• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Zoutaanslag op de muren? Hoe komt het en hoe oplossen?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Zoutaanslag op de muren? Hoe komt het en hoe oplossen?

Zoutaanslag op de muren? Hoe komt het en hoe oplossen?

Merk je een zoutaanslag op de muren? Dan kampt je woning met een vochtprobleem. Het vocht en de mineralen uit de ondergrond dringen zich een weg naar boven in de bakstenen van je woning. Daar ontstaat dan een chemische reactie met de witte zoutaanslag als gevolg.

Is die zoutaanslag op de muren schadelijk? En hoe kan je dat zout weghalen? Je komt het allemaal in dit artikel te weten.

Last van vocht in huis? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat is die witte aanslag op de muren?

Witte zoutachtige plekken op de muren die iets mee lijken te hebben van schimmels. Wat zijn ze toch precies? De vijand heeft een naam en die luidt: salpeterzuur.

Wanneer je muren kampen met opstijgend vocht, kan zich salpeter op je muren vormen. Grondwater zuigt zich een weg naar boven in je muren en brengt ook verschillende mineralen mee. Nitraten, sulfaten en chloriden die in de ondergrond zitten komen zo in contact met de bakstenen van je woning. Dat veroorzaakt een chemische reactie waarbij een witte zoutaanslag gevormd wordt. De gevormde stof is kaliumnitraat, ook wel salpeter genoemd.

Merk je een zoutaanslag op de muren, dan heb je met andere woorden met een vochtprobleem in huis te maken. Opstijgend vocht is de boosdoener. De waterkering onder je woning werkt dan niet naar behoren waardoor vocht uit de ondergrond in aanraking komt met de bakstenen. Het vocht baant zich een weg naar boven en veroorzaakt lokaal een vochtplek.

Is zoutaanslag op de muren schadelijk?

De zoutaanslag op de muren is eerst en vooral natuurlijk niet mooi. Het is een lelijke vlek die de muur ontsiert en je liever zo snel mogelijk ziet verdwijnen.

Daarnaast brengt het salpeter ook gevaren met zich mee. Het kaliumnitraat beschadigt namelijk het pleisterwerk en de bakstenen van je woning. De zoutaanslag trekt vocht aan, wat het vochtprobleem in je woning alleen maar groter maakt.

Het grootste probleem is de oorzaak van die zoutaanslag: het vochtprobleem. Opstijgend vocht moet absoluut aangepakt worden. Vochtige muren verliezen hun stabiliteit en trekken ook schimmels aan. Die zijn erg schadelijk voor je gezondheid en kunnen klachten aan de luchtwegen veroorzaken.

Hoe pak je die zoutvorming aan?

Het probleem is tweeledig. Enerzijds is er de witte zoutaanslag zelf, anderzijds is er het onderliggende vochtprobleem. De zoutaanslag kan weggehaald worden met een middel dat speciaal daarvoor ontwikkeld is.

Daarna moet het echte werk beginnen. Opstijgend vocht kan meestal verholpen worden met muurinjecties. We boren dan op strategische plekken gaten in de muren die opgevuld worden met een vochtwerende gel. De muur kan zo beginnen uit te drogen en vocht kan niet langer opstijgen in de muren. Zo ben je zeker dat je voor eens en voor altijd van het vocht en de zoutaanslag verlost bent.

Indien doorslaand vocht het probleem is, moet de gevel (hersteld en) geïmpregneerd worden. Bevindt de zoutaanslag zich in de kelder, dan is het waarschijnlijk dat we een kelderbekuiping zullen uitvoeren. De muren worden dan opnieuw waterdicht gemaakt met een nieuwe cementlaag.

Hoe kan je zoutvorming op de muren voorkomen?

Zoutvorming op de muren kan je moeilijk voorkomen wanneer opstijgend vocht het probleem is. De waterkering onder je woning is dan beschadigd en dat kan je niet zien met het blote oog. Het is vooral belangrijk om snel in te grijpen wanneer je zoutvorming op de muren opmerkt. Hoe vroeger je het vochtprobleem aanpakt, hoe minder ingrijpend en goedkoper de behandeling zal zijn.

Andere signalen die wijzen op vochtproblemen zijn donkere plekken op de muur, koude plekken, een muffe geur die je niet kan verklaren, schimmelvorming en schilferende verf of loshangend behang. Vermoed je dat je woning een vochtprobleem heeft? Neem dan contact op met een vochtexpert. We komen graag langs om uit te zoeken wat het probleem is en we stellen je de juiste behandeling voor.

Home Solution pakt de zoutaanslag op de muren aan

Heeft je woning last van zoutaanslag op de muren? Dan zal je eerst het vochtprobleem moeten aanpakken! We helpen je bij Home Solution graag verder. We bekijken de situatie in jouw woning en werken een behandelplan uit. Zo ben je binnen de kortste keren verlost van zoutaanslag op de muren. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie