• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Airco in je dakkapel plaatsen? Mogelijkheden en tips

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Airco in je dakkapel plaatsen? Mogelijkheden en tips

Airco in je dakkapel plaatsen? Mogelijkheden en tips

Vroeger waren zolders en dakkapellen misschien verloren ruimtes, maar dat is lang niet meer zo. Steeds vaker maakt men van de zolder een karaktervolle slaapkamer, een coole speelkamer of een stille bureau. Het nadeel van zolders is natuurlijk dat het er ’s zomers behoorlijk warm kan worden. Kan je een airco plaatsen in een dakkapel? En hoe gaat dat dan precies in zijn werk? We beantwoorden je vragen hier.

Welke soorten airco’s kan je plaatsen in een dakkapel?

Elk type airco kan in een dakkapel of zolder geplaatst worden. In dat opzicht is een dakkapel dus geen groot probleem. Wel moet je met een paar extra zaken rekening houden.
Kies je voor een mobiele airco of een monoblock airco (zonder buitenunit), dan krijg je wellicht te maken met geluidsoverlast. De motor van dergelijke airco’s bevindt zich namelijk binnenshuis.

Ben je van plan om je zolder om te toveren in een slaapkamer of bureauruimte, dan is een split airco een veel beter idee. De motor van de airco bevindt zich dan op de gevel van je dakkapel of eventueel op het dak. Daardoor moet het binnengedeelte van de airco enkel de afgekoelde lucht naar binnen blazen en is de airco bijgevolg muisstil. Omdat je de gevel van de dakkapel moet uitrusten met een buitenunit, krijg je wel te maken met extra montagekosten. Toch is een split airco in de meeste gevallen de beste optie.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Waar komt de buitenunit van een split airco?

Bij de meeste dakkapellen is het geen probleem om een geschikte plek te vinden voor de buitenunit van de airco. Je kan de buitenunit simpelweg op de dakkapel of op het schuine dak plaatsen.

Op de dakkapel

Wanneer je de airco in de dakkapel plaatst, is het logisch om de buitenunit aan de buitenkant van diezelfde dakkapel te plaatsen. Dit is dan ook de gangbaarste optie. Er hoeft weinig geboord te worden en er zijn slechts korte leidingen nodig. Bovendien verloopt ook de condensafvoer makkelijk via het dak. De installateur zal mogelijk aanraden om geluiddempend materiaal aan te brengen tussen de buitenunit en de dakkapel om trilgeluiden te voorkomen.

Op het dak

Wanneer de airco in de dakkapel hangt, is het ook mogelijk om de buitenunit aan het dak te bevestigen. Dit wordt meestal gedaan wanneer de dakkapel bijna helemaal uit glas bestaat. Is dat niet het geval, dan plaats je de buitenunit van je airco beter niet op het dak. Het buitendeel van de airco is dan namelijk erg goed zichtbaar en moeilijker te onderhouden.

Tips voor airco op een dakkapel

Je kan zonder problemen een airco in een dakkapel installeren. Toch moet je rekening houden met enkele praktische weetjes die de efficiëntie en kostprijs van de airco in je dakkapel zullen verbeteren. We zetten enkele tips op een rijtje.

1. Installeer de airco op de juiste plek

Om de luchtstroom en de luchtkoeling zo efficiënt mogelijk te maken, moet je de airco zo centraal mogelijk hangen. Staat je dakkapel in een hoek van de kamer, dan is het misschien beter om voor een andere plek te kiezen. Als je zolderkamer een puntdak heeft, dan hang je de airco het best hoog in de punt. Een expert kan je adviseren over de beste plek om de airco te installeren.

2. Houd rekening met condensafvoer

Door de koeling van de lucht ontstaat er logischerwijs condens binnenin de airco. Die condens moet afgevoerd kunnen worden en daarom moet er, wanneer je een split airco installeert, ook een afvoerleidinkje voorzien worden. Hangt de airco in de dakkapel, dan kan je de condens op het dak laten druppelen. Zo ontstaan er geen strepen op de gevel van je woning.

3. Afstand tussen de binnenunit en buitenunit

Kies je voor een split airco, dan kan de buitenunit simpelweg recht tegenover de binnenunit op de dakkapel geplaatst worden. Zo zijn er weinig leidingen nodig en dat drukt niet alleen de montagekosten, maar maakt de hele installatie ook een pak eenvoudiger.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Home Solution installeert de juiste airco in jouw dakkapel

Het is dus perfect mogelijk om een airco in je dakkapel te plaatsen. Heb je een idee van hoe de airco op je zolder geïnstalleerd kan worden? Dan kunnen onze experts bij Home Solution je verder helpen en samen met jou bekijken wat er allemaal mogelijk is. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie