We moeten onze ecologische voetafdruk verkleinen en daarom zijn duurzame energieoplossingen belangrijker dan ooit. In nieuwbouwwoningen zijn warmtepompen de norm geworden. In dit artikel vertellen we je over de voordelen van warmtepompen en we geven je meer uitleg over welke warmtepompen er allemaal bestaan.
Meer info of gratis offerte voor warmtepomp en airco? →Contacteer ons vrijblijvend
Wat is een warmtepomp precies?
Een warmtepomp is een geavanceerd verwarmingssysteem dat warmte uit de omgeving haalt en die gebruikt om een woning te verwarmen. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen die fossiele brandstoffen verbranden, maakt een warmtepomp gebruik van duurzame energiebronnen, zoals de warmte in de lucht, de bodem of het grondwater. De warmtepomp gebruikt elektriciteit om de gewonnen warmte naar een hoger temperatuurniveau te brengen, zodat het geschikt is om de woning te verwarmen.
Je kan het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp opvangen met zonnepanelen. Zo maak je het geheel extra energiezuinig.
Zijn warmtepompen de enige optie voor nieuwbouwwoningen?
In Vlaanderen wordt de keuze voor verwarmingssystemen in nieuwbouwwoningen steeds meer beïnvloed door duurzaamheidsmaatregelen en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen. Sinds 1 januari 2021 is het namelijk niet meer toegestaan om in nieuwe woningen een nieuwe aardgasaansluiting te plaatsen, tenzij er geen andere technische mogelijkheid is.
Dit betekent dat warmtepompen in de praktijk de standaard zijn geworden voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Warmtepompen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte in de lucht, bodem of grondwater, en zijn een energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen op basis van aardgas of stookolie.
Welke soorten warmtepompen zijn er?
Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt voor je nieuwbouwwoning. De keuze voor het type warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte, het warmteafgiftesysteem en je budget.
Lucht-luchtwarmtepomp
Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan de binnenruimte door middel van een luchtverwarmingssysteem. Het is vooral geschikt voor ruimteverwarming en kan ook fungeren als airconditioning in de zomer, omdat het de warmte ook in omgekeerde richting kan verplaatsen. Het is vooral aangeraden als bijverwarming.
Lucht-waterwarmtepomp
Een lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan een watergebaseerd verwarmingssysteem, zoals vloerverwarming, radiatoren of een warmwaterboiler. Het wordt gebruikt voor ruimteverwarming en het leveren van warm water in huis.
Water-waterwarmtepomp
Een water-waterwarmtepomp maakt gebruik van de warmte uit grondwater en geeft die af aan een watergebaseerd verwarmingssysteem. Deze technologie is duurder dan de voorgaande.
Geothermische warmtepomp
Deze warmtepomp gebruikt de constante temperatuur van de ondergrond om warmte te onttrekken en te leveren. Een netwerk van buizen, horizontaal of verticaal in de grond geïnstalleerd, transporteert een vloeistof die warmte opneemt vanuit de grond en die naar het verwarmingssysteem van de woning transporteert. Hier hangt een prijskaartje aan.
Wat zijn de voordelen van warmtepompen in nieuwbouwwoningen
Een duurzame nieuwbouwwoning
Warmtepompen zijn bijzonder energiezuinig en efficiënt. Ze kunnen tot wel vier keer meer energie produceren dan ze verbruiken, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op de energierekening van de bewoners. De warmtepomp produceert geen schadelijke emissies en is onafhankelijk van fossiele brandstoffen Zo verlagen warmtepompen de CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, waardoor ze een waardevolle bijdrage leveren aan het verminderen van de milieu-impact.
De warmtepomp is een interessante investering
Het is waar dat warmtepompen een stevige investering vormen, maar je investeert natuurlijk in de lange termijn. Na enkele jaren heb je die warmtepomp, dankzij de lage energiefacturen en waardestijging van je woning, alweer terugverdiend.
De overheid stimuleert bovendien het gebruik van duurzame verwarmingssystemen, zoals warmtepompen, door middel van subsidies en premies. Je maakt bij het installeren van een warmtepomp in een nieuwbouwwoning aanspraak op de verminderde onroerende voorheffing.
De warmtepomp in je nieuwbouwwoning biedt comfort
De warmtepomp in je nieuwbouwwoning biedt niet alleen verwarming in de winter, maar kan ook dienen als airconditioningsysteem in de zomer. Warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen, waardoor ze het hele jaar door zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Bovendien zijn sommige warmtepompen compatibel met vloerverwarming en radiatoren, zoals we hierboven hebben uitgelegd, waardoor ze makkelijk kunnen worden geïntegreerd in verschillende soorten nieuwbouwwoningen.
Waardestijging van de woning
Nieuwbouwwoningen met warmtepompen zijn aantrekkelijker voor potentiële kopers. Het installeren van een warmtepomp verhoogt dus niet alleen de energie-efficiëntie van de woning, maar zal ook de waarde van het onroerend goed verhogen.
Warmtepompen kunnen trouwens ook in renovatieprojecten
De toekomst ziet er dus veelbelovend uit voor warmtepompen in nieuwbouwwoningen. Wie een warmtepomp installeert, maakt zijn woning toekomst-proof. Maar ook voor renovatieprojecten kan een warmtepomp erg interessant zijn.
- Je moet de woning dan wel eerst goed isoleren. Doe je dat niet, dan zal er te veel warmte ontsnappen en krijg je op het einde van de maand alsnog een hoge elektriciteitsfactuur in de bus.
- De ontwikkeling van hybride warmtepompen, die samenwerken met bestaande verwarmingssystemen, maken het extra makkelijk om een bestaande woning groener te maken.
Home Solution installeert een warmtepomp in jouw nieuwbouwwoning
Ben je op zoek naar een warmtepomp voor jouw nieuwbouw? Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken volgens je actuele verwarmingsnoden, de geldende regels en je verbruik. Onze expert komt graag vrijblijvend bij je langs om de situatie in kaart te brengen en een offerte op te maken. Contacteer ons snel voor een afspraak.