• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Wat te doen bij vochtprobleem na het kopen van een woning?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Wat te doen bij vochtprobleem na het kopen van een woning?

Wat te doen bij vochtprobleem na het kopen van een woning?

Een woning kopen is een lange rit, maar aan het einde ervan kunt u in ieder geval heerlijk genieten van een droomhuis waar u al zo lang op heeft moeten wachten. Maar wat als dat droomhuis ineens een nachtmerrie blijkt te zijn?

Vochtproblemen zijn nooit leuk, maar al helemaal niet wanneer ze de kop opsteken na het kopen van een woning. En u daardoor met extra kosten wordt opgezadeld. Hoe dan te handelen?

Hoe kan een vochtprobleem onzichtbaar zijn?

Vochtproblemen zijn helaas niet altijd even helder en duidelijk waarneembaar. In bepaalde gevallen is de schade helder, zoals bij een lekkage of zwarte schimmel. Maar andere situaties vereisen eerst de visie van een expert, die het vochtprobleem voor u bloot kan leggen. U kunt dan denken aan situaties als:

  • Rottend hout dat in de woning verwerkt is
  • Een lekkage achter de muur
  • Doorslaand vocht dat nog niet duidelijk zichtbaar is op de binnenmuren
  • En natuurlijk: gecamoufleerde vochtplekken door er overheen te schilderen

Vochtproblemen? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Let altijd zeer goed op bij een bezichtiging

Wanneer u een woning op het oog heeft en deze gaat bezichtigen, dan is het altijd een goed plan om een bouwkundig expert een rapport op te laten stellen. Deze kan vele malen beter inzien of er sprake is van onzichtbare vochtproblemen.

Natuurlijk kunt u zelf vast letten op duidelijke tekenen van vocht in de woning, zoals natte of bruine vlekken, schimmelgroei, rottend hout bij deur- en raamkozijnen, de staat van de gevel en de staat van de kelder.

Wat kunt u doen als u te maken krijgt met verborgen gebreken?

Hoe dan ook is het van groot belang, dat u zichtbare gebreken direct meldt tijdens of vlak na de bezichtiging aan de verkoper. Deze krijgt dan nog de kans om hier iets aan te doen. Heeft u onverhoopt toch na de aankoop van uw woning een vochtprobleem ontdekt? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden.

Allereerst zullen verkopers zich veelal indekken in een compromis met behulp van een zogeheten exoneratiebeding. Dit is een clausule, die in feite inhoudt dat de verkoper niet verantwoordelijk is voor achteraf ontdekte verborgen gebreken en dat het huis wordt verkocht in dezelfde staat als tijdens het aankoopproces.

Wat hier echter zeer belangrijk is, is dat de verkopende partij te goeder trouw het huis verkoopt. Wat houdt dit in? Dat deze persoon zelf niet op de hoogte was van het verborgen gebrek. Heeft de verkoper bijvoorbeeld een muurtje met vochtplekken beschilderd? Dan was hij of zij niet te goeder trouw. Blijkt daarentegen achteraf, dat er ergens een onzichtbare lekkage was? Dan was de verkoper wél te goeder trouw.

Hoe te handelen bij een vochtprobleem dat pas na de aankoop van een woning is ontdekt?

Indien u een vochtprobleem ontdekt nadat u een woning heeft aangeschaft, is het verstandig om na te gaan of de verkoper hiervan op de hoogte was. Daarna kunt u beslissen, of het mogelijk is de schadeposten op de verkoper te verhalen.

In ieder geval zult u natuurlijk de schade moeten herstellen en het vochtprobleem op moeten lossen: Home Solution kan u hier uitstekend mee van dienst zijn. Wij kunnen elk denkbaar vochtprobleem op vakkundige, effectieve én snelle wijze behandelen, zodat u alsnog van uw mooie droomhuis kunt genieten zonder zorgen.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie