• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Een bouwdroger gebruiken tegen bouwvocht: wat zijn de voordelen en nadelen?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Een bouwdroger gebruiken tegen bouwvocht: wat zijn de voordelen en nadelen?

Een bouwdroger gebruiken tegen bouwvocht: wat zijn de voordelen en nadelen?

Indien u van plan bent een nieuwbouwwoning aan te schaffen, dan is het handig als u op de hoogte bent van de term bouwvocht. Wat dit precies is? In feite gewoon al het vocht dat tijdens de constructie van de woning is gebruikt en als zodanig nog een poos in de materialen van de woning blijft zitten als het ware.

U moet bedenken dat vrijwel elke grondstof met water is gemengd; van pleisterwerk tot cement en beton tot verf. Elke nieuwbouwwoning wordt in een bepaald tijdsbestek gebouwd, veelal zonder de afzonderlijke oppervlakken en delen echt geheel uit te laten drogen. Om een idee te schetsen: nieuwbouwhuizen bevatten gemiddeld tussen ca. 5.000 tot 15.000 liter vocht. Dit zal dus allemaal goed uit moeten drogen na de bouw. Hoe doet u dit?

Wat kunt u doen tegen bouwvocht?

Er is een simpele manier om van bouwvocht af te zijn, zoals op natuurlijke wijze laten uitdrogen. In onze streek is dat echter niet altijd een gemakkelijke opgave met de hoeveelheid regen die jaarlijks uit de hemel komt vallen. Daarom opteert men vaak voor ventilatie in combinatie met verwarming, op zich is dat een zeer goede manier om sneller van vocht af te zijn.

U dient er dan wel voor te waken dat de temperatuur niet te hoog staat, omdat bepaalde materialen dan kunnen inkrimpen, uitzetten of scheuren. In de winter kan dit dus nog knap lastig zijn, want u wilt het natuurlijk ook niet koud hebben in uw nieuwe woning! Het beste dat u kunt doen is in dat geval een bouwdroger aanschaffen, om het uitdrogingsproces te bespoedigen.

Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Een bouwdroger om sneller van bouwvocht af te zijn

Een bouwdroger staat ook wel bekend als de ‘machinale oplossing’ tegen bouwvocht. U kunt met een bouwdroger letterlijk maanden van het droogproces afsnoepen, indien u deze juist gebruikt. Een bouwdroger is een apparaat, dat vochtige lucht uit een ruimte opvangt en deze lucht condenseert tot water, dat wordt afgevoerd. Hierdoor gaat de relatieve luchtvochtigheid in elke denkbare ruimte flink omlaag en zal bouwvocht dus ook sneller uit de woning worden getrokken.

De voor- en nadelen van een bouwdroger

Het absoluut grootste voordeel van een bouwdroger is natuurlijk de tijd die wordt bespaard. Hierdoor kunt u vele malen sneller uw huis in en tevens het huis inrichten, zonder risico’s op vochtproblemen en –schade. Ook schimmels zullen uw huis niet snel aantasten met een bouwdroger, omdat de relatieve luchtvochtigheid op een gezond peil blijft.

Daarentegen zal een bouwdroger bij lagere temperaturen (doorgaans onder ca. 12 graden Celsius) niet zo heel goed meer werken, omdat de lucht te koud is om het vocht aan te onttrekken. Dit nadeel kan wel weer prima worden opgevangen met een zogenaamde warmtepomp, die de lucht binnenshuis opwarmt en condensatie door de bouwdroger zodoende weer mogelijk maakt.

Nog een tweetal tips voor een bouwdroger

U kunt de exacte hoeveelheid bouwvocht in uw woning op elk moment meten met behulp van een vochtmeter. Zo weet u hoeveel vocht nog uit de woning moet worden onttrokken. Ook kunt u de volgende stelregel hanteren: indien uw bouwdroger in 24 uur tijd ongeveer 1 centimeter water opvangt, dan is uw woning voldoende opgedroogd.

Wilt u meer weten over bouwdrogers? Of zoekt u hulp bij vochtproblemen in huis? Neem dan contact op met Home Solution, wij helpen u graag verder met elk denkbaar vochtprobleem.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie