• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Eén airco voor meerdere kamers: welke installatie heeft u nodig?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Eén airco voor meerdere kamers: welke installatie heeft u nodig?

Eén airco voor meerdere kamers: welke installatie heeft u nodig?

In de zomer is het heerlijk om in een koel en fris huis te kunnen vertoeven. Wanneer u graag meerdere delen van uw huis wilt verkoelen, dan kunt u kiezen voor een zogeheten multi split aircosysteem. Dit systeem voorziet in de mogelijkheid, om één of meerdere binnenunits te koppelen aan een buitenunit.

Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, want alle ruimten worden met behulp van één systeem gekoeld. In dit artikel leggen wij meer uit over een multi split aircosysteem, hoe dit werkt en wat u ermee kunt in uw woning.

Wat is een multi split aircosysteem?

Bij een multi split aircosysteem is er doorgaans sprake van een buitenunit, waar vervolgens meerdere binnenunits op worden aangesloten. In totaal kunnen er tot wel negen binnenunits op één buitenunit worden aangesloten, dit is echter wel afhankelijk van de producent.

Een multi split aircosysteem is een uitstekende keuze voor gebouwen die veel afzonderlijke ruimten bevatten, zoals een eengezinswoning en ook kantoorpanden bijvoorbeeld. Het voordeel van dit systeem is dat het lawaai enorm wordt beperkt, omdat de onderdelen die het meeste lawaai maken zich buiten bevinden (de buitenunit).

Hoe werkt het aansluiten van de binnen- en buitenunits?

De wijze waarop de airco units worden aangesloten is erg afhankelijk van het merk en type systeem. Bepaalde merken hebben een maximum van bijvoorbeeld vijf units die u kunt aansluiten op de buitenunit, terwijl andere merken meer binnenunits toelaten. U dient wel te weten, dat het rendement van het systeem ietwat wordt verlaagd wanneer u erg veel binnenunits tegelijk inschakelt.

U kunt er overigens ook voor kiezen om verschillende soorten binnenunits aan te sluiten. Dit hoeft dus niet per definitie van dezelfde firma te zijn! Misschien wilt u in de woonkamer of badkamer fraai een binnenunit in de wand wegwerken? Of in de slaapkamer een plafondmodel plaatsen? Dit is gewoon mogelijk, Home Solution kan u prima helpen met deskundig advies en hulp op dit gebied.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Hoe werkt de bediening van een multi split aircosysteem precies?

Wanneer u meerdere binnenunits plaats, dan krijgt u bij elke afzonderlijke binnenunit een afstandsbediening. Daarnaast hebben veel fabrikanten tegenwoordig ook moderne opties, zoals een app die u op uw telefoon kunt installeren.

Hiermee kunt u alle binnenunits bedienen. Wel willen we u er graag op wijzen, dat u met een multi split aircosysteem niet tegelijkertijd kunt koelen en verwarmen. In de winter kunt u echter gerust eerdere ruimten verwarmen, indien u een systeem kiest dat ook een verwarmingsfunctie heeft.

Worden de energiekosten hoger bij het installeren van een multi split aircosysteem?

Airconditioning is tegenwoordig helemaal niet duur meer als het gaat om de energiekosten die u maakt. De meest moderne systemen werken op basis van een warmtepomp, deze zijn erg energiezuinig en kunnen bovendien ook een ruimte verwarmen in de winter. Daarnaast is het voordeel van een split level systeem dat u later alsnog meerdere units kunt aansluiten.

Wilt u graag meer informatie over airconditioning voor in uw woning? Home Solution kan u goed bijstaan met vakkundig advies, daarnaast doorlopen wij uw gehele woning zodat wij u precies kunnen vertellen, welke units goed bij uw wensen en behoeften passen. Ook op esthetisch vlak denken wij natuurlijk met u mee. Contacteer ons meteen om een afspraak in te plannen.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie