• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Airco bijvullen: hoe werkt dit?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Airco bijvullen: hoe werkt dit?

Airco bijvullen: hoe werkt dit?

Elk aircosysteem zal periodiek moeten worden onderhouden, om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren. Eén van de werkzaamheden die dan mogelijk worden opgepakt is het bijvullen van het koelmiddel. Net als in een auto, zorgt dit ervoor dat de airco warme lucht kan blijven koelen. In dit artikel kunt u lezen waarom dit door een expert moet worden uitgevoerd en hoe dit proces verloopt.

Kunt u zelf uw eigen airco thuis bijvullen?

Het antwoord op deze vraag is nee: het is bij wet verboden. Alleen erkende specialisten die de nodige kennis en materiaal hebben om dit volgens de regels van de kunst te doen, mogen dit. Om een airco te onderhouden en bij te vullen is het verplicht een vakman in te schakelen. Die firma zal niet alleen het koelmiddel bijvullen, maar ook diverse andere onderhoudswerkzaamheden direct uitvoeren, zoals:

 • Bijvullen van het geschikte koelmiddel
 • Het aircosysteem vacumeren (alle leidingen worden vakkundig leeggezogen)
 • Algehele controle werking van het aircosysteem
 • Men test of de druk van de airco op een goed peil is
 • Temperatuurcontrole van de lucht die de airco produceert
 • Ook worden alle leidingen gecontroleerd op lekkages
 • Systeembeveiligingen worden gecontroleerd
 • De luchtinlaat en de waterafvoer worden gecheckt
 • De elektrische aansluitingen worden geïnspecteerd

Het is natuurlijk een optie om de airco enkel te laten bijvullen en vacumeren, maar u zult op die manier op lange termijn wel veel meer kosten maken wanneer er geen regelmatig onderhoud is. De installatie gaat dan immers stukken meer energie gaan verbruiken door de verminderde werking. Voor een airco installatie met meer dan 3kg koelmiddel of 12kW koelvermogen (en minder dan 30kg) is een groot onderhoud hoe dan ook verplicht om één keer in de twee jaar uit te laten voeren, dus het is raadzaam deze werkzaamheden gewoon gecombineerd uit te laten voeren. Een onderhoud kost ongeveer 200 euro, voor een exacte offerte kunt u ons natuurlijk altijd contacteren.

Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Hoe verloopt het proces van airco bijvullen?

Het bijvullen van de airco bestaat uit 5 standaard stappen die altijd uitgevoerd moeten worden. Nadat de aircospecialist deze stappen heeft doorlopen, kunt u weer met gemak twee jaar uw airco unit gebruiken naar behoeven.

 1. Verwijderen van het koelmiddel
 2. Allereerst wordt het huidige koelmiddel geheel uit de airco gezogen.

 3. De airco vacumeren
 4. Is het koelmiddel verwijderd, dan wordt de rest van de airco ook leeggezogen, evenals alle leidingen. Dit geschiedt om al het vocht te verwijderen en duurt doorgaans een half uur.

 5. De airco controleren op lekkages
 6. De aircospecialist zal dan alle onderdelen nalopen op lekkages en beschadigingen, alvorens de airco opnieuw te vullen.

 7. Airco vullen met nieuw koelmiddel
 8. Is de airco goedgekeurd en lekvrij? Dan wordt de airco bijgevuld met het nieuwe koelmiddel.

 9. Nacontrole van het aircosysteem
 10. Daarna controleert de firma of de druk van de airco goed is en uw airco over het geheel genomen juist functioneert.

Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Home Solution kan u op elk gebied met uw airco systeem van dienst zijn

Om er zeker van te zijn dat een aircosysteem goed werkt en de lucht die er uit komt gezond is, is periodiek onderhoud onontbeerlijk. Home Solution kan deze structurele klus perfect voor u uitvoeren. Ook kunnen wij u bijstaan wanneer u nieuwe onderdelen wilt installeren, of nog helemaal geen airco heeft en dit wel wilt. Bel ons om een vrijblijvende afspraak te maken, wij helpen u graag verder.

Contacteer Home-Solution vrijblijvend. Wij kunnen bij u langskomen en adviseren graag welk systeem in uw geval de beste oplossing is. Bel ons gratis op 0800/26.004 nog voor een afspraak, wij helpen u graag!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie