• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Lucht-lucht warmtepomp versus traditionele HVAC-systemen

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Lucht-lucht warmtepomp versus traditionele HVAC-systemen

Lucht-lucht warmtepomp versus traditionele HVAC-systemen

Warmtepompen worden de verwarmingssystemen van de toekomst genoemd. En daar is een goede reden voor. Ze werken niet op fossiele brandstoffen, maar op elektriciteit en verbruiken weinig energie in vergelijking met de warmte die ze kunnen opwekken. Traditionele HVAC-systemen lijken stilaan tot het verleden te behoren.

De populairste warmtepomp is de lucht-lucht warmtepomp. Hieronder maken we de vergelijking op tussen die lucht-lucht warmtepomp en de traditioneel HVAC-systemen.

Meer info of gratis offerte voor warmtepomp of verwarming? →Contacteer ons vrijblijvend

Hoe werkt een lucht-luchtwarmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is een innovatief systeem dat warmte onttrekt aan de buitenomgeving en daarmee je woning verwarmt. Het klinkt erg futuristisch, maar toch hebben heel wat mensen al een lucht-lucht warmtepomp in huis. Moderne aircosystemen werken namelijk op net dezelfde manier, maar dan omgekeerd.

De lucht-luchtwarmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. In de buitenunit bevindt zich het werkelijke koelsysteem. Het is een systeem met koelvloeistof die opwarmt via de buitenlucht. De warmtepomp zet het gas dat bij dat proces ontstaat onder druk, waardoor het nog extra opwarmt. Die warme damp verhit vervolgens de lucht via een buizensysteem en de warme lucht wordt vervolgens naar de binnenunit vervoerd, waar het in de ruimte geblazen wordt.

Je kan verschillende binnenunits installeren in verschillende ruimtes binnenshuis. Je kan meerdere binnenunits aansluiten op een en dezelfde buitenunit, vergelijkbaar met radiatoren van een traditioneel HVAC-systeem.

Wanneer is een lucht-lucht warmtepomp beter dan een traditioneel HVAC-systeem?

Een lucht-lucht warmtepomp is een uitstekende manier om je woning te verwarmen. Maar niet alle woningen hebben baat bij een lucht-lucht warmtepomp. We raden de warmtepomp enkel aan in gerenoveerde woningen die goed geïsoleerd werden. In oude woningen ontsnapt er te veel warmte en zal de warmtepomp te veel elektriciteit nodig hebben om de woning op te warmen. Je zal dan niet besparen op je energiefactuur.

Een lucht-lucht warmtepomp is om dezelfde reden niet de ideale manier om je woning centraal te verwarmen. Er is dan te veel elektriciteit nodig. Je kan de lucht-lucht warmtepomp wel gebruiken als bijverwarming. Heb je al een centraal verwarmingssysteem, maar wil je minder gas verbruiken? Dan is een lucht-lucht warmtepomp met verschillende binnenunits, vooral in niet-verwarmde ruimtes, precies wat je zoekt. Zo verbruik je minder gas en amper elektriciteit voor de warmtepomp.

Een uitzondering is een klein appartement. Daar kan je de lucht-lucht warmtepomp, mits goede isolatie, wel als hoofdverwarming gebruiken.

Wat zijn de voordelen van een lucht-lucht warmtepomp?

Het grote voordeel van lucht-lucht warmtepompen is dat ze geen gebruik maken van fossiele brandstoffen, enkel van elektriciteit. Hernieuwbare energie dus. Daarnaast gebruiken ze ook weinig elektriciteit om veel warmte op te wekken. Lucht-lucht warmtepompen zijn efficiënte verwarmingssystemen, wanneer je woning goed geïsoleerd is.

Verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp gaat daarnaast ook snel. De warme lucht verspreidt zich binnen enkele minuten door de ruimte. Je hoeft dus niet te wachten, zoals je dat bij de HVAC-verwarming wel moet doen.

Nog een reden waarom veel mensen voor een lucht-lucht warmtepomp kiezen, is dat je het systeem in de zomer ook als airco kan gebruiken. De werking van de lucht-lucht warmtepomp wordt dan omgekeerd en de woning wordt afgekoeld.

De lucht-lucht warmtepomp is bovendien de goedkoopste soort warmtepomp. De aankoopkost ligt laag waardoor de warmtepomp zich relatief snel terugverdient. Je zal je gasfactuur namelijk snel zien dalen wanneer je deels of gedeeltelijk overstapt van traditioneel HVAC-systemen op de warmtepomp.

Verder zijn lucht-lucht warmtepompen makkelijk te installeren. Er komen amper breekwerken aan te pas. Dat betekent dus weinig extra installatiekosten. De binnenunits van een lucht-lucht warmtepomp lijken op de typische aircosystemen, maar je kan ook kiezen voor subtielere units. De binnenunit kan bijvoorbeeld weggewerkt worden in de muur of het plafond, zodat je enkel een rooster ziet. Geen airco-units of radiatoren dus. Lucht-lucht warmtepompen kunnen met andere woorden erg stijlvolle verwarmingssystemen zijn.

Wanneer kies je beter voor een traditioneel HVAC-systeem?

De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht. Dat lukt zonder problemen tot temperaturen van -7 graden. Op heel erg koude winterdagen zal een lucht-lucht warmtepomp dus niet optimaal werken. Net wanneer je het verwarmingssysteem het meest nodig hebt. Onder andere daarom is een warmtepomp vooral een goed idee als bijverwarming.

Heb je nog geen centraal verwarmingssysteem, maar wil je geen gas gebruiken? Dan raden we de lucht-waterpomp aan. Dat systeem kan je namelijk combineren met radiatoren, net als een traditioneel HVAC-systeem. Zo verwarm je zonder problemen je woning, bij welke buitentemperaturen dan ook. Ook hier geldt dat je de woning eerst goed moet isoleren, om minder elektriciteit te verbruiken.

Premies voor een lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp is een groen verwarmingssysteem. Dat betekent dat je er ook een premie voor kan aanvragen. Je hebt bij de installatie van een warmtepomp recht op de Mijn VerbouwPremie, die je makkelijk online kan aanvragen. Hoeveel de premie bedraagt, hangt af van je inkomen en gezinssituatie. In het meest voordelige geval krijg je vijftig procent van de factuur terugbetaald.

Home Solution installeert lucht-lucht warmtepompen in je woning

Ben je overtuigd van alle voordelen die lucht-lucht warmtepompen bieden? Home Solution installeert lucht-lucht warmtepompen in jouw woning. Dat doen we met expertise en bakken ervaring. Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie