• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Airco installeren in een huurhuis: mag dat zomaar en waarop letten?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Airco installeren in een huurhuis: mag dat zomaar en waarop letten?

Airco installeren in een huurhuis: mag dat zomaar en waarop letten?

Ook in België kunnen de zomers heel warm zijn. Om zich voor te bereiden op de hitte, besluiten veel mensen om een aircosysteem te installeren in huis. Airco zorgt voor de nodige verkoeling tijdens hete zomerdagen en houdt het klimaat binnenshuis op een aangenaam peil. Woont u echter in een huurhuis? Dan zult u eerst wat onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden.

Wanneer u een huis huurt van een andere persoon of instantie, dan zult u natuurlijk eerst toestemming moeten vragen voor het installeren van een aircosysteem. Daarnaast kunnen bepaalde regels binnen de syndic een rol spelen; zeker indien u in een gemeenschappelijk pand woont. In dit artikel lichten wij de stappen toe, die u dan kunt ondernemen om te proberen airco te installeren in een huurhuis.

Bespreek uw plannen altijd eerst met de verhurende instantie of verhuurder

Wanneer u een huis van een derde partij huurt, dan zult u altijd eerst uw contract moeten nalezen. Daar staat veelal in uitgelegd, welke soort werken aan het pand wel en niet zijn toegestaan. Indien dat wat complex is, kunt u ook een jurist vragen om u te helpen met het ‘vertalen’ van uw huurcontract.

In sommige gevallen staat er zeer duidelijk in beschreven welke zaken zijn toegestaan, dus dan heeft u alvast een idee. Staat er echter niets in het contract over renovatiewerken en zaken als het installeren van airco? Dan raden wij altijd aan om contact op te nemen met uw verhuurder en uw wensen te bespreken.

In dat geval raden wij u ten zeerste aan om expliciet schriftelijk toestemming te vragen, zodat u het besluit op papier heeft staan. Het is dan verstandig om van tevoren al voor uzelf in kaart te brengen wat voor soort airco u wilt en hoe u deze wilt installeren. Uiteraard kan Home Solution u goed helpen met die informatie.

Airco heeft in principe geen invloed op de structuur van het huis; het is iets heel anders dan bijvoorbeeld een aanbouw plaatsen. Het gaat in feite om een kleinschalige verandering die niet veel invloed heeft op de bouwkundige staat van een huis. Ook kunt u eventueel gaan voor een mobiele airco, omdat bij deze optie geen buitenunit hoeft te worden geplaatst. Er staan dus zeker diverse mogelijkheden open, maar bespreek alles duidelijk met de verhurende partij.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Bestaat er een vereniging van eigenaren?

Indien uw woning onderdeel is van een gemeenschappelijk pand, of er bestaat een syndic of vereniging van eigenaren, dan is het ook van belang dat u de regels raadpleegt. Soms kunnen de reglementen namelijk voorschrijven welke zaken wel en niet mogen worden geïnstalleerd.

Wanneer deze regels, de statuten, toestaan dat er airco wordt geplaatst dan kunt u dit gewoon doen. Is het echter niet toegelaten? Dan kunt u zelfs met toestemming van de verhurende partij niets plaatsen.

Indien de statuten niets over het plaatsen van airco zeggen, dan zult u de toestemming van alle eigenaren moeten vragen. In een vergadering zal dan worden gestemd, waarbij een meerderheid van stemmen nodig is om toestemming te verkrijgen. Kortom: informeer goed naar de opties en bespreek alles met betrokken partijen, voordat u tot actie overgaat.

Home Solution kan elk aircosysteem vakkundig plaatsen

Heeft u toestemming om airco te installeren in uw huurwoning? Dan kunnen wij u helpen met het praktische gedeelte. Contacteer ons gerust eens voor een vrijblijvende afspraak, waarbij wij samen met u naar de beste oplossing voor uw woning kijken. Daarna zorgen wij ervoor dat de airco op deskundige wijze wordt geïnstalleerd.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie