?

Er bestaan grofweg drie soorten aircotoestellen. Airco’s met buitenunit, ook wel split airco’s genoemd, zijn het populairst. Ze bestaan uit een buitenunit bevestigd aan de gevel, waarin de lucht ook effectief gekoeld wordt, en een binnenunit in het interieur die de gekoelde lucht verspreidt. Een tweede soort is de monoblock airco. De mono airco heeft geen buitenunit en koelt lucht in de ruimte zelf.

Omdat de motor zich binnenshuis bevindt, is dit soort airco luider. De derde en goedkoopste soort airco is de mobiele airco. Die grote toestellen zijn vooral geschikt om kleine ruimtes kortstondig te koelen, want ze verbruiken veel energie.

Wanneer je een airco wil inbouwen in een wand of in het plafond, kies je voor een split airco. Het motorgedeelte bevindt zich dan buiten en er hoeft in principe dus veel minder ingebouwd te worden. Het voordeel van split airco’s is ook dat je meerdere binnenunits in verschillende ruimtes kan inbouwen en die allemaal kan koppelen aan dezelfde buitenunit.

Er bestaan ook monoblock airco’s die er goed uitzien. Verschillende merken hebben designmodellen op de markt gebracht die je interieur net accentueren. Ook dat is dus een mogelijkheid, vooral wanneer je geen buitenunit aan de gevel van je woning wil bevestigen.

Welke soorten ingebouwde airco’s bestaan er?

Je kan airco’s op verschillende manieren inbouwen in de woning.

Het populairst zijn de wandmodellen die ingebouwd worden in de muur. Enkel de roosters van de binnenunit van het aircotoestel zijn dan zichtbaar. De roosters kunnen zowel horizontaal als verticaal weggewerkt worden en zo lang of kort zijn als je zelf wil. Je kan eventueel een afdekking voorzien zodat je de roosters helemaal aan het zicht kan onttrekken. Je kan het aircotoestel met andere woorden op maat laten wegwerken.

Wil je een gelijkmatige verdeling van de koele lucht, dan kan je er ook voor kiezen om de airco weg te werken in een vals, verlaagd plafond. Dit wordt vaak toegepast voor airco in winkels. Maar ook wanneer je leefruimte al een vals plafond heeft, is dit een uitstekende plek om de airco in de woonkamer te verstoppen. 

Tip: is je woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je slechts 6% btw. Dat maakt een groot verschil in vergelijking met de gangbare 21%.

Home Solution helpt je een inbouwairco te installeren

Wil je een airco inbouwen in de muur? We helpen je bij Home Solution graag! Er zijn heel wat verschillende manieren om een aircotoestel in te bouwen in een muur. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak. We komen dan langs om te bekijken hoe een inbouwairco in jouw interieur kan passen.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie