• Home-Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en isolatie

Vochtige badkamer? Oorzaken + oplossing van vocht in de badkamer

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Vochtige badkamer? Oorzaken + oplossing van vocht in de badkamer

Vochtige badkamer? Oorzaken + oplossing van vocht in de badkamer

Een vochtige badkamer ... het klinkt een beetje dubbel. Een dagelijks een bad of douche zorgt ervoor dat de lucht altijd meer vochtig is dan op andere plaatsen in huis. Hier is dus niets vreemds aan. Vervelend wordt het echter, wanneer het vocht in de badkamer voor problemen begint te zorgen. Bijvoorbeeld materialen die in kwaliteit afnemen en secundaire gevolgen zoals schimmelvorming.

Doordat de relatieve luchtvochtigheid in een badkamer gemiddeld hoger is dan in een andere willekeurige ruimte in huis, is het zaak om preventief maatregelen te nemen om uw badkamer te beschermen tegen vochtproblemen. Om u vast een idee te geven van de diverse oplossingen, bespreken we allereerst hieronder de diverse oorzaken van een problematisch vochtige badkamer.

Condensatieproblemen leiden tot vochtige oppervlakken

Vochtprobleem nummer één in badkamers is steevast condensatie. Doordat u in een badkamer veel met vocht en water werkt, blijft er nu eenmaal veel waterdamp in de lucht hangen na elke douche die u neemt. Indien u daarnaast weinig tot geen ventilatiemogelijkheden heeft, zal de waterdamp uiteindelijk condenseren tegen koudere oppervlakken. Hoe langer dit proces duurt, hoe erger de oppervlakken aangetast en beschadigd zullen raken.

Vraag uw gratis beton diagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Een lekkage in of rondom de badkamer

Een ander vochtprobleem dat tot schade in uw badkamer kan leiden zijn vochtlekken. Omdat u in uw badkamer nogal wat objecten heeft met een afvoer (zoals een toilet, wastafel, douche en/of bad) zijn er vanzelfsprekend ook aardig wat leidingen in de nabijheid te vinden. Is er iets mis met één van deze leidingen? Dan zult u hierdoor ook problemen ondervinden uiteraard.

Materialen in de badkamer die vocht vasthouden

Een andere oorzaak van een (structureel) vochtige badkamer betreft de eventuele aanwezigheid van materialen die vocht vasthouden. Denk hierbij aan pleisterwerk, behang en metsel- en voegwerk vanwege de van nature poreuze aard van al deze zaken. Op termijn zullen deze materialen steeds meer vocht opnemen, wat ontaardt in een afname van kwaliteit en een standaard verhoogde luchtvochtigheid. Ook kan dit leiden tot schimmelvorming.

Wat kunt u doen tegen een vochtige badkamer?

Er zijn meerdere oplossingen denkbaar die u kunnen helpen van een vochtige badkamer af te geraken.
U kunt bijvoorbeeld een verwarming plaatsen, om de lucht droger te houden. Vocht absorberende materialen kunt u beschermen door het aanbrengen van speciale vochtwerende verf, waardoor de porositeit wordt opgevangen. Vochtproblemen door lekkages pakt u natuurlijk aan, door de lekkage te laten repareren.

Er is echter één oplossing die zo goed als tegen elk probleem werkt: het laten installeren van en mechanisch ventilatiesysteem. Zoals we eerder hebben aangegeven, worden de meeste vochtproblemen in badkamers veroorzaakt door condens. Voorziet u in goed werkende ventilatie? Dan wordt er continu frisse en droge lucht in uw badkamer aangevoerd, waardoor condens geen mogelijkheid meer heeft ravage aan te richten.

Home Solution helpt u met uw vochtige badkamer

Heeft u problemen met vocht in uw badkamer, maar weet u niet exact waarom? Bel dan meteen met Home Solution. Wij komen direct bij u langs om uw badkamer te inspecteren, waarna wij u duidelijk kunnen uitleggen waar u precies last van heeft. Daarna leggen wij de verschillende oplossingen aan u voor.

Bel ons gerust op via 0800/26.004 voor meer informatie en vrijblijvend advies.

Vraag uw gratis beton diagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Download onze infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en herkennen.
Naam*
E-mail*

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie