• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Uw muren onderkappen of onderzagen tegen opstijgend vocht: een goed idee?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Uw muren onderkappen of onderzagen tegen opstijgend vocht: een goed idee?

Uw muren onderkappen of onderzagen tegen opstijgend vocht: een goed idee?

Heeft u in uw woning last van opstijgend vocht en weet u niet hoe u dit moet aanpakken? Dan heeft u misschien al gehoord van het onderkappen of onderzagen van uw muren als behandelmethode.

Maar is dat wel een goed idee? Zijn er geen alternatieven die beter zijn? Wij lichten het graag even toe.

Het probleem: optrekkend vocht

Opstijgend vocht kan voor veel problemen zorgen in een woning. Wanneer grondvocht via uw muren binnentreedt, dan zal dit op termijn ook binnenmuren aantasten. Het is daarom altijd belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de staat waarin uw pand verkeert, zodat u tijdig aan oplossingen kunt denken. Home Solution kan u met elk denkbaar vochtprobleem altijd uitstekend bijstaan.

Heeft mijn huis daar dan geen waterkering voor?

Sinds de jaren ’60 werden woningen steeds meer voorzien van een spouwmuur met waterkering. Vooral deze waterkering zorgt ervoor dat vocht van buitenaf geen contact meer kan maken met materialen binnenshuis.

Wanneer u momenteel niet over een spouwmuur met waterkering beschikt, dan bestaat er een redelijke kans dat u ooit met opstijgend vocht te maken krijgt.

Dit geldt ook voor woningen waar die vochtwerende laag versleten, beschadigd of niet goed geplaatst is. Vocht kan dan alsnog in uw woning terecht komen. Daarom kunt u in bepaalde gevallen besluiten om deze waterkering opnieuw aan te brengen, hier gaan natuurlijk wel de nodige werkzaamheden aan vooraf. Hieronder leggen wij uit hoe zowel onderkappen als onderzagen precies werkt.

Uw muren onderkappen: niet altijd een goed idee

Bij het onderkappen van muren wordt per strekkende meter uw woning onderkapt, waarna de waterkering stukje voor stukje kan worden aangebracht of vervangen.

Hier komen we meteen bij het grootste nadeel van muren onderkappen: u dient er rekening mee te houden dat onderkappen een erg tijdrovende en drastische ingreep is.

De uiteindelijke kosten voor het onderkappen van uw muren zijn afhankelijk van de oppervlakte die aangepakt moet worden: het aantal strekkende meters. Ook de dikte van de muren speelt een rol, want hoe dikker, hoe langer het duurt voordat het af is. U kunt in ieder geval denken aan een richtprijs tussen 125 tot 175 euro per lopende meter. Let er ook op, dat het afwerken van de muren na de werkzaamheden niet is inbegrepen.

Deze methode zouden we dus alleen adviseren wanneer u een grote renovatie of verbouwing van de buitenmuren plant. Anders zullen de kosten niet afwegen tegen de baten.

Uw muren onderzagen heeft ook nadelen

Eigenlijk kan je hetzelfde zeggen over onderzagen. Dat is een alternatief voor onderkappen waarbij de muren worden doorgefreesd met een slijpschijf om een waterkering te plaatsen ter hoogte van de begane grond.

Deze methode is iets minder heftig, omdat het niet nodig is uw gehele gevel op begane grondniveau open te breken, maar het blijft ook prijzig. Bij onderzagen wordt de prijs op eenzelfde manier bepaald: per lopende meter. Ook in dit geval geldt een richtprijs van 125 tot 175 euro.

Ook hier zouden we zeggen: alleen doen wanneer u de buitenkant van de woning echt structureel gaat veranderen. Anders loopt de kost te hoog op.

Wat dan wel doen tegen opstijgend vocht?

Wilt u af zijn van opstijgend vocht en uw woning goed beschermen? Dan volstaat het in 90% van de gevallen om muurinjectie toe te passen.

Daarbij brengen we een vochtwerend middel in net boven de grond. Dat zal het vocht afvoeren dat reeds in de muur aanwezig is, alsook nieuw vocht belemmeren. Deze methode is een pak eenvoudiger en goedkoper en heeft geen grote impact op uw muren. Terwijl het even doeltreffend is op termijn.

Heeft u optrekkend vocht of een ander vochtprobleem in huis? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, wij kunnen uw huis inspecteren op vochtproblemen en u de beste oplossing aanbieden.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie