• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Airco voor winkels? Wat zijn de mogelijkheden?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Airco voor winkels? Wat zijn de mogelijkheden?

Airco voor winkels? Wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je een airco in een winkel wil laten installeren, moet je met een aantal belangrijke zaken rekening houden. Klanten wandelen voortdurend buiten en binnen en meestal heeft een winkel ook een behoorlijk grote oppervlakte. De airco moet dus voldoende krachtig zijn en het energieverbruik moet beperkt worden.

In dit artikel vertellen we je waarop je moet letten wanneer je een winkel van airco wil voorzien.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Het belang van een airco in een winkel

Het belang van een goed werkend aircosysteem in een winkel valt niet te onderschatten. Op warme zomerdagen kan een frisse winkel al genoeg zijn om klanten naar binnen te lokken. Is de temperatuur in de winkel aangenaam, dan zullen klanten mogelijk ook langer blijven hangen. In een warme winkel zullen klanten bovendien eerder geneigd zijn om minder tijd in de winkel door te brengen en dus sneller shoppen. Nefast voor je zaak!

Bovendien zal ook het winkelpersoneel je erg dankbaar zijn voor een airco. Wanneer werknemers zich comfortabel voelen op het werk, zullen ze niet alleen liever werken, maar de klanten ook vlot te woord blijven staan. Een airco in de winkel is dus van groot belang.

Welke soort airco kies je?

Het staat vast dat hoe groter de ruimte is, hoe krachtiger de airco zal moeten zijn. Grote winkels vragen om een aircosysteem met een hoog vermogen zodat de hele winkel snel en efficiënt gekoeld kan worden. Dat is de belangrijkste factor bij het kiezen van een airco voor je winkel.

Verder kies je ook het beste voor een zogenaamde split airco. Dat is het klassieke aircotoestel met een buitenunit aan de gevel of op het dak en een binnenunit in de winkel waaruit de koude lucht komt. Je kan dan zelfs meerdere binnenunits aansluiten op dezelfde buitenunit, ideaal voor grote winkels dus. Zo koel je razendsnel de hele winkel. Hete pashokjes? Verleden tijd!

Eventueel kan je ook voor een monoblock airco kiezen. Dat zijn aircotoestellen die geen buitenunit hebben en de lucht dus in de ruimte zelf koelen. Ze zien eruit als de binnenunit van een split airco. Dit soort toestel zal echter een sterkere luchtstroom moeten creëren om de lucht te koelen in grote ruimtes en dat kan onaangenaam aanvoelen. We raden ze daarom af in winkels, ook in kleinere winkels.

Welke binnenunit kies je het beste in een winkel?

Nu je weet dat je een split airco met een buitenunit wil, moet je enkel nog kiezen hoe de binnenunit er zal uitzien. Die keuze is helemaal vrij. Wil je de airco zo goed als mogelijk verbergen, dan is een plafondunit een uitstekende keuze. De airco zit dan ingebouwd in een vals plafond en kan de gekoelde lucht zo vanop een centrale plek langs alle richtingen in de winkel blazen. Nog efficiënter is een speciaal aangelegd buizensysteem met roosters waarin de lucht verspreid wordt over de hele winkel.

Je kan ook voor de traditionele wandunits kiezen of de airco in de vloer laten inbouwen. Het nadeel van die systemen is dat je de gekoelde lucht niet nauwkeurig kan richten. Dat is vooral onprettig in grote winkels.

Onze tip: kies voor een luchtgordijn

Op plaatsen waar gekoelde en niet-gekoelde lucht samenvloeien, ontstaat er een vervelende luchtstroom in de ruimte. Bovendien moet de airco door de aanvoer van nieuwe warme lucht dan ook harder werken. Een luchtgordijn aan de ingang van je winkel voorkomt die problemen.

Een luchtgordijn creëert een soort bufferzone tussen warme buitenlucht en gekoelde binnenlucht. Dat luchtgordijn is eigenlijk een stromende luchtlaag die als een soort gordijn tussen de winkel en de buitenwereld hangt. Zo houd je het energieverbruik van de airco laag en ontstaat er geen vervelende luchtstroom die klanten lastig kan vallen.

Er bestaan luchtgordijnen die op elektriciteit werken en waarvoor je dus alleen een stopcontact nodig hebt. Energiezuinigere luchtgordijnen worden aangesloten op de centrale verwarming of een warmtepomp.

Laat je airco regelmatig onderhouden

Een goed onderhouden airco gaat minder snel kapot en verbruikt minder energie. Het is dus een goed idee om je airco regelmatig eens te laten nakijken en te laten reinigen. Wanneer je aircotoestel meer dan 3 kg koelmiddel bevat, is het bovendien verplicht om jaarlijks een onderhoudstechnicus langs te laten komen.

Home Solution helpt je de juiste airco aan de scherpste prijs kiezen

Heb je een airco nodig voor je winkel? We helpen je bij Home Solution graag om mee te werken aan een aangename winkelervaring voor je klanten. We komen graag langs om te bekijken welke airco het beste in jouw winkel zou passen. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie