• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Airco plaatsen in kleine ruimte? Is dat nuttig en wat moet je weten?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Airco plaatsen in kleine ruimte? Is dat nuttig en wat moet je weten?

Airco plaatsen in kleine ruimte? Is dat nuttig en wat moet je weten?

Nood aan een airco op een relatief klein oppervlak? Velen kiezen voor kleine ruimtes in hun woning voor kleine mobiele airco’s of mini airco’s in plaats van een volledig en vast ventilatiesysteem te installeren. Zo’n mini airco’s kunnen inderdaad als snelle oplossing dienen en is zeer eenvoudig in gebruik. Maar is het wel de beste oplossing?

Kleine mobiele airconditioning: de voordelen

Als je alleen een flexibele oplossing nodig hebt voor heel af en toe, is een mobiele airco ideaal in gebruik. Je vindt zo’n toestel namelijk in praktisch alle elektrozaken en kan het helemaal zelf installeren zonder nodige breekwerken. Een heel handige en compacte oplossing voor hete zomerdagen: ‘s morgens zet je hem in je werkruimte, ’s middags verplaatst hij mee tijdens de lunch en ’s avonds verhuist die samen met jou naar de slaapkamer.

Kijk wel zeker de capaciteit van de mini-airco na en of dit de ruimte voldoende kan ventileren, omdat kleine aircosystemen ook een kleinere capaciteit hebben. Ook hebben deze mobiele airco’s een afvoer naar buiten nodig, dus zorg zeker dat die afvoer er ook is.

Nadelen van een mobiele mini-airco

Meestal is de enige afvoermogelijkheid via een speciale buis uit het raam naar buiten te hangen. Helaas ga je ook niet erg veel besparen op je energiekosten met een mini-airco: de kostprijs liggen gemiddeld zelfs hoger. Niet erg zuinig dus, en ook niet super duurzaam. Bovendien maakt een mini-airco iets meer lawaai dan een normale airco, omdat hij het proces van het koelmechanisme ook in de ruimte zich voordoet.

Split airco: hét alternatief

Wil je zeker zijn dat de ruimtes in je huis voldoende geventileerd worden? Dan ga je toch beter voor een vast aircosysteem. Een split airco is dan de beste optie! Dit aircosysteem werkt namelijk met één buitenunit en één binnenunit waarbij de buitenunit de lucht koelt en de binnenunit de gekoelde lucht laat binnenstromen. Vermits de buitenunit het meeste geluid maakt, is het binnenshuis muisstil. Bij een multi-split airco kunnen er zelfs tot maar liefst 8 binnenunits aan één buitenunit gekoppeld worden. Zo kan je dus zorgen voor koele lucht in meerdere ruimtes tegelijk.

De binnenunits worden vervolgens aan de muur, vloer of plafond bevestigd. Als je aan het bouwen bent, kan je vragen om deze binnenunits in de wanden of verlaagde plafonds te installeren.

Airco laten installeren? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Voordelen van de split airco

1. Geen vervelend geluid

Aangezien de buitenunit het grote werk levert, zal je binnenshuis geen last hebben van een airco-geluid. Bij een kleine mobiele airco is dit wel het geval.

2. Flexibel en compact

De binnenunits kunnen in elke ruimte van model en van plaats verschillen en ook de grootte van de binnenunits kan beperkt worden. Ook is bij een split aircosysteem de locatie van de buitenunit niet afhankelijk van de plek van de binnenunits en heb je dus meer vrijheid wat betreft de plaatsing. Resultaat: je ruimte wordt niet overheerst door de airconditioning. Er kunnen bovendien binnenunits zonder probleem later toegevoegd worden.

Video: Airco bestellen? Wacht niet tot de zomermaanden

Airco plaatsen? Vraag advies aan een expert

Ben je van plan om een airco aan te schaffen maar weet je niet goed wat de beste keuze is voor jouw woning? De experts van Home Solution helpen je graag verder met al je aircovragen. Contacteer ons nu of maak een vrijblijvende afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie