• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Mag ik een airco installeren in een appartement?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Mag ik een airco installeren in een appartement?

Mag ik een airco installeren in een appartement?

Ventilatie is in elke woning hard nodig, om de kwaliteit en temperatuur van de lucht op een zo gezond mogelijk peil te behouden. Niet voor niets zijn alle nieuwbouwwoningen sinds 2006 al verplicht over mechanische ventilatie te beschikken. Ook wanneer u renovaties uitvoert, bent u verplicht in de betreffende ruimte ventilatie te voorzien.

U kunt er echter ook voor kiezen een ventilatiesysteem te combineren met airco. Airconditioning zorgt in de zomer voor een heerlijk koel appartement. De huidige airco toestellen zijn eigenlijk lucht-lucht warmtepompen en kunnen tegelijk dus ook verwarmen waardoor u het in de winter prettig warm heeft. Indien u echter in een gemeenschappelijk pand woont, zijn er enkele zaken waar u rekening mee dient te houden alvorens een airco te laten plaatsen. In dit artikel zetten wij alle aandachtspunten rond airco in een appartement voor u op een rij.

Airco in appartement: wel of geen buitenunit plaatsen?

Wanneer u overweegt airco te plaatsen in een appartement, kan u onder andere kiezen tussen de zogeheten monoblock units of split airco. Een monoblock bestaat uit een wand- of plafondmodel dat de lucht via een buis naar buiten aan of afvoert. U hoeft dus buiten geen aparte unit te installeren hiervoor. Split airco bestaat uit één buitenunit waar één of meerdere binnenunits op zijn aangesloten. Voor plaatsing van een monoblock heeft u doorgaans geen toestemming nodig, voor een airco met buitenunit wel kan het wel zijn dat toestemming nodig is.

Vraag uw gratis offerte voor airco aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Toestemming van de Vereniging van Mede-Eigenaars

Woont u in een appartementsgebouw met gemeenschappelijke delen? Dan zult u voor het installeren van zaken op of aan deze delen mogelijk toestemming moeten vragen van de Vereniging van Mede-Eigenaars (de Syndic). De buitenunit zal namelijk op het dak, terras of tegen de gevel moeten worden geplaatst en dit betreft dikwijls een gemeenschappelijk onderdeel van het pand.

Samen met andere eigenaars

Om een dergelijke unit te plaatsen zal u gaten moeten boren en verandert het aangezicht van het pand. In de algemene vergadering kunt u uw idee voorleggen, waarna men met een 3/4e meerderheid van stemmen uw idee goed zal moeten keuren. Een handige tip: ga eerst eens na, of andere bewoners misschien niet ook airco willen installeren in het appartement. Misschien wordt de goedkeuring van uw aanvraag dan wat makkelijker. Zo kunt u allicht profiteren van slechts één bespreking.

Gecentraliseerde airco richting iedere flat?

Het installeren van airco op een appartement kan het comfort van alle bewoners verbeteren. Zowel voor verwarming als koeling. Een airco installeren in elke flat is doorgaans niet haalbaar. Je bent veel efficiënter en ook goedkoper af wanneer je een centraal systeem installeert in het appartement dat alle flats van klimaatregeling voorziet. Het is daarbij nog steeds perfect mogelijk dat iedere bewoner ook individueel controle heeft over hoe hij zijn of haar flat gaat verwarmen of koelen. Dat is dus zeker nog een extra argument om een airco samen te installeren via de gebouwbeheerder.

In ons aanbod van Mitsubishi airco's is de 3-in-1-oplossing eigenlijk ideaal voor verwarming en airco in appartementen. Het systeem zorgt voor ventilatie, verwarming en airconditioning in één. Er is ook een luchtfilter tegen fijn stof, pollen, sigarettenrook, en andere ongewenste luchtjes in de flat. Centrale installatie is daarbij ook mogelijk. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Vraag uw gratis offerte voor airco aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Wat doet u als u geen toestemming krijgt?

Kies voor een binnenunit

Er zijn in dat geval twee opties beschikbaar. De meest voor de hand liggende mogelijkheid is alsnog te kiezen voor een monoblock systeem, hier heeft u immers geen buitenunit voor nodig en dus veelal ook geen toestemming. Deze oplossing voorziet in elk geval in een behoud van de goede sfeer tussen u en uw mede-eigenaren.

Naar de vrederechter

Wilt u echt heel graag een airco met buitenunit? Omdat u misschien geen (geluids)hinder wenst te ondervinden van de airco? Dan kunt u als laatste optie naar de vrederechter stappen. Hij of zij kan u, indien u de zaak wint, een vervangende machtiging geven. Ook kunt u de beslissing van de algemene vergadering aanvechten. Let er wel op dat dit besluit de relatie tussen u en andere eigenaren kan schaden. Dit is uiteraard overweging die u zelf in de hand heeft.

Home Solution kan uw aircosysteem voor u installeren

Bij ons kunt u terecht voor een brede keuze aan split airco systemen die voor elke ruimte geschikt zijn. Wij kunnen bij u langs komen om u van gedegen advies te voorzien, waarna wij natuurlijk ook het gehele proces van installatie voor u oppakken. Ook het periodieke onderhoud van de airco kunnen wij voor u regelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons meteen voor een afspraak.

Contacteer Home-Solution vrijblijvend. Wij kunnen bij u langskomen en adviseren graag welk systeem in uw geval de beste oplossing is. Bel ons gratis op 0800/26.004 nog voor een afspraak, wij helpen u graag!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie