• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Hoe ontstaat condensatie in huis? Hoe condens oplossen in huis?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe ontstaat condensatie in huis? Hoe condens oplossen in huis?

Hoe ontstaat condensatie in huis? Hoe condens oplossen in huis?

Condensatie is de faseovergang van gas- of dampvorm naar vloeistof. Wanneer warme, vochtige lucht afkoelt tot onder het dauwpunt, zal de waterdamp in deze lucht condenseren. Warme lucht bevat meer waterdamp dan koude lucht. Denk maar aan stoom die bijna 100% waterdamp bevat.

Als ‘s nachts de lucht afkoelt tot het dauwpunt, zal waterdamp in de lucht condenseren en als dauw zichtbaar worden. De maximale absolute vochtigheid in de lucht neemt af met de temperatuur, terwijl de relatieve luchtvochtigheid toeneemt.

Hoe condens oplossen in huis?

In een woning komt condensatie uit warme vochtige lucht voor doordat bewoners, huisdieren en planten nogal wat vocht in huis produceren (ademen, koken, wassen, douchen enz.). Deze waterdamp condenseert op de koude oppervlakken.

In een woning met te weinig natuurlijke ventilatie is of zonder ventilatiesysteem zal de luchtvochtigheid omhoog gaan als er volop geleefd wordt. Dat kan een probleem zijn! Niet zo goed voor de woning én niet goed voor de gezondheid van de bewoners. 

Wat gebeurt er bij te hoge luchtvochtigheid

Door de condensatie die optreedt bij te hoge luchtvochtigheid slaat het vocht neer op de koude oppervlakken zoals bijvoorbeeld koude buitenmuren of ramen. Condensatie zal het meeste voorkomen in woonruimtes waar de luchtvochtigheid hoger is door de activiteiten die er plaats vinden. Denk daarbij aan de keuken, de badkamer of de wasruimte. Als deze woonruimtes niet genoeg geventileerd worden, is condensatie onvermijdelijk.

Bovendien laat condensatie schimmels groeien op de oppervlakken. Deze zijn niet enkel schadelijk voor de gezondheid maar tasten ook de woning zelf aan met loslatende verf, behang of pleisterwerk en die typische muffe geur van een vochtige ruimte.

Ook last van condensatie in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie