• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Optrekkend vocht betonvloer: hoe pak je het aan?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Optrekkend vocht betonvloer: hoe pak je het aan?

Optrekkend vocht betonvloer: hoe pak je het aan?

Beton lijkt misschien een zeer sterk materiaal, waterdicht is het allerminst. Een betonnen vloer heeft eigenlijk een zeer poreus karakter waardoor het vocht sneller binnen sijpelt door de vloer en vochtproblemen veroorzaakt. Daarom kan je beter eens denken aan het afdichten en vochtvrij maken van je betonnen vloer. Hoe gaan we bij Home Solution daarmee te werk? Dat lees je hier.

Gevolgen van vocht in betonvloer

Een vochtige vloer brengt veel andere vervelende problemen met zich mee zoals schimmel en meeldauw. Een slechte luchtcirculatie in kelders kan het proces versnellen en dus verergeren.

Het vocht kan namelijk niet weg en begint stilaan te schimmelen. Door de schimmel gaat de ruimte na een tijd ook erg onfris ruiken en de ruimte zelfs voorgoed beschadigen. Gelukkig kan dit scenario voorkomen worden door op tijd actie te ondernemen.

Waterdicht maken van betonvloer: de stappen

Stap 1: de condensatietest met tape

Voor je aan het echte werk kan beginnen, moet je eerst weten in welke mate je vloer vochtig is. Met een simpele condensatietest check je eerst hoe vochtig je vloer is. Plak een klein stukje tape op de natte vloer en controleer na een periode van 24 uur het vocht dat er op de tape hangt.

Is er veel condens op de tape? Dan moeten we nog even wachten met het dichten van je betonvloer. Afdichtingsproducten moet je namelijk gebruiken op een redelijk droge vloer.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Stap 2: Maak de vloer schoon

Eens je betonnen vloer helemaal droog is, is het noodzakelijk dat elk vuiltje en alle schimmels eerst van de vloer verwijderd is. Een grote schoonmaak is dus van essentieel belang. Een propere vloer is namelijk belangrijk bij het afdichten of ‘sealen’ van een betonvloer.

Begin met het stofzuigen van de ruimte en schrob daarna alles grondig met een schrobbezem. Doe vervolgens wat bleekmiddel in warm water. Het bleekmiddel doodt inmiddels de schimmel en/of meeldauw. Opgelet! Maak zeker ook alles in de hoeken schoon. Insecten en schimmels kunnen zich er nog nestelen en zich alsnog verspreiden.

Stap 3: Droog opnieuw de vloer

Is je vloer helemaal schoon? Dan moet hij opnieuw zo droog mogelijk gemaakt worden. Dit doe je het beste op droge dagen met een kleine luchtvochtigheid. Op zo’n dagen droogt de vloer veel sneller.

Hoe ga je de vloer drogen? Gebruik een luchtontvochtiger of vloerventilator. Als je vloer droog is, doe je opnieuw een condensatietest met de tape. Nog steeds te vochtig? Droog dan opnieuw tot op het moment dat er geen vocht meer aan de tape hangt.

Stap 4: De vloer waterdicht maken met een sealer

Bij het waterdicht maken van betonvloeren gebruiken we speciale sealers. Een populaire optie voor doe-het-zelvers is een epoxy beton sealer. Maar deze sealer is echter enkel voor de top coating en dringt dus niet volledig door in de vloer. Gevolg? Bubbels vormen zich in de coating en vocht krijgt weer de kans om binnen te sijpelen. Geen 100 % zekerheid op waterdichtheid.

Dé sealer voor betonvloeren is in werkelijkheid een penetrerende beton sealer. Deze permanente sealer garandeert, in vergelijking met epoxy beton sealer, 100 % waterdichtheid en moet in normale omstandigheden maar één keer aangebracht worden.

Hoe brengen we de sealer aan?

De sealer brengen we aan met een spuit of een roller. Extra vocht kan binnensijpelen via haarscheuren in randen en hoeken, dus daar letten we ook zeker op bij het aanbrengen.

Heel grote scheuren zullen we eerst moeten hervullen met cement alvorens ze te dichten met de sealer. Zijn we klaar met sealen? Dan moet het middel 24 uur drogen. Daarna brengen we nog een laag aan en laten we nog eens 24 uur drogen. Resultaat: een droge vloer!

Home Solution maakt je vloer waterdicht

Wil je graag advies van een professional of laat je het werk liever meteen doen door een expert? Home Solution is een specialist in vochtbestrijding en lost elk vochtprobleem met grote precisie op. Wij gaan graag aan de slag met je betonnen vloer. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie