• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Vocht in laminaat of parket? Wat is de oorzaak?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Vocht in laminaat of parket? Wat is de oorzaak?

Vocht in laminaat of parket? Wat is de oorzaak?

Is je parket of laminaat gebogen of zet het parket uit zonder dat daar een duidelijke reden voor is? Dan heb je mogelijk met vocht in het laminaat of parket te maken. Vochtproblemen moet je altijd zo snel mogelijk aanpakken om grotere problemen te vermijden.

Hoe herken je vocht in laminaat of parket? En wat kan je eraan doen? Je leest het hier.

Last van vocht in huis? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe herken je een vochtprobleem in laminaat of parket?

Vocht in laminaat of parket kan je houten vloer ernstig beschadigen. Het is daarom belangrijk om vocht in laminaat of parket in een vroeg stadium aan te pakken. Je herkent een vochtprobleem in je houten vloer natuurlijk meteen wanneer er donkere, vochtige plekken op het parket verschijnen. Maar er zijn ook andere signalen die wijzen op vocht in laminaat of parket.

Begint het parket of laminaat te buigen? Dan is de kans groot dat er vocht in het spel is. Ook wanneer het parket sterk uitzet of inkrimpt, ook al zijn er geen sterke schommelingen in de temperatuur of luchtvochtigheidsgraad in huis, mag je uitgaan van een vochtprobleem. Hout dat vocht opneemt zal namelijk vervormen. De vloer zal niet langer volledig waterpas liggen, er kunnen kieren tussen de planken ontstaan, planken kunnen krom getrokken worden of bol komen te staan en plinten kunnen van de muren breken.

Bij erg warme of koude periodes kan een parket vloer hetzelfde gedrag vertonen, zij het in mindere mate. Wanneer de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheidsgraad daalt of stijgt, zal hout uitzetten of inkrimpen. Daar wordt rekening mee gehouden tijdens de installatie van parket. Is er geen sprake van klimatologische veranderingen wanneer het parket uitzet of krimpt, dan moet je aan een vochtprobleem denken.

Hoe ontstaat vocht onder een houten vloer?

Vochtproblemen onder parket of laminaat kunnen op verschillende manieren ontstaan.

Het meest voorkomende is dat er langdurig condensatie optreedt. De luchtvochtigheid in de kamer is dan te hoog en het aanwezig vocht in de lucht zoekt een uitweg, onder andere in de houten vloer. Op zich los je dit eenvoudig op door de ruimte voldoende te gaan ventileren. Lukt het niet door frequent de vensters te openen? Dan kan je een ventilatiesysteem overwegen. Zeker wanneer je in een natte ruimte zoals de badkamer een houten vloer hebt, is dit wel aangewezen.

Bevindt het vochtige parket of laminaat zich op de benedenverdieping, dan is opstijgend vocht waarschijnlijk de boosdoener. Vocht uit de ondergrond is er dan in geslaagd om door te dringen tot bij de houten vloer. In dat geval zal je meestal ook vochtplekken zien op de onderkant van de muren.

Is het parket of laminaat op de eerste verdieping aangetast door vocht, dan heb je waarschijnlijk met een veel groter vochtprobleem te maken. Het vocht is dan mogelijk zo hoog opgetrokken in de muren dat de steunbalken van je woning vochtig zijn geworden. Dat is natuurlijk nefast voor de stabiliteit van je woning. Er zullen dan ingrijpendere werken nodig zijn om het vocht te verjagen. Doorslaand vocht kan eveneens aan de oorzaak van vochtig hout liggen. Een lek in de gevel heeft er dan voor gezorgd dat regenwater tot bij de houten vloer is kunnen komen. In dat geval moet de gevel hersteld worden.

Last van vocht in huis? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe kan je vocht in laminaat of parket bestrijden?

Hoe vocht in huis bestreden wordt, hangt af van de oorzaak van het probleem. Gaat het om opstijgend vocht in de houten vloer, dan zullen we ervoor zorgen dat grondwater niet langer in contact kan komen met het laminaat of parket. Is het vocht opgetrokken tot in de eerste verdieping en zijn de muren verzadigd met vocht, dan zullen we de muren mogelijk moeten onderkappen indien muurinjecties niet volstaan. Neem contact met ons op en we komen langs om de oorzaak van het vochtprobleem te onderzoeken.

In elk geval is het belangrijk om vochtproblemen in parket of laminaat zo vroeg mogelijk aan te pakken. Laat je het probleem aanslepen, dan zullen de vochtproblemen veel ernstiger van aard zijn. De houten vloer is dan mogelijk niet meer te redden.

Hoe kan je vocht in laminaat of parket voorkomen?

Hout is een natuurlijk materiaal dat sterk vervormt en ernstig beschadigd kan geraken wanneer het in contact komt met vocht. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.

Vocht in een houten vloer kan je voorkomen door ervoor te zorgen dat grondwater nooit in contact kan komen met de vloer. Een stevige grondplaat, waarop je woning rust, is een must. Verder moet je er ook voor zorgen dat de dekvloer droog is wanneer je het parket of laminaat laat installeren.

Hout zal uitzetten wanneer de relatieve luchtvochtigheid hoger ligt dan 60 procent. Je kan de luchtvochtigheid in huis makkelijk controleren en sturen via een mechanisch ventilatiesysteem. Vochtige lucht, na het bereiden van een maaltijd of het nemen van een warme douche bijvoorbeeld, wordt dan afgevoerd en vervangen door verse, droge buitenlucht. Zo kan het vocht in de lucht de houten vloer niet aantasten.

Home Solution verjaagt vocht in laminaat of parket

Begint je laminaat of parket te buigen, te krimpen of uit te zetten? Dan zit je mogelijk met een vochtprobleem in huis. Om schade aan het laminaat of parket en je woning te voorkomen, is het belangrijk dat vocht op een professionele manier te verjagen.

Bij Home Solution bestrijden we vochtproblemen in je woning. Maak een vrijblijvende afspraak en we komen graag langs om het probleem in je woning te bekijken en de meest efficiënte behandeling voor te stellen. Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie