• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Help, mijn airco maakt lawaai! Wat is er aan de hand?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Help, mijn airco maakt lawaai! Wat is er aan de hand?

Help, mijn airco maakt lawaai! Wat is er aan de hand?

Maakt je airco een vervelend, brommend geluid? Als je aircosysteem veel geluid begint te maken, kan dat verschillende oorzaken hebben. Hoe check je wat de oorzaak precies is en wat kan je doen tegen een airco die lawaai maakt? Lees hier onze tips en tricks.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Waarom maakt mijn airco lawaai? De oorzaken

Iemand die een aircosysteem heeft, herkent het geluid van een goed werkende airco wel: een zacht zoemend geluid dat voor de meesten niet storend is. Wanneer je aircosysteem meer geluid begint te maken dan normaal, kan dat te wijten zijn aan verschillende dingen:

  • Ofwel is je airco erg verouderd,
  • Ofwel wordt je aircosysteem niet regelmatig onderhouden waardoor deze niet meer optimaal zijn werk doet.
  • Ook kan het zijn dat je aircosysteem niet op een correcte manier is geïnstalleerd.
  • Het geluid kan ook simpelweg veroorzaakt worden door een onderdeel dat niet meer goed zit.

Brommende airco: wat te doen?

Maakt je airco een vervelend geluid? Dan is het tijd om enkele dingen eerst te controleren:

  • Het probleem kan simpelweg opgelost worden door te zorgen dat de kap van airconditioning weer goed zit. Check dus even of die goed zit, schakel je airconditioning opnieuw in en controleer of het geluid verdwenen is.
  • Wat ook aan de oorzaak kan liggen van het vervelende geluid zijn de filters. Verstopte of vervuilde filters kunnen het zoemende geluid erger maken. Check dus zeker of de filters proper zijn en maak ze eenvoudig schoon met een stofzuiger indien ze een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Het is aangeraden om minimaal 1 keer per maand je filters schoon te maken.
  • Zijn bovenstaande elementen in orde, maar maakt je airco nog steeds lawaai? Controleer dan of je airconditioning stabiel genoeg is via een waterpas. Een onbalans of onevenwicht kan namelijk ook het vervelende geluid veroorzaken.

Heb je zowel de kap, de filters als de balans gecontroleerd maar helpt dit niet? Laat dan een gespecialiseerde monteur naar je aircosysteem kijken, zij weten meestal precies wat te doen. Een expert zal checken of er problemen zijn met de waterpomp, motor, compressor of op technische mankementen. Ook de experts van Home Solution komen graag bij je langs om het probleem op te lossen.

Een algemene tip die we je willen meegeven: laat je airconditioning regelmatig controleren om dergelijke problemen te voorkomen. Een gebrek aan koelmiddel ligt eveneens vaak aan de oorzaak van dat vervelende geluid. Bij regelmatige controle wordt het koelmiddel aangevuld en zal je er zo goed als nooit last van hebben. Hoe vaak moet je het laten controleren? Wij raden aan om 1 of 2 keer per jaar een expert ernaar te laten kijken. Zo ben je zeker dat je aircosystemen op een correcte manier werkt.

De meeste mensen laten zo’n controle doorgaan in de maand oktober: net na de zomermaanden, wanneer de airco op volle toeren heeft gedraaid en het nog nét geen tijd is om de ruimte op te warmen tegen de koude.

Home Solution helpt met jouw airco

Wil je graag je airco laten controleren? De experts van Home Solution komen graag bij je langs en onderhouden jouw airco. Contacteer ons nu of maak een afspraak!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie