• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Mobiele of vaste airco in de zomer? Vergelijking

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Mobiele of vaste airco in de zomer? Vergelijking

Mobiele of vaste airco in de zomer? Vergelijking

Hete zomerdagen vragen om frisse ruimtes binnenshuis waar je kan afkoelen. En tijdens warme zomernachten wil je natuurlijk in een koele slaapkamer kunnen slapen. Een airco is dan een must. Er zijn heel wat verschillende aircotoestellen op de markt. Kies je beter voor een vast aircotoestel of ga je toch voor een mobiele airco? We zetten de voor- en nadelen van beide toestellen op een rijtje.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Voordelen van een vaste airco

Bij vaste airco’s kan je kiezen uit een monoblock airco of de populairdere split airco’s. Die split airco’s zijn eigenlijk een airco met buitenunit, bevestigd aan de gevel, en een binnenunit, die de gekoelde lucht naar binnen blaast. Monoblock airco’s hebben geen buitenunit en koelen de lucht in de woning zelf.

Efficiënt aircotoestel

Een vast aircotoestel is een stuk energie-efficiënter dan een mobiele airco. Ze verbruiken heel wat minder energie. Dat is mooi meegenomen op lange termijn. De moderne split airco’s zijn eigenlijk lucht-luchtwarmtepompen. Die zijn erg energiezuinig en halen tot 80% van hun energie uit de buitenlucht.

Stille airco’s

Split airco’s zijn bijzonder stil. Je hoort ze niet. Dat komt omdat de lucht gekoeld wordt in het buitentoestel dat aan je gevel hangt. De motor bevindt zich dus buiten. Monoblock airco’s en mobiele airco’s zijn luider. Je hoort ze zoemen en dat is niet aangenaam in slaapkamers.

Koel meerdere ruimtes met één toestel

Een groot voordeel van split airco’s is dat je meerdere binnenunits op dezelfde buitenunit kan aansluiten. In praktijk betekent dat dat je meerdere ruimtes met één aircotoestel kan koelen. Elk aircotoestel in elke kamer is apart bestuurbaar. Je kan dus perfect de slaapkamers koelen en de woonruimte niet. Bij mobiele airco’s kan je slechts één ruimte tegelijk koelen.

Vaste airco’s kan je verwerken in het interieur

Mobiele airco’s zijn grote, witte toestellen die plaats innemen. Bij vaste airco’s heb je meer mogelijkheden. De binnenunits bestaan in alle maten, vormen en kleuren. Je kan kiezen voor een subtiele airco boven de deur, maar er bestaan ook wand- en plafondmodellen en inbouw airco's die helemaal opgaan in je interieur. Je ziet dan enkel nog een fijn rooster. Comfort is aangenaam, maar het oog wil natuurlijk ook wat.

Kan in alle ruimtes geplaatst worden

Mobiele airco’s kunnen enkel werken in ruimtes waar je een afvoer naar een raam kan leiden. Vaste airco’s kan je in elke ruimte installeren, zolang ze verbonden zijn met de buitenunit.

Airco’s zijn ook elektrische bijverwarming

Moderne aircotoestellen zijn eigenlijk lucht-lucht warmtepompen. Ze werken energiezuinig en halen veel warmte (of koude) uit de omgeving. ’s Winters kan je de airco gebruiken als elektrische bijverwarming. Een groot voordeel, want zo verbruik je minder gas (indien je op gas verwarmt).

Voordelen van een mobiele airco

Een mobiele airco is verplaatsbaar

Wil je verschillende ruimtes kort even koelen, dan is een mobiel aircosysteem natuurlijk wat je zoekt. Je zet de airco in een ruimte, laat het toestel even zijn werk doen, en daarna kan je (even) genieten van een frisse kamer. Je kan de airco dus als het ware meenemen naar de ruimte waar jij je in bevindt.

De keerzijde is wel dat de meeste mobiele airco’s werken met een flexibele buis die je door het raam moet hangen. Dat betekent dus dat een raam moet blijven openstaan en dat maakt de airco een stuk minder efficiënt.

Goedkoper in aankoop

Een van de belangrijkste redenen waarom sommigen voor een mobiele airco kiezen, is dat ze een stuk goedkoper zijn. Je koopt ze voor een fractie van de prijs van een vast aircosysteem. Maar dat komt ook met een keerzijde. Mobiele airco’s verbruiken een stuk meer en als je een mobiele airco vaak gebruikt, zal je uiteindelijk meer betalen dan voor een vaste airco.

Snelle installatie

Een laatste voordeel van mobiele airco’s is dat je ze makkelijk zelf kan installeren. Vaste airco’s mogen enkel door erkende installateurs geplaatst worden. Een mobiele airco kan je gewoon gaan kopen en neerpoten waar je dat wil. Geen installatiekosten dus!

Het verdict: een vaste airco is de beste optie

Wie een duurzaam aircosysteem wil, kiest beter voor een vaste airco. Een mobiele airco is goedkoper, maar na verloop van tijd win je de vaste airco terug en je koelt je woning op een milieuvriendelijke manier. Vaste airco’s zijn lucht-luchtwarmtepompen en kunnen dus het hele jaar door ingeschakeld worden.

Tip: houd rekening met enige wachttijden. Je nodigt eerst een expert uit voor een offerte en vervolgens moet de airco besteld en geïnstalleerd worden. Een mobiel aircotoestel gaan kopen en installeren is dus sneller, maar wel een minder goede keuze. Wees er dus op tijd bij en probeer de vaste airco te bestellen vooraleer de warmste maanden aanbreken.

Home Solution installeert een split airco

Wil je je wapenen tegen hete zomerdagen en slapeloze nachten voorkomen? Dan is een airco een uitstekend idee. De vakmannen van Home Solution helpen je graag het juiste aircotoestel voor jouw woning uit te kiezen. Onze experten komen graag langs om je een overzicht te geven van de mogelijkheden. Split airco of toch een mobiel aircotoestel? Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie