• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Hoe lang mag een airco aanstaan?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe lang mag een airco aanstaan?

Hoe lang mag een airco aanstaan?

Als u in het bezit bent van een airco, dan wilt u natuurlijk graag weten hoe lang deze aan moet staan om doeltreffend te werken. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Hierbij kunt u denken aan een goede balans tussen warm en koud, maar ook aan een rustige beweging van de lucht.

Wilt u graag weten hoelang uw airco aan mag staan? In dit artikel leest u alles wat u moet weten over een juist gebruik van de airconditioning.

Hoe lang moet een airco aanstaan om een ruimte te kunnen koelen?

Uiteraard is dat afhankelijk van de ruimte die u wilt koelen. Des te groter de ruimte, des te meer tijd de airconditioning nodig heeft om de temperatuur te kunnen laten dalen. Daarnaast is het van belang om de airco tijdig aan te zetten. Niet alleen de lucht in de ruimte moet worden gekoeld, maar ook de muren en andere objecten zoals meubels geven vaak restwarmte af. Die oppervlakken dienen ook wat frisser te worden.

Dit neemt tijd in beslag. In sommige gevallen is het raadzaam om de airconditioning ook 's nachts te laten werken. De temperatuur wordt op deze manier beter vastgehouden. Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert.

Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is. Deze werkwijze is ook omgekeerd van toepassing als u de ruimte wilt verwarmen met airconditioning. Een airconditioning zorgt voor een optimale temperatuur, maar zorgt ook voor het zuiveren en ontvochtigen van de lucht. De airco kan dus het gehele jaar door gebruikt worden.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Mag u een airconditioning 's nachts aan laten staan?

De technieken van de airco’s zoals die nu worden ontwikkeld en gemaakt, zijn behoorlijk geïnnoveerd. Dat betekent dat ze ook tijdens het slapen geruisloos gebruikt kunnen worden. Zodra de ruimte de gewenste temperatuur heeft, schakelt het apparaat automatisch over naar een lagere stand. De kamertemperatuur blijft op deze manier optimaal, ook als u slaapt.

Een goed klimaat zorgt voor een fijne nachtrust en draagt daarmee bij aan een goede gezondheid. Daarnaast wordt de lucht gezuiverd en blijft de luchtvochtigheid op peil. 's Nachts ziek of verkouden worden door een airconditioning heeft dus niets te maken met het feit hoe lang een airco aan mag staan. Wel is een correct gebruik en een goede installatie van belang.

Kan ik ziek worden als de airco te lang aanstaat?

Als de airconditioning op de juiste manier is geïnstalleerd en wordt gebruikt, dan heeft dan geen invloed op het welzijn. Een airco zorgt juist voor een optimale luchtkwaliteit en zuivert schadelijke stoffen en vocht uit de aanwezige lucht in de ruimte. Hierbij kunt u denken aan een te hoge luchtvochtigheid. Iedereen produceert vocht, ook tijdens het slapen. Daardoor kan er eenvoudig condensatie ontstaan.

De condens zet zich af tegen de wanden waarna er schimmelvorming kan optreden. Een airconditioning voorkomt dat door de lucht te ontvochtigen en te filteren. Ook schadelijke stofjes zoals pollen worden uit de aanwezige lucht gehaald. U wordt dus niet ziek van een airco, mits deze op de juiste manier wordt gebruikt. Soms is het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur te hoog, of is de lucht te veel in beweging. Dit veroorzaakt tocht waardoor u verkouden kunt raken. Echter is het wel zo dat dit met de huidige generatie airco’s vrijwel niet meer voorkomt.

Het onderhoud van een airconditioning bij langdurig gebruik

Als de airco lang aanstaat, dan is een goed onderhoud van groot belang. Zo weet u zeker dat de installatie op de juiste manier kan blijven functioneren. Het onderhouden van een airco kunt u overlaten aan de installateur.

Hierbij kunt u denken aan het vervangen of reinigen van de filters, maar ook aan het bijvullen van koelmiddel. Dit is belangrijk om defecten aan het apparaat te kunnen voorkomen. Bij een goed onderhoud wordt ook gecontroleerd of de airconditioning geen lekkages heeft. Zeker als de airco langdurig en veelvuldig wordt gebruikt en daarbij lang aanstaat, is dit van belang.

Ook de condensor van de airconditioning moet onderhouden worden, evenals de verdamper en de gasdruk van het apparaat. Zo kunt u blijven rekenen op een energiezuinig gebruik, ook als de airco lang aanstaat. Een groot onderhoud kunt u het beste voor het zomerseizoen laten uitvoeren. In deze periode wordt de airco mogelijk intensiever gebruikt dan in de winter.

Een airconditioning laten installeren door Home Solution

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten airco’s. Hierbij kunt u denken aan een mobiele airco, een plafond- of inbouwmodel. Een split wandmodel wordt het meest gekozen binnen woonhuizen. Deze installatie bestaat uit twee units voor zowel binnen als buiten. Dat betekent dat de airco heel stil in gebruik is waardoor deze ook tijdens het slapen aan kan blijven staan.

Als u nadenkt over de aanschaf van een airco, dan is het belangrijk om deze af te stemmen op de ruimte die u wilt koelen of verwarmen. Dat kan een slaapkamer zijn, maar natuurlijk ook een gehele woning. Home Solution kan u hierin adviseren. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het installeren van diverse airconditioning systemen waardoor u altijd zeker bent van een perfect gekoelde en ontvochtigde ruimte met een uitstekende luchtkwaliteit. Niet alleen in de zomerperiode, maar natuurlijk ook in de winter. Heeft u een vraag over airco? Contacteer ons gerust voor advies of een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie