• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Wanneer heeft je airco een onderhoudsbeurt nodig?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Wanneer heeft je airco een onderhoudsbeurt nodig?

Wanneer heeft je airco een onderhoudsbeurt nodig?

Maakt je airco vreemde geluiden en koelt het aircotoestel je woning niet meer zo snel als voorheen? Dan heeft je airco een onderhoudsbeurt nodig. Dankzij het onderhoud werkt je airco niet alleen beter, maar bespaar je ook op je energiefactuur.

Hoe weet je of je airco toe is aan een onderhoudsbeurt? En is het onderhoud van een airco verplicht? Je komt het in dit artikel te weten.

Meer info over airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Wanneer is je airco toe aan een onderhoudsbeurt?

Het is belangrijk dat je airco altijd goed werkt en daarvoor is af en toe een onderhoudsbeurt nodig. Maar wanneer weet je nu of je airco aan onderhoud toe is?

  • Maakt je airco meer lawaai dan gewoonlijk? Dan moet je contact opnemen met een onderhoudstechnicus. Je hebt de airco dan waarschijnlijk al een hele tijd niet meer onderhouden en daardoor werkt de motor mogelijk niet meer naar behoren. Wanneer je metaal op metaal hoort krassen, is de kogellager van de airco aan vernieuwing toe. Ook dat probleem is te wijten aan onvoldoende onderhoud.
  • Hoor je een piepend geluid? Dan is er iets mis met de compressor. Wanneer je iets hoort borrelen in de airco, lekt de airco waarschijnlijk koelvloeistof. Je gebruikt de airco in die gevallen beter niet meer tot een technicus langsgekomen is.
  • Ook wanneer je merkt dat de airco steeds meer tijd nodig heeft om de ruimte te koelen, is een onderhoudsbeurt nodig. Zie je de energiefactuur stijgen zonder dat je meer energie gebruikt dan normaal, dan moet er ook een alarmbelletje gaan rinkelen.

Waarom is het onderhouden van de airco belangrijk?

Het onderhouden van de airco is om verschillende redenen belangrijk. Ten eerste gaat een slecht onderhouden aircotoestel sneller kapot. Er kunnen ernstige problemen optreden zoals lekkende koelvloeistof of een afgesleten kogellager. Een airco-expert kan die grote problemen makkelijk voorkomen. Dergelijke defecten herstellen kost ook een pak meer dan periodiek onderhoud.

Bovendien werkt een goed onderhouden aircotoestel als nieuw. Er is geen vuil dat de roosters verstopt en de schoongemaakte onderdelen kunnen weer voor een hele tijd mee.

Daarnaast zorgen vuile filters ervoor dat de lucht niet goed gefilterd wordt vooraleer het in de woning geblazen wordt. Dat is niet optimaal voor je gezondheid.

Is het onderhoud van de airco verplicht?

  • Wanneer je aircotoestel meer dan 3 kg koelmiddel bevat, ben je verplicht om jaarlijks een onderhoudstechnicus langs te laten komen. Alle onderhoudsbeurten worden bijgehouden en indien je een airco met buitenunit hebt, worden de onderhoudsdata op de unit genoteerd.
  • Bevat je airco minder dan 3 kg koelmiddel, dan is het aan te raden (maar niet verplicht) om je airco om de twee jaar te laten nakijken. Zo voorkom je grote defecten en druk je de energierekening.
  • Aircotoestellen met een koelvermogen van meer dan 12 kW die gebruikt worden voor comfortkoeling (en niet voor industriële koeling) moeten verplicht een energetische keuring ondergaan. Dat is dus enkel van toepassing voor zeer krachtige aircotoestellen. Het gaat dan vooral om aircosystemen die in grote kantoorruimtes gebruikt worden.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Wie mag het onderhoud van een airco verzorgen?

Het is belangrijk om te weten dat het wettelijk verboden is om zelf de koelvloeistof van je aircotoestel bij te vullen. Dat mag enkel gebeuren door een gecertificeerde aircospecialist.

De filters reinigen mag je wel zelf doen. Het is een goed idee om de filters enkele keren per jaar schoon te maken. Zo zal je airco iets minder energie verbruiken en is de lucht die jij inademt beter gefilterd.

Hoeveel kost het onderhoud van een airco?

Hoeveel je betaalt voor airco-onderhoud, hangt af van hoe slecht onderhouden het aircotoestel precies is. Het is daarom belangrijk om regelmatig de airco te onderhouden, want een nieuwe airco kost veel meer dan het periodieke onderhoud. Beter de problemen voorkomen dan genezen dus. 

We raden je daarom aan om een onderhoudscontract af te sluiten met de airco-installateur. Er komt dan jaarlijks een technicus je airco controleren. Onderhoudscontracten zijn goedkoper dan wanneer je zelf jaarlijks een controleur laat langskomen.

Home Solution helpt je airco onderhouden

Heeft je airco nood aan een onderhoudsbeurt? Onze experts bij Home Solution helpen je verder en verzorgen het onderhoud van je airco. Ook voor de plaatsing van een Mitsubishi airco kan je steeds bij ons terecht. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie