• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Airco voor een grote ruimte nodig? Info en offerte

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Airco voor een grote ruimte nodig? Info en offerte

Airco voor een grote ruimte nodig? Info en offerte

Grote ruimtes koelen met een aircotoestel kan een uitdaging vormen. Een grote ruimte vraagt namelijk om een krachtig aircotoestel en dat verbruikt veel energie. Het is daarom belangrijk om het efficiëntste aircotoestel voor jouw specifieke grote ruimte te kiezen.

In dit artikel geven we je alle informatie omtrent aircotoestellen. Zo kan je een geïnformeerde beslissing maken over welk aircotoestel het beste de grote ruimtes in jouw woning of bedrijf kan koelen.

Welke soorten airco’s zijn er?

We maken het onderscheid tussen drie soorten airco’s.

 • Airco’s met buitenunit, ook wel split airco’s genoemd, zijn de traditionele aircotoestellen. Je kan ze herkennen aan de buitenunit die aan de gevel hangt. De lucht wordt in de buitenunit afgekoeld en vervolgens in de woning geblazen via de binnenunit. Je kan verschillende aircotoestellen aan dezelfde buitenunit koppelen en bovendien zijn split airco’s erg stil.
 • De airco’s zonder buitenunit, of monoblock airco’s, zuigen lucht aan in de kamer. De lucht wordt in het toestel zelf gekoeld en vervolgens terug in de ruimte geblazen. Omdat de motor van het aircotoestel zich binnenshuis bevindt (in tegenstelling tot de split airco’s), zijn monoblock airconditioningtoestellen iets luider. De voordelen zijn dat je ze makkelijker kan installeren en je geen aircobak aan je gevel hoeft te hangen.
 • Het eenvoudigste aircotoestel is een mobiele airco. Dit soort airco’s kan je verplaatsen en zijn vooral geschikt als je kortstondig een kleine kamer wil koelen. Niet als airco voor een grote ruimte dus.

 

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

In welke ruimtes gebruik ik welke airco het beste?

Elk soort aircotoestel heeft zijn eigen voor- en nadelen.

 • De split airco’s, met buitenunit, zijn de beste optie wanneer je ruimtes wil koelen waar het stil moet zijn zoals slaapkamers en kantoorruimtes. Ook voor grote ruimtes waar één aircotoestel niet volstaat, is de split airco interessant. Je kan namelijk meerdere binnenunits op dezelfde buitenunit aansluiten en dat drukt de kosten.
 • In ruimtes waar het niet muisstil moet zijn, kan je opteren voor een monoblock airco. Dit soort aircotoestel kan je dus gebruiken in leefruimtes of de keuken. Een monoblock airco is ook de enige mogelijkheid wanneer je geen buitenunit aan je gevel kan of wil hangen.

Hoe krachtig moet mijn aircotoestel zijn?

Om een grote ruimte met een airco te koelen, is het koelvermogen van het toestel allesbepalend. Hoe hoger het vermogen van de airco, hoe groter de ruimte die het toestel kan koelen.

Hieronder koppelen we de vermogens van aircotoestellen aan hun maximale koeloppervlakte in kubieke meter. Om de inhoud van jouw grote ruimte te berekenen, vermenigvuldig je de lengte met de breedte en de hoogte van de ruimte. Je bekomt zo de oppervlakte van de ruimte in kubieke meter.

 • 2.5 kW: ruimtes tot 70 m³
 • 3.5 kW: ruimtes tot 120 m³
 • 5.0 kW: ruimtes tot 170 m³
 • 7.0 kW: ruimtes tot 240 m³

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Welke airco is het beste voor een grote ruimte?

De belangrijkste factor waarmee je rekening moet houden wanneer je een grote ruimte wil koelen, is dat het aircotoestel krachtig genoeg is
Eenmaal je weet wat het koelvermogen van de airco moet zijn voor de grote ruimte in jouw woning, kies je het soort toestel naargelang de functie van de ruimte. 

 • Wil je een grote woonkamer of slaapkamer koelen? Dan kies je het beste voor een geluidsstille split airco. Indien dat nodig is, kan je meerdere binnenunits in de ruimte hangen.
 • Ben je van plan om een grote zaal met airco te koelen? Dan is een krachtige split airco met meerdere units je beste vriend.
 • Ben je van plan om een grote woonkamer te koelen? Dan is een voldoende krachtige monoblock airco ook een goede keuze. Houd er dan wel rekening mee dat een krachtige monoblock airco meer geluid produceert dan een krachtige split airco.

Video: hoe kies je de perfecte airco?

Home Solution helpt je de juiste airco aan de scherpste prijs kiezen

Wanneer je een airco nodig hebt voor een grote ruimte, moet je dus met verschillende zaken rekening houden. Weet je welk aircosysteem je wil, maar heb je nog wat informatie nodig? Of heb je net geen idee welke airco het beste is voor jouw woning?

Onze experts bij Home Solution helpen je verder en bekijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie