• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Oplossingen en oorzaken van bouwvocht

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Oplossingen en oorzaken van bouwvocht

Oplossingen en oorzaken van bouwvocht

Tijdens de bouw van een woning worden er nogal wat grondstoffen gebruikt, die met water worden vermengd. Dit omvat onder andere pleisterwerk, crepi, beton en metselspecie. Nadat deze stoffen worden vermengd worden hier onderdelen van de woning mee gebouwd. Deze zullen daarna op hun beurt een langere tijd goed uit moeten drogen om uit te harden. Helaas is er niet altijd tijd om deze droogtijd voldoende aan te houden. Veelal omdat het bouwschema dit simpelweg niet toelaat.

Maar ook als er wel ruim de tijd wordt genomen voor uitdroging, kan het wisselvallige Belgische weer roet in het eten gooien. We hebben nu eenmaal regelmatig regenbuien en dit kan er toe leiden, dat er juist meer vocht in de materialen trekt. Uiteindelijk kunt u dan geconfronteerd worden met een nieuwbouwwoning die op veel plaatsen vochtige plekken bevat en dit noemt men ook wel bouwvocht. In dit artikel meer over de oorzaken en oplossingen voor bouwvocht.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Veel nieuwbouwwoningen kampen met bouwvocht

Nieuwbouwwoningen worden in fasen gebouwd, hetgeen inhoudt dat er tegelijkertijd veel materialen worden gemaakt en verwerkt. Dit kan betekenen dat een woning op bepaalde momenten enorme hoeveelheden vocht bevat. Daarnaast zal de eerder genoemde regen ook bijdragen aan de hoeveelheid vocht in een woning, zeker wanneer er nog geen muren, ramen of deuren aanwezig zijn om de regen en het vocht te weren.

Op het moment van oplevering kan een nieuwbouwwoning daardoor enkele duizenden liters vocht bevatten, dat nog zal moeten verdampen. Gebeurt dit niet, dan zal dit leiden tot zaken zoals een muf ruikend huis, vochtplekken op muren en plafonds en daardoor ook mogelijk de vorming van schimmels en muurzouten. Het is daarom verstandig om de natuur als het ware een handje te helpen en het vocht met een bouwdroger versneld uit de materialen te trekken.

Natuurlijke droging werkt niet altijd

Wanneer u het huis gaat afwerken, dan is het van belang dat oppervlakken goed droog zijn om een goede hechting van materialen zoals pleister en behang te garanderen. Zonder een bouwdroger kan het droogproces veel te lang in beslag nemen, in sommige gevallen langer dan een jaar. Opnieuw halen we de weersomstandigheden aan maar is het huis gelegen op een warme locatie dan duurt dit vanzelfsprekend korter. En u kan natuurlijk niet in alle gevallen ruim een jaar wachten om het huis te betrekken.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Bouwdrogers versnellen het droogproces en ontdoen de woning van bouwvocht

Een bouwdroger is een apparaat dat de lucht in uw woning droog maakt, waardoor oppervlakken sneller kunnen drogen. Het is in principe een grote ontvochtiger, die de waterdamp opneemt en in een speciale bak opvangt. Dit kunt u structureel legen en wegspoelen, waardoor de droogtijd kan worden verkort naar een paar maanden.

In bepaalde seizoenen is het echter raadzaam om tevens een warmtepomp te plaatsen. Waarom? Omdat waterdamp alleen aanwezig is bij temperaturen ongeveer boven de 12 graden. Is de lucht te koud, dan vindt er geen verdamping plaats en kan het bouwvocht niet worden onttrokken. Een bouwdroger in combinatie met een warmtepomp kan het bouwvocht veelal in meerdere maanden tot slechts enkele weken verwijderen.

Problemen met vocht in huis? Bel Home Solution!

Om welk vochtprobleem het ook gaat; wij staan altijd voor u klaar om uw woning weer fris en vochtvrij te maken. Na een uitgebreide analyse van het vocht in uw woning kunnen wij u uitstekende manieren voorstellen om hier komaf mee te maken.

Bel ons via het gratis nummer 0800/26.004 of maak vrijblijvend een afspraak om de situatie te inspecteren. Hierna kunnen we u de beste methode voorstellen en definitief komaf te maken met vocht.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie