• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Wat is de beste plaats voor airco? Waar best airco zetten?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Wat is de beste plaats voor airco? Waar best airco zetten?

Wat is de beste plaats voor airco? Waar best airco zetten?

Een airco-installatie moet natuurlijk een geschikte plaats krijgen in een woning of bedrijf. Komt er alleen airco met binnenunit? Dan willen we vooral dat de installatie niet in de weg hangt. Bij airco met een buitenunit is er niet alleen binnen, maar ook buiten het gebouw een passende plek nodig.

Wat is de beste plaats voor airco? Wij adviseren u graag over waar je best airco kan zetten in dit artikel.

Beste plaats voor airco met binnenunit

De grootste afweging voor airco plaatsen, betreft de positie van de binnenunit. Omdat u daar natuurlijk het meest directe invloed van zal hebben in uw dagelijks leven. Daar zijn een aantal nuttige tips voor om de meest geschikte plaats te bepalen.

Tip 1: plaats de binnenunit dichtbij, maar niet te dicht

Het is belangrijk dat je de nodige verkoeling krijgt, daar waar je ze precies nodig hebt. Plaats je een airco in de slaapkamer? Dan wil je de temperatuur perfect hebben wanneer je in bed ligt. In de woonkamer zal dat wellicht bij de zetel of de tv-hoek zijn. In je bureau wil je dan weer goed kunnen werken aan je computer.

Je doet er dan goed aan om de binnenunit dichtbij de precieze omgeving te plaatsen waar je het vaakst tijd zal doorbrengen. Let er wel op dat dit niet te dicht is, anders gaat je airco steeds koude lucht naar jou toe blazen, wat dan weer niet comfortabel is en je zelfs verkouden kan maken.

Streef naar een plaats waarbij de frisse lucht optimaal wordt verdeeld in de kamer, naar de zones toe waar je het vaakst te vinden bent.

Tip 2: hang binnenunits zo hoog mogelijk op

Warme lucht stijgt op in een ruimte, dus kan je de binnenunit voor een efficiënte koeling best zo hoog mogelijk ophangen omdat daar de meeste warme lucht onderschept zal worden. Boven een raam en net onder het plafond wordt vaak gedaan. Uiteraard zijn er ook speciale plafondunits op de markt.

De gekoelde lucht daalt dan weer neer in de ruimte en wordt zo ook optimaal verdeeld. Hier komen we trouwens meteen bij een belangrijk nadeel van mobiele airco’s: die worden vaak op de grond neergezet en hebben nog een afvoer via een raam nodig. Dat maakt ze beduidend minder efficiënt dan een vaste installatie aan de wand of tegen het plafond.

Tip 3: hou de airco uit de buurt van luchtstromen en warmtebronnen

Dit is een belangrijke tip voor een airco die automatisch met een temperatuursensor werkt. Als u die bijvoorbeeld dicht bij een chauffage of oven gaat plaatsen, kan hij ongewenst aanschieten omdat de sensor wordt misleid door de warmtebron.

Dat kan ook gebeuren door luchtstromen die door openingen van ramen en deuren komen. Probeer de binnenunit dus neutraal te positioneren, zodat de temperatuursensoren steeds correct hun werk kunnen doen.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Beste plaats voor buitenunit airco

Aan de plaatsing van de buitenunit wordt vaak minder aandacht besteed. Uit het zicht is meestal het belangrijkste voor de mensen. Maar er zijn ook een aantal belangrijke tips om de beste plaats voor de buitenunit te vinden.

Tip 1: geen obstakels in de buurt voor een optimale ventilatie

Zorg ervoor dat de buitenunit vrijstaat, zonder veel wanden, plantenbakken, bomen of andere obstakels in de buurt. Dat zorgt voor een optimale aanvoer van frisse buitenlucht en afvoer van warme binnenlucht.

Zo koel je de binnenruimtes zonder onnodig extra energieverbruik en verzeker je jezelf ook van het meeste comfort. Met te veel obstakels in de weg, kan het effect bijvoorbeeld tijdens hittegolven aanzienlijk verminderen.

Tip 2: zorg voor een schaduwrijke plaats

In de schaduw is het altijd frisser dan in de volle zon. De buitenunit zal dan dus minder energie nodig hebben om gekoelde lucht te produceren. Het toestel zal ook langer meegaan omdat het dan niet zo intensief moet draaien. Aan de noordkant is dus vaak een goede plek, omdat de zon daar overdag niet schijnt.

Tip 3: let op bij platte daken

Heeft u een plat dak? Dan is het raadzaam om de buitenunit niet gewoon rechtstreeks op het dak te zetten. Meestal worden muurbeugels gebruikt of een ander soort verhoog. Dat is ook weer om het rendement te verbeteren. Het dak kan namelijk ook veel warmte afgeven en zo de werking een beetje beïnvloeden.

Beperk de afstand tussen binnen- en buitenunit

Voor een optimaal rendement, wilt u ook de afstand tussen de units beperken. Hoe minder afstand, hoe minder energie er verloren gaat in de transportbuizen. Voor een doorsnee installatie is 20 meter afstand vaak het maximum. Is de afstand vrij lang? Dan is het ook een idee om de buizen te gaan isoleren.

Beperk het hoogteverschil tussen de units

Hoe hoger de buitenunit boven de binnenunit ligt, hoe zwaarder de installatie zal moeten zijn. Zo is er weer meer energie nodig en verlies je ook rendement.

Probeer dus liever niet van een binnenunit in een kelderruimte tot aan een buitenunit op het dak te gaan wanneer dat niet nodig is.

Offerte voor airco nodig? Reken op Home-Solution

Wenst u graag een gedetailleerd advies en offerte voor een airco-installatie? Wij komen graag tot bij u voor een gratis analyse en een passend prijsvoorstel. Contacteer ons gerust voor een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie