• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Wat is het verschil tussen een aircooler, airco en mobiele airco?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Wat is het verschil tussen een aircooler, airco en mobiele airco?

Wat is het verschil tussen een aircooler, airco en mobiele airco?

Wilt u deze zomer een aangename temperatuur binnenshuis? Dan zijn er meerdere oplossingen voorhanden, die uw woning gedurende de zomermaanden heerlijk kunnen verkoelen. U kunt kiezen uit een aircosysteem, maar ook voor een zogeheten aircooler. Aircosystemen bestaan bovendien in vaste en mobiele varianten. Alle drie de opties hebben bepaalde kenmerken en voordelen, die u precies op uw persoonlijke behoeften kunt afstemmen. In dit artikel leggen wij de verschillen tussen de drie systemen aan u voor.

Aircooler, airco of mobiele airco?

Hoewel de termen enigszins op elkaar lijken, verschillen de drie systemen onderling nogal. Hieronder kunt u per systeem alle kenmerken terugvinden en wat het systeem precies in een ruimte voor u kan doen.

Aircooler

Een aircooler wordt ook wel een luchtkoeler genoemd. Deze kan op zeer warme dagen voor verfrissing in een ruimte zorgen, doordat een aircooler warme lucht langs een koelelement stuurt om de temperatuur iets omlaag te brengen. Hiervoor gebruikt een luchtkoeler koud water, dat de warme lucht laat afkoelen doordat het koude water verdampt.

Hierdoor neemt niet alleen de temperatuur af, maar zal de lucht ook wat vochtiger worden. Zodoende kunt u een aircooler ook gebruiken als luchtbevochtiger. U dient er wel rekening mee te houden dat een gezond leefklimaat ongeveer 40 tot 60% waterdamp bevat. U kunt dit goed op peil houden, door een ruimte ook voldoende te ventileren.

Mobiele airco

Naast een aircooler kunt u ook gaan voor een mobiele airco. Dit is een unit die niet vast wordt gezet, maar die u kunt verplaatsen. Voor kleinere appartementen is dit een prima optie, want zo kunt u overdag bijvoorbeeld uw living koelen en ’s nachts de unit in de slaapkamer zetten. U dient daarbij ook de afvoerslang continu lucht naar buiten te laten afvoeren.

Vaste airco

Indien u een groter pand wilt koelen, dan is een vast aircosysteem veelal de beste optie. Deze systemen variëren, want u kunt kiezen uit enkel binnenunits of binnenunits gekoppeld aan buitenunits. U kunt daarbij geheel vrij bepalen hoeveel u een ruimte koelt. Daarnaast kunt u ook nog eens kiezen voor aircosystemen met verwarming; een vaste airco is het enige systeem dat deze mogelijkheid biedt.

De verschillen tussen de aircosystemen in een notendop

Natuurlijk zijn er dus wat verschillen tussen de systemen. In de eerste plaats zijn zowel aircoolers als mobiele aircosystemen een stuk goedkoper, dan een vast systeem. Daar komt namelijk het nodige breek- en installatiewerk bij kijken. Een mobiele airco en een aircooler kunt u vrij verplaatsen, maar bij een mobiele airco dient u wel voor adequate afvoermogelijkheden naar buiten te zorgen. Een vast systeem heeft natuurlijk dat gedoe niet en kan ook helpen om deels te verwarmen in de winter.

Airco werkt met koude lucht, terwijl een aircooler met water werkt. Ook is er een verschil in de daling van de temperatuur. Een mobiel aircosysteem kan de temperatuur met ongeveer 10 graden laten zakken, terwijl een aircooler veelal niet meer dan 3 tot 4 graden verkoelt. Een vaste airco kan je dan weer met temperatuurregeling installeren. Welk systeem voor u het beste is, hangt daardoor erg af van uw persoonlijke situatie, wensen en de grootte en hoeveelheid van de ruimten die u wilt koelen.

Home Solution helpt u graag bij het kiezen van het juiste systeem. Wij kunnen bij u langskomen om uw ruimten te inventariseren, waarna wij u precies vertellen welke optie het beste past. Bel ons gerust eens voor een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie