• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Hoe een kelder verluchten tegen vochtproblemen?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe een kelder verluchten tegen vochtproblemen?

Hoe een kelder verluchten tegen vochtproblemen?

Indien u meent last te hebben van vochtproblemen in uw kelder, dan kunt u diverse acties ondernemen om dit te verhelpen. Natuurlijk bieden wij vele soorten oplossingen aan die de meest voorkomende vochtproblemen de kop indrukken. Denk aan kelderbekuiping en kelderdrainage.

Maar niet alle vochtproblemen zijn extern van aard en kunnen als zodanig niet worden bestreden met deze middelen. Condensatie bijvoorbeeld ontstaat doorgaans binnenshuis. Vooral kelders kunnen al gauw vochtplekken vertonen als gevolg van condensatie, vanwege een gebrek aan ventilatie. Om dit op te lossen zult u uw kelder meer en beter moeten verluchten. Maar hoe pakt u dit aan?

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Het belang van goede ventilatie in de kelder

Kelders zijn over het algemeen een stuk vochtiger dan andere vertrekken in uw huis. Dit komt door de ondergrondse ligging, een kelder wordt letterlijk omgeven door aarde met grondvocht. Daarnaast zijn er in kelders meestal geen of weinig deuren of ramen waarlangs kan verlucht worden.

Wanneer een ruimte een hoge luchtvochtigheid bevat en tegelijkertijd weinig tot geen mogelijkheden voor ventilatie, dan zal de waterdamp in de lucht nergens naartoe kunnen ontsnappen en neerslaan op de koudste oppervlakken. Dit veroorzaakt vochtige muren, vloer of plafond. Op termijn kunnen deze vochtplekken leiden tot verzwakte materialen, beschadigingen en in sommige gevallen ook tot vochtproblemen op hoger gelegen etages.

Condensatie en schimmels kunnen leiden tot gezondheidsklachten

Wanneer u eenmaal vochtplekken heeft, dan zullen deze in veel gevallen ook een broedplaats voor schimmels bieden. Schimmels nestelen zich graag op vochtige plekjes, aangezien vocht en water de voornaamste voedingsbronnen voor schimmels zijn. Schimmels zijn niet alleen schadelijk voor uw woning, maar kunnen dat ook zijn voor uw gezondheid of die van uw familie.

Vooral de minuscule schimmelsporen die in de lucht zweven kunnen aanleiding vormen tot een brede waaier aan gezondheidsklachten, zoals astma, hoest- en niesbuien, allergieën, bronchitis, huidirritatie en zelfs COPD (Chronic obstructive pulmonary disease). Om al deze zaken te voorkomen, zorgt u er best voor dat uw kelder vaak en goed verlucht kan worden.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Hoe verlucht u een kelder?

Omdat de meeste kelders over weinig ramen of deuren beschikken, kunt u deze vanzelfsprekend ook niet eventjes open zetten. Daarom adviseren wij om in dat geval in de kelderruimte een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. U kunt kiezen uit diverse systemen, de meest bekende zijn ventilatiesystemen C en D.

Het verschil tussen beide zit hem in de manier waarop frisse lucht wordt aangevoerd en tegelijkertijd vervuilde en vochtige lucht wordt afgevoerd. Een C-systeem voorziet in een natuurlijke aanvoer van frisse lucht en mechanische afvoer van vervuilde lucht, terwijl een D-systeem 100% mechanisch werkt en dus zowel mechanisch aanvoert als afvoert. Welk systeem in uw kelder het best past, kunt u achterhalen door ons een inspectie uit te laten voeren.

Home Solution kan uw kelder voorzien van frisse en droge lucht

Met jarenlange expertise en ruime ervaring op het gebied van vochtbestrijding, weten wij perfect hoe elke vochtprobleem op te lossen. Uw kelder kunnen wij op vakkundige wijze voorzien van een  ventilatiesysteem, zodat u voortaan altijd uw kelder kunt verluchten en vochtproblemen tot het verleden behoren.

Meer weten? Bel ons via het gratis nummer 0800/26.004 of maak vrijblijvend een afspraak met ons om de situatie te inspecteren.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.
Naam*
Plaats*
Tel. nr*
E-mail*
Vraag*

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie