• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Hoe ontstaat schimmel in huis en hoe voorkomt u schimmelgroei?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe ontstaat schimmel in huis en hoe voorkomt u schimmelgroei?

Hoe ontstaat schimmel in huis en hoe voorkomt u schimmelgroei?

Schimmels hebben de vervelende eigenschap om snel en plotseling in uw woning op te duiken. Vaak hebben ze zich al eerder genesteld dan u kon waarnemen. Maar pas nadat de schimmels zich hebben vermenigvuldigd, kunt u ineens grotere schimmelplekken waarnemen die uw interieur ontsieren.

Schimmels ontstaan altijd in vochtige condities, omdat schimmels alleen kunnen groeien op vochtige plekken. Heeft u schimmels in huis, dan geldt als vuistregel dat u ook vocht heeft in huis. Meestal op plekken waar u dit liever niet ziet. Schimmels kunt u dus alleen voor komen, indien u vochtproblemen in huis voorkomt.

Hoe kunnen schimmels in huis ontstaan?

Schimmels verspreiden zich door middel van zogenaamde schimmelsporen. Dit zijn minieme deeltjes die in de lucht circuleren, op zoek naar een mooie broedplaats om zich te nestelen. Deze broedplaats moet in elk geval vochtig genoeg zijn, omdat vocht de voornaamste voedingsbodem vormt voor schimmels.

Heeft u ergens in huis last van teveel vocht? Zoals een lekkage, opstijgend vocht, doorslaand vocht of een te hoge luchtvochtigheid vanwege een gebrek aan ventilatie? Dan kunnen deze schimmelsporen in deze ruimte uitgroeien tot schimmels, wanneer ze in contact treden met de vochtige ondergrond. Ze zullen zich dan in een snel tempo voortplanten en voor u het weet, kunt u schimmelplekken in huis waarnemen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Waarom is schimmel in huis geen welkome gast?

Schimmels kunnen snel veel schade toebrengen aan uw woning. Hoe langer de schimmels aanwezig zijn, hoe erger de onderliggende materialen kunnen worden aangetast. Materialen aan de oppervlakte nemen af in kwaliteit, zoals behang, verf en pleisterlagen. Onderliggende materialen worden ook weker en zachter, vooral hout kan in zeer ernstige mate worden beschadigd door schimmels. Soms zult u bepaalde materialen en onderdelen helemaal moeten vervangen. Maar niet alleen uw woning lijdt onder de aanwezigheid van schimmels, ook u kunt last hebben van schimmels.

De rond circulerende schimmelsporen kunnen op uw huid en in uw luchtwegen terecht komen, hetgeen kan leiden tot vele soorten klachten en irritaties. Schimmels in huis kunt u daarom het beste in een vroeg stadium voorkomen.

Hoe voorkomt u schimmels in huis?

Het antwoord op deze vraag is simpel: zorg ervoor dat u in uw woning geen last heeft van vochtproblemen. Dit kunt u bereiken door uw woning in een goede conditie te houden, zowel van binnen als van buiten. Zorg in elk geval voor voldoende ventilatie want condens is één van de meest gehoorde oorzaken die schimmels tot gevolg hebben.
Verder is het verstandig periodiek uw woning te inspecteren op vocht en vochtproblemen, omdat deze niet altijd even duidelijk zichtbaar zijn. Situaties zoals opstijgend vocht en doorslaand vocht kunnen ongemerkt ontstaan en voortduren, totdat bepaalde oppervlakken vochtig genoeg zijn om schimmels toe te laten.

Hoe voert u een dergelijke inspectie uit?

Dit is een handeling die u het beste overlaat aan een specialist op het gebied van vochtbestrijding, omdat u zelf allicht niet alle symptomen van een vochtprobleem zult kunnen herkennen. Home Solution voert dagelijks vochtinspecties uit en kan vakkundig en professioneel bepalen welk vochtprobleem uw woning heeft. Na onze diagnose kunnen wij u uitstekend adviseren over eventuele vervolgstappen, zodat schimmels geen kans meer krijgen in uw woning te kunnen groeien.Meer weten? Bel ons via het gratis nummer 0800/26.004 direct en maak vrijblijvend een afspraak met u om de situatie te inspecteren.

Download onze infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en herkennen.
Naam*
E-mail*

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie