• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Welke invloed hebben vochtproblemen op je gezondheid?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Welke invloed hebben vochtproblemen op je gezondheid?

Welke invloed hebben vochtproblemen op je gezondheid?

Vochtproblemen. Ze geven huizenjagers koude rillingen en bezorgen gezinnen kopzorgen. En dat is terecht. Niet alleen omdat vochtbestrijding geld kost, maar ook omdat vocht in huis schadelijk is voor je gezondheid. Er zijn heel wat gezondheidsproblemen die gelinkt kunnen worden aan vochtproblemen en de bijhorende schimmels.

Wat is de invloed van vochtproblemen op je gezondheid? En wat zijn andere redenen om vocht zo snel mogelijk aan te pakken? Je leest het hier.

Vochtproblemen in huis? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose →Contacteer ons voor deskundig advies

Vochtproblemen brengen schimmels met zich mee

Vochtproblemen zijn dus zeker te bekijken en op te lossen. Vochtplekken op de muren zien er niet alleen verfoeilijk uit, ze brengen ook een ongewenste gast met zich mee: schimmel. En die schimmels zijn de belangrijkste reden waarom vochtproblemen schadelijk zijn voor je gezondheid.

Schimmels en vochtproblemen gaan hand in hand. Schimmels hebben weinig nodig om te groeien. Ze vereisen enkel een vochtige omgeving en een voedingsbodem. Een vochtige muur biedt beide. Schimmelsporen nestelen zich op een vochtige muur en voeden zich met het bouwmateriaal. Schimmels groeien snel en voor je het weet hebben ze zich verspreid over de hele muur of het hele plafond.

Schimmels kunnen heel wat kleuren hebben en alle schimmels zijn schadelijk, maar voor de zwarte schimmel moet je extra oppassen. De sporen die de zwarte schimmel produceert, zijn erg giftig en kunnen specifieke ziektes in de hand werken zoals astma of andere problemen met de luchtwegen, huidirritatie en meer.

Vochtproblemen zijn schadelijk voor je gezondheid

Het is algemeen geweten dat vochtproblemen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dat is helemaal geen fabeltje. Vocht en schimmels hebben effectief een negatieve invloed op je gezondheid. Dat is een belangrijke reden om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken. Je neemt er de voedingsbodem voor schimmels mee weg.

Waarom zijn schimmels en vocht schadelijk voor je gezondheid? Dat komt door de sporen die schimmels produceren om zich voort te planten. Dat zijn minuscule stofjes, vergelijkbaar met pollen van bomen, die ronddwarrelen in de lucht. Wanneer de sporen terechtkomen op een vochtige ondergrond, zoals een vochtplek op de muur, kunnen ze uitgroeien tot een schimmelkolonie.

Wat zijn de gezondheidsklachten te wijten aan vochtproblemen?

De sporen zijn schadelijk wanneer je ze inademt. Ze komen dan in je longen terecht en kunnen daar voor problemen zorgen. Ademhalingsproblemen vormen de meest voorkomende klacht. Vocht en schimmels kunnen astmaklachten en allergieën uitlokken of versterken. Ook rhinitis kan optreden wanneer je schimmelsporen inademt. Verder brengen vocht en schimmel ook hoofdpijn en vermoeidheid met zich mee. Komen de schimmels in de ogen terecht, dan geraken de ogen ook geïrriteerd.

Vochtproblemen en schimmels zijn extra gevaarlijk voor kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen en mensen die lijden aan luchtweg- of ademhalingsziektes.

Wat zijn de andere problemen die vocht veroorzaakt?

Het eerste wat je opmerkt wanneer je woning met vochtproblemen kampt, is een vervelende geur. Door het vocht in de muur en de schimmels zal zich een doffe, muffe geur in huis verspreiden rondom de vochtplek.

Vochtproblemen die in het begin klein en onbelangrijk lijken, kunnen uitgroeien tot grote vochtproblemen. En grote vochtproblemen brengen hoge kosten met zich mee. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter dus. Dat geldt overigens ook voor schimmels. Hoe langer schimmels zich kunnen voortplanten, hoe dieper ze zich nestelen in de constructie van je woning en hoe duurder de behandeling zal zijn.

Onaangepakte vochtproblemen kunnen zelfs de stabiliteit van je woning in het gedrang brengen. Bakstenen die met vocht verzadigd zijn, zijn minder stevig dan droge bakstenen. Vochtige bakstenen worden broos en kunnen breken. In de winter bevriest het vocht in de bakstenen. Dat vocht zet vervolgens uit en creëert barsten in de broze bakstenen. Laat je het vochtprobleem verder woeden, dan lijdt je woning daar dus onder.

Hoe herken je vochtproblemen?

Het is dus belangrijk om vochtproblemen vroeg aan te pakken. Zo vermijd je de gezondheidsproblemen die vocht met zich meebrengt en voorkom je de andere problemen die met vocht gepaard gaan. Maar hoe herken je vocht in huis?

Eerst is er, zoals eerder gezegd, de muffe geur. Daarna zal het vocht zichtbaar worden in de vorm van een vochtplek op de muur. Ook afbladderende verf, loshangend behang en gebroken plinten wijzen op een onderliggend vochtprobleem. Zie je schimmels? Dan mag je er zeker van zijn dat je met vocht in huis te maken hebt.

Home Solution bestrijdt vochtproblemen en beschermt zo je gezondheid

Heb je last van vochtproblemen in je woning? Of het nu gaat om opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatieproblemen, het is belangrijk om het vochtprobleem snel aan te pakken. Zoals je hebt kunnen lezen, is vocht erg schadelijk voor je gezondheid.

Je kan bij Home Solution terecht voor professionele vochtbestrijding. Maak een vrijblijvende afspraak en we komen graag langs om het vochtprobleem in kaart te brengen en de meest efficiënte behandeling voor te stellen. Zo woon je snel terug in een gezonde leefomgeving. Contacteer ons gerust voor een vochtdiagnose

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie