• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Airco met buitenunit? Dit zijn de mogelijkheden en prijzen

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Airco met buitenunit? Dit zijn de mogelijkheden en prijzen

Airco met buitenunit? Dit zijn de mogelijkheden en prijzen

Een split airco is de populairste en comfortabelste manier om je woning tijdens hete zomers te koelen. Een split airco bestaat uit een buitenunit, waarin de lucht gekoeld wordt, en een binnenunit, die de gekoelde lucht in de woning verspreidt. We vertellen je alles over de mogelijkheden van split airco’s, zetten de voor- en nadelen op een rijtje en geven je een idee van de kostprijs.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Wat is een split airco?

Er zijn heel wat verschillende soorten aircotoestellen op de markt. De populairste airco blijft toch de zogenaamde split airco. Dat aircotoestel bestaat uit twee delen. Enerzijds is er de buitenunit aan de gevel en anderzijds het zichtbare aircotoestel binnenin, de binnenunit. De buitenunit van de split airco is de eigenlijke motor van het toestel en hangt aan de gevel of staat op het dak. De buitenunit koelt de lucht en voert die gekoelde lucht daarna via een leiding naar de binnenunit.

Die binnenunit kan op heel wat manieren verwerkt worden in je woning. Er is de standaard witte binnenunit met de roosters die je bovenaan de muur hangt, maar tegenwoordig kan de airco ook op subtielere manieren verwerkt worden in het interieur. Je kan de binnenunit bijvoorbeeld wegwerken in het plafond of in een muur zodat de airco niet opvalt. Er kunnen met een split airco ook verschillende binnenunits op een en dezelfde buitenunit aangesloten worden.

Naast een split airco bestaat er ook nog de monoblock airco. Monoblock airco’s hebben geen buitenunit. Dat betekent dat ze de lucht binnenin de ruimte koelen. Het nadeel is dat deze toestellen luider zijn dan split airco’s. Wens je een ruimte slecht kortstondig en tijdelijk te koelen, dan kan een mobiel aircotoestel de oplossing zijn. Die toestellen zijn wel luidruchtig en verbruiken veel energie. Er bestaan mobiele airco’s waarbij je de binnenunit kan verplaatsen. Het nadeel is dat dit soort mobiele airco meer geluid maakt en moeilijk te verstoppen valt in het interieur. Het grootste nadeel is echter dat de verplaatsbare binnenunit met leidingen naar buiten moet lopen waardoor je een raam of een deur moet laten openstaan. Zo komt er dus steeds nieuwe warme lucht binnen. Ze zijn dus weinig efficiënt.

Hoe kan je een split airco bedienen?

De split airco is erg gemakkelijk in gebruik. Bij onze aircotoestellen van Mitsubishi zit altijd een afstandsbediening waarmee je makkelijk de temperatuur kan instellen. Daarnaast kan je vaak ook de luchtstroom regelen en instellen hoeveel lucht er precies moet circuleren. Steeds vaker worden de aircotoestellen ook vergezeld van een app waardoor je ook op je smartphone de airco kan bedienen. Wil je alles automatisch laten verlopen, dan kan je een thermostaat laten plaatsen. Zo kan je de airco gebruiken zoals een verwarming en een comfortabele, gelijkmatige temperatuur instellen.

Welke soorten split airco’s bestaan er?

Bij een installatie heb je keuze tussen single split of multi split airco.

  • De vaakst voorkomende zijn de single split airco’s die bestaan uit een buitenunit, vastgemaakt aan de gevel, en een binnenunit die meestal gemonteerd wordt aan de muur.
  • Daar bestaat echter ook een variatie op, zijnde een multi split waarbij meerdere binnenunits naar dezelfde buitenunit leiden, dat is de oplossing om meerdere kamers te koelen met dezelfde installatie.

Voordelen van een airco met buitenunit

De split airco is in veel gevallen de beste optie wanneer je een airco wil laten installeren. We zetten alle voordelen graag op een rijtje.

  • De binnenunit is behoorlijk compact en is uitstekend te verwerken in het interieur.
  • Je kan meerdere binnenunits aansluiten op dezelfde buitenunit. Zo koel je dus verschillende kamers met slechts een buitenunit.
  • Alle lawaaierige onderdelen van de airco bevinden zich buiten. Geen geluidshinder dus.
  • Je kiest zelf waar je de binnenunit laat plaatsen. Monoblock airco’s moeten daarentegen rechtstreeks op een buitenmuur geplaatst worden.

Nadelen van een split airco

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan een split airco. Die wegen niet op tegen de voordelen, maar we vermelden ze wel graag.

  • Je moet een buitenunit plaatsen op de gevel of het dak. Wanneer je de airco niet op een subtiele manier kan aanbrengen aan de gevel, kan dat een esthetisch minpunt zijn.
  • De installatie van een split airco is iets meer werk dan de installatie van een monoblock airco.
  • Split airco’s zijn duurder dan mono airco’s, maar wanneer je verschillende binnenunits plaatst, worden ze financieel net wel de interessantste optie.

Hoeveel kost een split airco?

Hoeveel een split airco kost, hangt van verschillende factoren af. Het merk speelt een grote rol, net als het vermogen van het aircotoestel en de verschillende opties van de airco.

Gemiddeld starten prijzen vanaf 1500 euro en ze kunnen oplopen tot 3500 euro (afhankelijk van welke binnen- en buitenunit, complexiteit van de installatie en opties). Meerdere extra binnenunits hebben daarnaast ook hun prijskaartje in aanschaf.  

Tip: is je woning ouder dan 10 jaar, dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Je betaalt in dat geval slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%.

Video: wat is er belangrijk om te weten voor je een airco gaat aanschaffen

In dit filmpje geven we je alvast wat inzicht in de belangrijkste elementen die de aanschaf van een geschikte airco gaan beïnvloeden.

Laat je airco regelmatig onderhouden

Een goed onderhouden airco gaat langer mee en verbruikt minder energie. Dat merk je dus ook op je energiefactuur. Een aircotoestel in een privéwoning hoeft momenteel geen verplicht airco onderhoud te krijgen, dat geldt alleen voor grotere installaties. Het is wel raadzaam om eens in de zoveel jaar een technieker te laten langskomen om het rendement te verzekeren. 

Home Solution helpt een split airco te installeren

Wil je een split airco installeren in je woning? We helpen je bij Home Solution graag! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak. We komen dan langs om te bekijken wat de beste optie is voor jouw woning.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie