• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Single of multi-split airco laten plaatsen? De voor- en nadelen op een rij

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Single of multi-split airco laten plaatsen? De voor- en nadelen op een rij

Single of multi-split airco laten plaatsen? De voor- en nadelen op een rij

Wanneer u overweegt een airco systeem te laten plaatsen, dan heeft u de keuze uit meerdere soorten airco systemen.

Heel veel klanten kiezen uiteindelijk voor een single- of multi split airco systeem, omdat dit één van de meest gangbare systemen betreft. Beide systemen werken met zogeheten binnen- en buitenunits.
Weet wel dat een split systeem tussen de buitenunit en binnenunit verschillende 'connecties' heeft: een aan- en afvoerleiding voor de koelvloeistof, afvoer voor de geproduceerde condensvloeistof en een elektrische leiding voor de stroom.

In dit artikel leggen we wat meer uit over zowel single als multi split airco systemen en leggen de voor- en nadelen van beide aan u voor.

Spring snel naar: Single split airco - Multi split airco - Wat is het verschil tussen een airco en een radiator? - Welke uitvoeringen zijn beschikbaar? - Voor- en nadelen van multi split airco - Hoeveel kost een single of multi split aircosysteem?

Single split airco

Bij een single split airco systeem gaat het om één binnen- en buitenunit die aan mekaar gekoppeld zijn. Daarmee kan u één specifieke ruimte koelen. Single Split airco wordt dikwijls gekozen voor zolders, slaapkamers en kantoorruimtes. Alsook in winkelpanden en horecazaken. Vaak wordt het ook als verwarming gebruikt.

De werking is eenvoudig: de binnenunit trekt lucht binnen om ze vervolgens op de gevraagde temperatuur weer uit te blazen. Dan kan zowel verkoeld als verwarmd zijn. Koeling werkt via een koelmiddel dat overtollige warmte naar de buitenunit brengt. Bij verwarmen verloopt dat proces omgekeerd, dan haalt de buitenunit zo veel mogelijk warmte uit de buitenlucht. De restwarmte wordt elektrisch opgewekt.


airco plaatsen

Multi split airco

Bij een multi split systeem zijn er meerdere binnenunits aangesloten op één buitenunit. Zo kunt u dus meerdere ruimtes in huis koelen. De werking is voor het overige eigenlijk hetzelfde. Alleen kan je dus per ruimte beslissen of je de airco gaat gebruiken of niet.

Airconditioning draagt enorm veel bij aan een prettiger en aangenamer leefklimaat in huis. Veel huizen kampen met condensatieproblemen die met de installatie van airconditioning kunnen worden weggenomen.

Daarnaast biedt een airco systeem een aangename temperatuur in de winter én de zomer.

Wat is het verschil tussen een split airco en een radiator?

Een klassieke vraag bij airconditioning die ook kan verwarmen is wat nu het verschil is met een radiator.

 • Het voordeel van een airco is dat u een ruimte wat sneller kan verwarmen dan met een radiator.
 • U kan dus uw vraag naar warmte meer richten op het moment dat het echt warm moet zijn.
 • Een radiator zal vaak moeten aanstaan wanneer u zelf niet in de kamer aanwezig bent en op die momenten dus nodeloos energie verbruiken.
 • Daarnaast kunt u met een radiator uiteraard niet koelen in de zomer, met een split airco wel.

Welke uitvoeringen zijn beschikbaar?

Wanneer u overweegt een split airco systeem te laten plaatsen, dan heeft u de keuze uit meerdere uitvoeringen. Het gaat dan om een single of multi split systeem, plus ook nog eens de optie mobiel of vast. Hieronder vindt u wat meer informatie over de verschillende uitvoeringen en de kenmerken ervan.


airco laten plaatsen

Vraag uw gratis Airco offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Single of multi split airco systemen

Het verschil tussen beide systemen is dus de hoeveelheid binnenunits.
Wilt u bijvoorbeeld maar één ruimte in huis voorzien van airconditioning? Dan is een single split systeem voor u de beste optie. In dat geval wordt er één unit intern geïnstalleerd en gekoppeld aan een buitenunit.

Wanneer u meerdere ruimten wilt koelen, dan is een multi unit systeem het beste. U kunt dan meerdere binnenunits plaatsen, die allemaal zijn aangesloten op de buitenunit. U kunt dan elke ruimte ook nog eens afzonderlijk bedienen, hetgeen zorgt voor veel lagere energiekosten.

Een mobiel of vast airco systeem

Naast de optie voor één of meerdere binnenunits, kunt u ook nog kiezen voor een vaste of een mobiele variant. Vaste modellen zijn talrijk, zo kunt u de binnenunits installeren aan uw wand of plafond, maar ook op de vloer. Ook bestaan er inbouwmodellen, wanneer u waarde hecht aan een esthetisch ogend geheel. Er zijn ook compacte units die op de wand passen.

Mobiele airco systemen zijn vergelijkbaar met de monoblock modellen. Deze zijn erg gemakkelijk te plaatsen, u dient alleen wel te voorzien in ruimte voor de afvoerbuis die de gebruikte lucht afvoert. Mobiele airco systemen zijn tevens beschikbaar in de split versie. De onderdelen die echt lawaai maken bevinden zich dan buitenshuis, dit is een stuk prettiger wonen.

De voor- en nadelen van een split airco systeem

Elk airco systeem heeft bepaalde voor- en nadelen, afhankelijk van uw specifieke wensen en voorkeuren. Een split systeem zal u in elk geval altijd de volgende voordelen bieden:

 • Weinig tot geen geluid: elk aircosysteem is uitgerust met een compressor en een condensor. Dit zijn de twee onderdelen die voor lawaai zorgen. In elk split systeem bevinden deze onderdelen zich in de buitenunit, waardoor u hier in het geheel geen last van heeft.
 • Zeer veel ruimte: u kunt een veelvoud aan binnenunits koppelen aan slechts één buitenunit. Hierdoor kunt u dus verschillende ruimten in uw woning voorzien van airco, maar in veel gevallen volstaan vaak al twee of drie binnenunits. Ook bent u redelijk vrij in het kiezen van de plaats waar de binnenunits worden geïnstalleerd.
 • Esthetiek: Veel van de onderdelen bevinden zich in de buitenunit, waardoor de componenten die binnen zichtbaar zijn erg compact van vorm zijn. Zo hoeft de airco niet te misstaan in uw interieur.

Vraag uw gratis Airco offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Nadelen split airco

 • Een ietwat ingewikkelde installatie: omdat er in het geval van een multi split systeem meerdere binnenunits aan één buitenunit moeten worden gekoppeld, neemt de installatie wat meer tijd in beslag. Laat u dit echter door een specialist uitvoeren zoals Home Solution, dan hoeft dit helemaal geen nadeel te zijn.
 • Ruimte vereist buiten: u zult voor de buitenunit een geschikte plaats moeten hebben op het exterieur van uw huis. Indien u bijvoorbeeld in een appartement, zou u mogelijkerwijs toestemming moeten vragen aan de gemeente of de mede-eigenaars. Daarnaast wilt u misschien geen afbreuk doen aan de uitstraling van uw pand, maar dit is echt een esthetisch argument.
 • Iets duurder dan andere systemen: systemen zonder buitenunit kunnen in bepaalde gevallen goedkoper zijn. Daarentegen bent u vaak wel weer financieel goed uit, als u een multi split systeem plaatst. U bespaart namelijk op uw energiekosten doordat dit een energiezuinig systeem betreft.

Hoeveel kost een single of multi split airco systeem?

De exacte prijs van een split systeem hangt af van vele factoren, zoals het aantal binnenunits en het gewenste vermogen, plus of u ook wilt kunnen verwarmen.

 • U kunt bij een single split systeem uitgaan van een grove richtprijs van ca. 2000 euro bij een basismodel met plaatsing en leidingen inbegrepen.
 • Voor elke extra binnenunit kunt u ongeveer 800 tot 1000 euro bij de prijs optellen.


Wilt u graag een offerte op maat? Of wilt u gericht advies betreffende het beste model voor uw woning? Bel ons gratis nummer 0800/26.004 om een vrijblijvende afspraak in te plannen. Wij kunnen u voorzien van deskundig advies, zodat u zeker de juiste keuze maakt.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie