• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en kelderdichting

Hoe zwaar moet mijn airco zijn? Bereken het hier + tips

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe zwaar moet mijn airco zijn? Bereken het hier + tips

Hoe zwaar moet mijn airco zijn? Bereken het hier + tips

Wanneer u overweegt om airco te gaan installeren in uw woning, kantoor of appartement is dit een van de eerste vragen die opduiken: hoe zwaar moet mijn airco zijn?

Met een airco is het immers zoals met zonnepanelen, ventilatie of verwarming plaatsen. De capaciteit van de airco moet gebalanceerd zijn afgestemd op de noden van de woon- of werkruimte. Is de airco te zwaar? Dan is er bijvoorbeeld onnodig extra energieverbruik. Is de airco te licht? Dan is het effect onvoldoende.

In dit artikel lichten wij toe hoe u kan inschatten hoe zwaar uw airco moet zijn en wat daarbij belangrijk is.

Hoe de nodige zwaarte van airco berekenen?

De basis om de capaciteit van de airco te berekenen, is altijd de koellast van de ruimtes in de woning of het bedrijf waar de airco komt.

De koellast wordt uitgedrukt in koelcapaciteit, en wil zoveel zeggen als hoe zwaar het aircosysteem moet zijn om een kamer voldoende af te kunnen koelen.

De rekensom om de exacte koellast te berekenen is echter niet zo simpel. U heeft een aantal gegevens nodig:

  • waarvoor wordt de ruimte meestal gebruikt?
  • hoeveel mensen bevinden zich er doorgaans?
  • zijn er veel elektrische apparaten aanwezig en genereren die veel warmte? (denk aan computers, tv-schermen, kopieerapparaten, server...)
  • gaat de airco alleen koelen of ook bijverwarmen?
  • etc.

Enfin, dat zijn dus 3 factoren die u niet altijd zomaar eenduidig kan vatten. Daarom zal een airco installateur die berekening altijd in detail voor u maken.

U kan wel zelf een vereenvoudigde schatting maken in 3 stappen om er toch wat zicht op te krijgen. Die leggen we hierna uit.

Stap 1: De kubieke meters van de ruimte berekenen

Eerst en vooral wilt u het volume van de te koelen ruimte kennen. Daar is een eenvoudige formule voor om tot het aantal kubieke meter te komen (m³):

Lengte x Breedte x Hoogte = …...m³

Een voorbeeld

Is een ruimte bijvoorbeeld 7 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog? Dan is het volume dus:

7 m x 5 m x 3 m = 105 m³

Stap 2: bepalen van de warmtefactor van de ruimte

Het volume van de ruimte heeft u nu al. De volgende stap is de warmtefactor achterhalen. Eigenlijk is dat een inschatting van hoe vatbaar een ruimte is voor warmte. Daarvoor wordt gekeken naar de mate van isolatie, aanwezigheid van glas, aanwezigheid van mensen en elektrische apparaten, oriëntatie, plat of schuin dak, etc.

Daar zijn drie vastgelegde normen voor:

  • Warmtefactor 30: de ruimte is goed geïsoleerd, zonder plat of schuin dak er direct boven. Er komen weinig mensen en er zijn weinig elektrische apparaten.
  • Warmtefactor 40: de ruimte is minder goed geïsoleerd en er ligt een schuin dak en/of er is veel beglazing. Er komen wat meer mensen en er staan een paar elektrische toestellen.
  • Warmtefactor 50: de ruimte is relatief slecht geïsoleerd, is zuidgericht met een plat of schuin dak erboven, er komen veel mensen en er staan meerdere elektrische toestellen.

Opnieuw hier: de uitleg van de warmtefactoren is een indicatie. Een airco expert kan dit bij u ter plekke meer in detail bekijken alvorens een offerte op te maken.

Airco laten installeren? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Stap 3: berekenen van de nodige koelcapaciteit van de airco

U beschikt nu over het volume van de ruimte in kubieke meter en over de warmtefactor. Al wat nu nog nodig is, is deze twee stappen met elkaar vermenigvuldigen.

Volume in m³ x warmtefactor = Koelcapaciteit

Om door te gaan op het eerste rekenvoorbeeld:

De ruimte was 105 m³. Stel dat de warmtefactor 40 was. Dan is dit de rekensom: 105 x 40 = 4.200 Watt

Uitgedrukt in kiloWatt is dat 4.2 kW. Zo zwaar zou uw airco dan ongeveer moeten zijn, dat cijfer wordt natuurlijk afgerond in functie van de installatie die daar qua wattage het dichtste bij ligt.

Graag een offerte gewenst voor uw airco?

U ziet dat de zwaarte van een airco berekenen dus redelijk gecompliceerd kan worden. In het artikel zijn we van één te koelen ruimte uitgegaan. Vaak zal u natuurlijk airco in meerdere ruimtes in uw woning of bedrijf willen koelen, waardoor er nog meer technische zaken een rol gaan spelen.

Wenst u een offerte voor airco? Dan komen wij altijd eerst gratis bij u langs om de ruimtes gedetailleerd in kaart te brengen. Zo kunnen we u de best passende airco voorstellen. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend plaatsbezoek.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie