• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Watergekoelde of luchtgekoelde airco? Wat zijn de verschillen?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Watergekoelde of luchtgekoelde airco? Wat zijn de verschillen?

Watergekoelde of luchtgekoelde airco? Wat zijn de verschillen?

Er is niets prettiger dan een woning met een gezond en fijn binnenklimaat. Vooral in de zomer kan een airco binnenshuis heerlijk zijn. Met name in woningen met een plat dak, of woningen waarbij de slaapkamers zich direct onder het dak bevinden. Het kan op warme zomerdagen erg heet worden onder een dak en een aircosysteem is dan zeker geen overbodige luxe.

Temperatuurschommelingen worden vaak als vervelend ervaren, ook kunt u er zelf last van hebben als het te warm wordt. Dit kan zelfs leiden tot klachten als benauwdheid en duizeligheid. In dit artikel lichten wij enkele opties op het gebied van airconditioning toe, zodat u voor uzelf een weloverwogen keuze kunt maken voor het best passende aircosysteem in uw situatie.

Soorten aircosystemen in een notendop

Airconditioning is in heel veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Van een kleine mobiele unit, tot aan een compleet multisplit-airconditioning systeem met één of meerdere buitenunits. Een split-aircosysteem bestaat uit een binnen- en buitenunit, die onderling met elkaar verbonden zijn.

Bij een multisplit-systeem worden er doorgaans meerdere binnenunits aan een buitenunit verbonden, zodat u bijvoorbeeld meerdere ruimten in een huis kunt verkoelen. De keuze voor een aircosysteem betreft te allen tijde maatwerk, omdat het soort systeem en de hoeveelheid units afhankelijk is van de grootte van uw woning en het aantal ruimten dat u wilt verkoelen.

Daarnaast bestaat er ook nog een verschil tussen watergekoelde airco en luchtgekoelde airco: dat verschil lichten wij hieronder kort toe.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Wat is watergekoelde airco?

Soms is het niet mogelijk om een split-aircosysteem te installeren. Bijvoorbeeld wanneer u in een flat woont, of in een complex waar de vereniging van eigenaren niet toestaat dat u een buitenunit plaatst. Ook bij historische monumenten kan het lastig zijn om een split-aircosysteem te installeren, vanwege het ontsierende effect op het pand.

In zulke gevallen is het mogelijk om een watergekoelde airco te installeren. Deze methode bestaat uit een systeem dat zichzelf koelt met verwarmd leidingwater, dat doorgaans een temperatuur van 40 graden heeft. Dit water wordt daarna afgevoerd via de reguliere afvoerwegen. Omdat dit systeem niet met een buitenunit werkt, is het mogelijk om toch uw pand te koelen wanneer u niks aan het exterieur van het pand mag veranderen.

Wat is luchtgekoelde airco?

Luchtgekoelde airco is de meest gekozen variant, meestal met een buitenunit. Tegenwoordig bestaan er echter ook systemen, die helemaal in het pand kunnen worden geïnstalleerd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de unit die normaliter buiten wordt geplaatst in een ruimte zoals de wasruimte te plaatsen.

U dient dan natuurlijk wel over een geschikte ruimte te beschikken waar dit mogelijk is. Welke optie voor u het beste is hangt vooral af van uw specifieke wensen en behoeften.

Home Solution: uw betrouwbare partner voor het installeren van aircosystemen

Zou u graag meer informatie willen ontvangen op het gebied van aircosystemen? Contacteer Home Solution geheel vrijblijvend.

Met vele jaren expertise en ervaring op het gebied van airco installatie, kunnen wij u precies vertellen welke methode en systemen goed bij uw woning passen. Natuurlijk houden wij hierbij ook rekening met de mogelijkheden voor uw specifieke pand.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie