• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Mag je zelf een airco-installatie plaatsen?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Mag je zelf een airco-installatie plaatsen?

Mag je zelf een airco-installatie plaatsen?

Onze zomers worden de laatste decennia alsmaar heter en de vraag naar een efficiënt aircosysteem? Die wordt daardoor steeds groter. Jij hebt het ook besloten: je wilt verkoeling in je woning. Zo snel mogelijk. Kan je zelf aan de slag of laat je beter een officieel installateur dit voor je doen? Ontdek hier alles over het installeren van een aircosysteem.

Aircosystemen: welke kies je?

Eerst en vooral is het belangrijk om te beslissen over de manier waarop je het aircosysteem in het gebruik gaat nemen. Wil je je hele woning of zelfs een heel magazijn verkoelen? Of denk je enkel aan specifieke ruimtes zoals airco in je bureau of je slaapkamer? Enkele wanneer je precies weet welke ruimte je op welke wijze wilt verkoelen, kan je overgaan naar de keuze van het aircosysteem. Er zijn drie grote soorten airco’s:

Video: hoe vind je nu de beste airco-installatie?

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

1. Een mobiel aircosysteem

Bij een mobiele airco zijn geen grote breekwerken nodig en heb je dus geen installatiekosten. Dit soort airco wordt vaak tijdelijk gebruikt als tussenoplossing en moet je dus niet écht installeren zoals een vast aircosysteem.

Je zal enkel een afvoerleiding zo tactisch mogelijk moeten plaatsen bij een raamopening of dakvenster en alles moet zo dicht mogelijk worden gemaakt. Wil je deze op lange termijn gebruiken voor één specifieke plek? Dan raden we aan om een speciale luchtafvoer in de muur te maken.

2. Een split aircosysteem

Bij dit systeem is er sprake van één binnenunit en één buitenunit die direct aan elkaar verbonden worden en waar er dus geen extra leidingen aan te pas komen. Er zal enkel een gat moeten geboord worden in de muur waar je deze wilt installeren. Hiermee kan je ook één enkele ruimte voorzien van verkoeling.

3. Een multi aircosysteem

Dit soort airco vergt wel wat tijd en breekwerk omdat de buitenunit met verschillende binnenunits in de woning moet verbonden worden via leidingen. Wil je de airco op een subtiele manier in je interieur plaatsen? Dan zal dit wel wat meer kosten en ook iets langer duren. Ook de keuze van de soort binnenairco zal de prijs en de installatietijd beïnvloeden: kies je voor een vloer- of wandairco? Dan gaan de installatiewerken iets sneller dan als je gaat voor een plafondairco.

Ik wil zelf mijn airco installeren, kan dat?

In principe kan dat wel, maar je hebt er wel wat specifiek werkmateriaal voor nodig zoals afwerkmiddelen, kabels en goten en leidingen. Daarnaast helpt het ook als je de nodige kennis hebt om de isolatie stand te laten houden en koudebruggen te vermijden tijdens de installatie. En natuurlijk is ook de afstand tussen de units van groot belang, dat gaat immers de goede werking en het optimale energieverbruik verzekeren.

Het is dus wel toegestaan om dit zelf te doen, maar het is wel een erg complexe klus waarbij je snel iets verkeerd of onvoldoende goed doet, daarom laten de meeste mensen het in de praktijk over aan een professionele installateur.

Airco liever laten installeren? Home Solution doet het voor jou!

Denk je aan het installeren van een aircosysteem voor tijdens de hete zomerdag en wil je graag met een expert spreken over de mogelijkheden? De specialisten bij Home Solution staan je graag te woord. Bel ons nu en wij beantwoorden al je vragen! Maak je liever direct een afspraak? Contacteer ons vandaag nog!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie