• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis? Uw woning vaart wel bij een aantal specifieke condities, zoals bijvoorbeeld een niet te hoge of te lage relatieve luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid in een woning heeft namelijk niet alleen gevolgen voor de conditie van uw huis, maar ook uw eigen gezondheid.

Is de luchtvochtigheid te laag, dan zal uw huis al gauw droog aanvoelen. Vooral in de winter is dit het geval, wanneer u de verwarming hoog zet. Nu heeft een té droge lucht of te lage luchtvochtigheid niet direct een negatieve weerslag op uw woning. U kunt er wel lichamelijke hinder van ondervinden. Een droge huid in de winter is een veelgehoorde klacht.

Nog nadeliger dan een te lage luchtvochtigheid is een te hoge luchtvochtigheid in huis. Wanneer u hiermee kampt, krijgt u niet alleen te maken met gezondheidsproblemen, maar in de meeste gevallen ook met vochtproblemen die schade aan uw woning kunnen veroorzaken.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid in uw woning wordt eigenlijk aangeduid met de term "relatieve luchtvochtigheid". De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp er op een gegeven moment in de circulerende lucht aanwezig is. Belangrijke andere invloeden die bijdragen aan de hoogte van de relatieve luchtvochtigheid zijn de temperatuur in een ruimte en de luchtdruk.

De relatieve luchtvochtigheid wordt aangeduid in een percentage. Wanneer dit percentage tussen de 40% en 60% ligt, dan spreken we van de ideale lichtvochtigheid. De lucht bestaat dan voor ongeveer de helft uit waterdamp. Dit percentage is het meest gezond voor u en uw woning.

Hoe de luchtvochtigheid in huis meten?

Om te achterhalen wat de exacte luchtvochtigheid in uw huis is, kunt u een vochtmeter kopen die precies opmeet hoeveel waterdamp de lucht bevat.
Is de luchtvochtigheid te laag, dan kunt u overwegen om wat bakjes met water aan de verwarming te hangen opdat het water kan verdampen. Is de relatieve luchtvochtigheid echter te hoog, dan is het probleem soms ietwat moeilijker op te lossen. Vaak kan het helpen om even een raam of deur open te zetten, om frisse, droge lucht binnen te laten, en de ruimte te ventileren.

Soms kan het zo zijn dat de luchtvochtigheid na het sluiten van het raam of de deur weer omhoog schiet. In dat geval is er waarschijnlijk sprake van een vochtprobleem in uw huis. In de zogenaamde "natte ruimten" zoals de keuken en badkamer is een ietwat hogere luchtvochtigheid tijdelijk normaal. Niettemin zou deze luchtvochtigheid structureel moeten teruggebracht  worden naar een ideaal niveau om vochtschade te voorkomen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Hoe een te hoge luchtvochtigheid verlagen?

Heeft u structureel last van een te hoge luchtvochtigheid in huis? Dan is er iets aan de hand. Vaak is er sprake van een teveel aan vocht als gevolg van condens of condensatieproblemen. Dit kan gemakkelijk verholpen worden door het installeren van een ventilatiesysteem. Mechanische ventilatiesystemen zijn vaak uitgerust met een automatische sensor die continu de luchtvochtigheid meet.
Is er een ander vochtprobleem, dan zal ook dit opgelost moeten worden om weer over een ideale luchtvochtigheid in huis te beschikken.

Home Solution kan u met elk denkbaar vochtprobleem helpen. Wij hebben zeer ruime expertise in vochtbestrijding, waardoor wij exact kunnen bepalen wat er precies aan de hand is. Vervolgens kunnen wij u uitstekend adviseren omtrent de te nemen vervolgstappen om de hoge luchtvochtigheid in huis te verlagen. Neem nu contact met ons op en vraag naar uw gratis vochtanalyse!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie