• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Verluchting badkamer: wat is het beste systeem + ventilatienormen?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Verluchting badkamer: wat is het beste systeem + ventilatienormen?

Verluchting badkamer: wat is het beste systeem + ventilatienormen?

Ventilatie begint steeds meer een prominente rol te krijgen bij renovaties en verbouwingen. En dan komt ook verluchting in de badkamer in het vizier. Vroeger keek men hier niet zo nauw naar, maar sinds het ontstaan van de EPB zijn mensen hier een stuk meer op gaan letten. De EPB (energie, prestatie en binnenklimaat) schrijft diverse normen voor waaraan huizen moeten voldoen. De reden achter de EPB-eisen is het feit dat de overheid energieverspilling terug wil dringen, maar ook de uitstoot van CO2 wil beperken.

Wilt u binnenkort uw woning verbouwen of opknappen? En wilt u daarbij een ventilatiesysteem in uw woning installeren? Dan is het goed om deze EPB-eisen eens na te lopen, zodat u zeker weet dat uw nieuwe ventilatiesysteem voldoet aan de geldende vereisten. Wij vertellen u vast iets meer over goede verluchting in de badkamer en wanneer dit valt binnen de huidige ventilatienormen.

Het belang van goede verluchting in de badkamer

Ventilatie is een zeer populair onderwerp geworden, sinds men heeft achterhaald dat ventilatie veel soorten vochtproblemen kan oplossen. Niet alleen dat; door een ventilatiesysteem te installeren, garandeert u dat de lucht binnenshuis van goede en gezonde kwaliteit is. Hier vaart uw woning niet alleen wel bij, maar uw eigen gezondheid ook. Zeker in een ruimte als de badkamer, omdat u hier dagelijks veel met vocht en water doet en dat kan condenseren tegen oppervlakken wanneer u niet genoeg ventilatiemogelijkheden heeft.

Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat vocht en schimmels in huis kunnen leiden tot een zeer brede verscheidenheid aan lichamelijke klachten. U kunt denken aan milde symptomen als niesbuien en een snotneus, maar ook allergieën kunnen de kop opsteken en klachten die lijken op ergere aandoeningen zoals astma en COPD. Het is daarom van groot belang, dat u ervoor zorgt dat uw woning beschikt over voldoende frisse en droge lucht.

Welke ventilatienormen gelden volgens de EPB?

De overheid doet ook een duit in het zakje met de EPB. Door regels op te stellen aangaande de energieprestaties van woningen, hoopt men dat woningen in de toekomst beter voldoen aan bepaalde milieuvereisten. Omdat ventilatie zo belangrijk is voor een gezond leefklimaat, maakt het ook een prominent onderdeel uit van de regels die in de EPB zijn beschreven. Voor ventilatie gelden de volgende eisen:

  • Iedere woning moet in staat zijn om 3.6m³ lucht per uur aan en af te voeren
  • Het maakt niet uit wat voor systeem u hiervoor gebruikt
  • Een mechanisch systeem zorgt tevens voor energiebesparing dus het heeft wel de voorkeur

Andere regels die van belang zijn met betrekking tot ventilatie

Naast de eis met betrekking tot de hoeveelheid lucht, dienen toevoerruimten ook voorzien te zijn van minimaal één toevoeropening. Dit kan een rooster in het raam of de muur zijn, of een mechanische toevoer. In tussenruimten zoals de overloop en hal dient u roosters in de binnendeuren aan te brengen, tenzij de ruimte tussen de deur en de grond minimaal één centimeter bedraagt. Tot slot dienen natte ruimten voorzien te zijn van een verticaal afvoerkanaal.

Wat is de beste verluchting in de badkamer?

Om het beste systeem in uw situatie te implementeren, is het verstandig om eens een uitgebreide gratis vochtdiagnose uit te laten voeren. Home Solution kan u hier uitstekend mee helpen. Wij brengen precies in kaart hoeveel lucht er gemiddeld aan- en afgevoerd moet worden in uw badkamer en kunnen u daarna vertellen, welke systemen wij kunnen plaatsen om dit op te lossen. Zodat u gegarandeerd aan alle EPB-normen voldoet op dit vlak. Bel ons meteen voor een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie