• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Ventilatiesysteem D installeren: werking en prijs

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Ventilatiesysteem D installeren: werking en prijs

Ventilatiesysteem D installeren: werking en prijs

Ventilatie in huis wordt steeds belangrijker. Zeker nu de overheid bepaalde normen heeft vastgesteld waaraan woningen dienen te voldoen; de zogeheten EPB-eisen. Indien u een ventilatiesysteem wilt installeren dat gegarandeerd aan deze normen voldoet, dan kiest u het beste voor een ventilatiesysteem D. Dit systeem wordt ook wel aangeduid als balansventilatie en werkt geheel mechanisch.

Wij vertellen u in dit artikel wat meer over dit systeem en de voordelen die u kunt genieten, wanneer u dit laat installeren bij u thuis.

Hoe werkt ventilatiesysteem D precies?

Een ventilatiesysteem D werkt geheel op mechanische wijze. Dit houdt in, dat zowel de aanvoer als de afvoer van lucht via diverse ventilatiekanalen geschied die mechanisch worden aangestuurd. U kunt bij dit systeem alles geheel zelf afstellen, zoals de ideale luchtvochtigheid binnenshuis en wanneer de ventilatie aan en uit gaat.

Het meest interessante aan een ventilatiesysteem D is wellicht, dat u ook gebruik kunt maken van warmterecuperatie. Dit houdt in dat koude lucht van buiten door het systeem wordt opgewarmd, dit geschiedt in de warmtewisselaar. De lucht die wordt aangevoerd is daardoor behaaglijk warm, dit kan u zomaar vele honderden euro’s op stookkosten besparen.

Wanneer kiezen voor ventilatiesysteem D?

Wanneer u een grootschalig renovatieproject uitvoert of een nieuwe woning bouwt, dan is het installeren van een ventilatiesysteem tegenwoordig verplicht. Dit hoort tevens bij de EPB-normen, die de overheid in werking heeft gesteld om zowel het binnen- als buitenklimaat op een gezond peil te houden en vochtproblemen zoals condensatie en schimmels te vermijden.

Ventilatiesysteem D is vanwege de geheel mechanische werking altijd een veilige keuze, indien u natuurlijk ook aan andere vereisten voldoet zoals het plaatsen van voldoende aan- en afvoeren.

Voordelen van ventilatiesysteem D

  • De lucht die binnenkomt wordt ook gefilterd. Zo krijgt u zuiverder lucht in huis. Dit kan met name van belang zijn voor mensen die bijvoorbeeld een pollenallergie hebben. In de lentemaanden heeft u daar doorgaans het meeste last van, maar met een ventilatiesysteem D wordt de lucht effectief gefilterd van onzuiverheden.
  • Indien u ook akoestische isolatie op prijs stelt, is ventilatie D ook uitstekend want dit is het enige systeem dat niet met ramen, deuren of luchtroosters werkt. Door een ventilatiesysteem D te installeren, heeft u geen last van geluiden van buitenaf.
  • Dit systeem verbruikt iets meer energie dan ventilatiesysteem C, daarentegen kunt u ook veel terugwinnen vanwege het vermogen tot warmterecuperatie. Per saldo bent u op jaarbasis vaak minder geld kwijt, omdat u minder hoeft te stoken in de wintermaanden.
  • U kan zelf waarden instellen zoals de luchtvochtigheid in huis, wanneer het systeem aan de slag moet en hoe lang het aan moet blijven. Ook kunt u bij dit systeem allerlei extra accessoires aanschaffen, zoals sensoren.

De prijs voor het installeren van ventilatiesysteem D

Home Solution installeert al vele jaren met succes ventilatiesystemen bij zowel particuliere als zakelijk klanten. Wij weten daardoor ook, dat elke installatie maatwerk betreft en een prijsopgave pas gegeven kan worden, zodra wij de situatie grondig hebben geïnspecteerd. De uiteindelijke prijs is onder meer afhankelijk van de inhoud van de ruimten die moeten worden voorzien van ventilatie, de hoeveelheid ruimten en de aard van het pand.

U kunt bij een ventilatiesysteem D uitgaan van een prijs die bij minimaal 3.000 euro begint zonder installatie. Met installatie betreft dit al gauw 5.000 euro of meer. Dit lijkt veel, maar u bespaart de jaren daarna aanzienlijk. Is uw woning ouder dan 10 jaar? Dan kunt u ook nog eens genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Meer weten? Contacteer ons gerust voor meer info of een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie