• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Heeft u vochtproblemen na het aanbrengen van dakisolatie?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Heeft u vochtproblemen na het aanbrengen van dakisolatie?

Heeft u vochtproblemen na het aanbrengen van dakisolatie?

Dakisolatie is een geweldige manier om het lekker warm te hebben in de winter en tegelijkertijd fors te besparen op uw energierekening. Een gemiddelde woning verliest ongeveer 30% van de warmte in huis via het dak.

Daarnaast beschermt goede isolatie een woning ook tegen weersinvloeden en vochtproblemen, mits het correct is geplaatst. U kunt namelijk ook juist vochtproblemen krijgen nadat u dakisolatie heeft geplaatst. Dit klinkt verwarrend, maar gelukkig is deze situatie te voorkomen. In dit artikel leggen we vast uit hoe.

Dakisolatie voor een plat dak

Heeft u een woning met een plat dak? Dan zal de isolatie meestal aan de buitenzijde worden geplaatst. Dit is ten eerste makkelijker dan uw hele plafond openbreken, ten tweede ook beter omdat vochtproblemen sneller ontstaan wanneer isolatie binnen wordt geplaatst.

De warme lucht binnen condenseert dan vaak tegen de isolatie aan en dit kan leiden tot koudebruggen. U kunt er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren, al hebben huizen met een plat dak vaak geen zolder maar slaapkamers onder het dak.

Vochtproblemen na isolatie? →Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Dakisolatie voor een schuin dak

Een schuin dak kan zowel via de binnen- als de buitenzijde worden geïsoleerd. Een schuin dak is iets gemakkelijker via binnen te isoleren, maar dan dient er wel een onderdak aanwezig te zijn. Een onderdak biedt in feite extra bescherming tegen hevig weer, omdat de constructie van het dak met een onderdak versterkt wordt.

Wanneer een schuin dak geen onderdak heeft, dan is het plaatsen van isolatie relatief zinloos. Bij natte weersomstandigheden zal het vocht al snel in de materialen trekken, waardoor de isolatiewaarde zo goed als niet meer aanwezig is. Ook krijgt u met vocht in uw woning te maken en bijbehorende gevolgen, zoals schimmelgroei. In de gevallen dat u geen onderdak heeft, is het isoleren van de zoldervloer vaak de beste oplossing.

Voorkom vochtproblemen door een dampscherm te gebruiken

Enfin, na het beoordelen welke isolatiematerialen en welde plaatsing voor uw dak het beste is, kunt u de materialen installeren. Het is in dit geval van groot belang dat u altijd een dampscherm plaatst. Een dampscherm heeft een speciale laag die warmte en vocht tegenhoudt de isolatiematerialen te bereiken.

Ook is een dampscherm bevorderlijk voor de luchtdichtheid, waardoor de isolatiewaarde automatisch ook hoger wordt. Een dampscherm beschermt trouwens ook het dak zelf tegen vocht. Plaats het dampscherm en bevestig dit met speciale afdichtingstape, zo wordt de hele constructie geheel luchtdicht gerealiseerd. Dit leidt tot minder energieverlies en ook het voorkomen van vochtproblemen en koudebruggen.

Zorg voor goede ventilatie wanneer u isolatie aanbrengt

Een dampscherm voorkomt dus dat warme vochtige lucht in contact komt met koude buitenlucht en zo uw isolatie beschadigt. Een ander belangrijk middel is goede mogelijkheden tot ventilatie in uw woning, omdat u daarmee condensatieproblemen voorkomt. Een goed geïsoleerde woning heeft immers geen gaatjes en kiertjes meer waarlangs lucht naar binnen kan.

Daarom zult u dit zelf moeten doen om de leefbaarheid in uw woning op een gezond peil te houden. Isolatie in combinatie met ventilatie en een dampscherm is de oplossing tegen vochtproblemen na het isoleren van een dak.

Wilt u graag meer weten over de voor u meest geschikte opties? Neem dan vrijblijvend contact op met Home Solution, wij helpen u graag verder.

Vochtproblemen na isolatie? →Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Meer over isolatie

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie