• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Airco of warmtepomp?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Airco of warmtepomp?

Airco of warmtepomp?

Investeer je beter in een aircosysteem of is een warmtepomp installeren een betere zaak? Eigenlijk lijken beide toestellen enorm op elkaar, maar welke is de beste investering voor in je woning? Dat hangt af van waar je prioriteiten liggen, natuurlijk. Hieronder een overzicht met de voor- en nadelen van beide toestellen.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Warmtepomp: handig milieuvriendelijk

Een investering in een warmtepomp is een erg duurzame beslissing. Het toestel verwarmt namelijk op een milieuvriendelijk je huis en je sanitair. Bovendien kan een warmtepomp veel verschillende bronnen gebruiken om warmte te genereren. De ene warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, terwijl een ander warmtepomp toestel warmte haalt uit de aardbodem of het grondwater.

Bovendien kunnen enkele ook de functie van de airco op zich nemen en je woning in de zomer koelen! Twee vliegen in één klap. Er bestaan momenteel 4 verschillende soorten warmtepompen:

1. De lucht lucht warmtepomp: de goedkoopste variant

Deze werkt via een buitenunit die de buitenlucht omzet in warme lucht en een binnenunit die deze vervolgens in de woning blaast. Dit systeem werkt eigenlijk hetzelfde als een airco systeem waarbij er ook enkel wordt gebruik gemaakt van lucht om de woning te verwarmen of te koelen.

De lucht water warmtepomp: ideaal voor zwembadverwarming

Deze soort warmtepomp werkt ongeveer hetzelfde als de bovenstaande, maar gebruikt in plaats van lucht, water om de woning te verwarmen. Daarom wordt deze vaak aangesloten op de centrale verwarming of de vloerverwarming.

Deze waterpomp is het populairst bij zwembadverwarming! Bovendien kan de lucht waterpomp in de zomer ook de functie van de airco vervangen door te koelen. Dit wordt wel eens passieve koeling genoemd.

De grond water warmtepomp: warmte uit de aardbodem

Deze warmtepomp zal de warmte halen uit de aardbodem. Deze soort pomp is iets duurder dan de anderen omdat de installatie ervan iets meer moeite kost: er komen namelijk dure grondboringen aan te pas zodat de warmte diep in de grond kan dienen om je woning te verwarmen. Dit is dus een veel grotere investering. Met de grond water pomp kan je ook in de zomer je woning koelen!

Water water warmtepomp

In vergelijking met de grond water warmtepomp, zal dit toestel warmte halen uit het grondwater in plaats van de aardbodem. Dit gebeurt op ongeveer dezelfde manier via grondboring, wat betekent dat dit ook een grote investering is, maar is de zomer ook in staat om te koelen.

Aircosysteem: belangrijkste verschillen

Wat is nu precies het verschil tussen een airco en een warmtepomp? 

Een airco werkt zoals een lucht lucht warmtepomp of een lucht water warmtepomp: koeling of verwarming wordt verzorgd via koude lucht. Natuurlijk kan een warmtepomp de warmte uit de lucht halen en gebruiken voor het verwarmingssysteem en de vloerverwarming: handig en ecologisch.

Een aircosysteem werkt daarentegen iets effectiever dan een warmtepomp: een pomp werkt via passieve koeling waardoor dit minder z’n koeling effect gaat hebben dan een aircosysteem. Wil je telkens instant verkoeling? Dan is het aanschaffen van een airco een beter idee.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Home Solution: je partner bij verwarmen of verkoelen

Wil je graag de temperatuur in huis kunnen regelen maar weet je nog niet wat de beste optie is? De experts van Home Solution helpen je graag op weg en gaan samen met jou op zoek naar de beste oplossing voor jouw woning. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie